Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • hroziaci potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    V jeden deň som zistila, že som tehotná a druhý deň na to som začala jemne krvácať. Bola som odoslaná na vyšetrenie ultrazvukom a výsledok? AVF uteri, intraut.naznač.GS pr 6 mm - grav.do3 týžd.,ovárium vľavo bpn, vpravo s hypoech.ložisko pr.23 mm - c.lut.cyst.tuba vľvo bpn, vpravo rozšírená do pr.7-8 mm,bez zn.pre plod.vajce.parametria a Doublas bpn
    Z: Susp.missed ab.
    Krv mi brali dnes na sledovanie hladiny HCG a o 2 tyzdne mam ist znovu na ultrazvuk. Poslednu menštruáciu som mala 28.9. Môžete ma ukludniť, alebo musím v strachu čakať na ďalšie výsledky? Asi najskôr to druhe, ale zaujímal by ma aj Váš názor.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    doležité je, aby sa vylúčila mimomaternicová tehotnosť. Popisujú Vám gestačný váčok bez plodu, preto by mohlo ísť aj o pseudogestačný váčok.
    Najstrašnejšia je tá diagnóza Missed ab,
    1. ak žena krváca tak nejde o zamĺkly potrat - krvácanie je predsa príáznakom potratu
    2. ak nájdem na ultrazvuku gestačný váčok bez echa plodu - nejde o missed ab. ale može ísť o tehotnoť na začiatku

    ešte že Vám nespravili kyretáž.
    Počkajte, uvidíte, aké budú ďalšie ultrazvukové výsledky. Skúste sa poradiť aj inde.

Podobné otázky

  • Diagnóza Hroziaci potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa poradiť, som na začiatku tehotenstva, posledné dva dni začalo mierne hnedé spinenie,dnes aj s čerstvou krvou. Na pohotovosti povedali že s tým nevedia nič teraz robiť a mam ísť cez týždeň k svojmu lekárovi. Viete mi prosím aspoň vysvetliť diagnózu ? Respektíve popis z ultrazvuku ? In utero GS o veľkosti 5mm, E do 12 mm,cd bez volnje tekutiny,adnexa bila negat.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na začiatku tehotnosti sa potratí cca. 20% poznaných plodov, vo veľkej väčšine prípadov je to z dôvodu náhodnej genetickej anomálie, proste nebola to zdravá spermia alebo zdravé vajíčko pri oplodnení. Toto sa naozaj nedá nijako ovplyvniť a treba počkať, ako sa situácia vyvinie. Je chyba, že rajonni gynekológovia neobjasnia toto svojim pacientkám a zbytočne sa zaťažujú pohotovostné služby. Ak je potvrdená vnútromaternicová gravidita, tak v prvom trimestri (do 13 týždňa) treba počkať ako dopadne, neexistuje liečba, ktorá by preukázateľne zabránila potratu (štúdie na podávanie gestagénov sú tiež rozporuplné).
    U vás je v dutine maternice váčok veľký 5 mm, čo znamená s najväčšou pravdepodobnosťou vnútromaternicovú tehotnosť a treba počkať 7 dní a zopakovať UZV. Ak by ste silno odkrvácala, plod sa potratil, vtedy treba vyhľadať pohotovosť, ak by ste prekrvácala viac ako 2 vložky za hodinu, inak stačí počkať a prísť po skončení ku svojmu lekárovi.

  • lieky a nevolnost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor
    konecne po niekolkych rokoch sa mi podarilo otehotniet som asi len v siedmom tyzdni a kazdy den rano mavam slabo hnedy vytok bola som u lekara vraj to zeny mavaju ale moja otazka je nasadil mi duphaston, guajacuran a ascorutin no prisla som na to ze nejake lieky mi zvysuju kyselinu mam palenie zahy a nevolnost z ktorych liekov by to mohlo byt a ktore mozem vysadit lebo viem ze ak vysadim napr duphaston naraz hrozi mi potrat teraz vlastne mam prisny rezim lezat lebo aj to slabucke krvacanie moze byt hroziaci potrat ale zatial je vsetko v poriatku dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to veľmi jednoduché, ak je plod zdravý tak prežije aj napriek liekom a ak je geneticky nezdravý tak sa potratí aj napriek liekom. Je to úplne jedno, čo beriete.
    Z uvedených liekov snáď jediný význam má duphaston, je to podpora tehotnosti, ale účinok je aj tak sporný. Nemusíte prísne ležať, ničomu to nepomože. Stačí počkať do 12. týždňa a uvidíte ako to dopadne.
    Vynechajte guajakuran, može robiť tie potiaže.

  • otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Je možné, aby na začiatku tehotenstva bola veľmi slabá menštruácia?

  • plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtat ako sa prejavuje hroziaci potrat?som v 10 tyzdni tehotenstva a velmi sa toho obávam ked citam kolko žien uz potratilo ,bojim sa ze ho vyvolam nejakou cinnostou ,a idem na prvú poradnu dufam ze je vsetko ok ak by nebolo prejavilo by sa to nejako?

  • 18tt a špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa Vás spýtať som v 18 tt a dnes som slabo špinila. Môže to byť hroziaci potrat? Z čoho to špinenie, veď nebol ani pohl. styk. Čo mám robiť?
    Pred mesiacom som to mala tiež ale doktor mi povedal, že je to z krčka (cytologia pred tehotenstvom bola II). Ďakujem pekne za vašu odpoveď.