Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,642 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • odstavenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Vam prajem, mam 16mesacneho synceka a pred 2tyzdnami sa mi zacal sam odstavovat, a uz 3dni nekojim vobec, mliecko mi ubudalo tak ako aj intenzita sania od mojho synceka a teraz uz mliecko nemam vobec preto sa chcem opytat ci mam navstivit svojho gynekologa, lebo na internete som citala ze treba brat nejake tabletky alebo pichnut injekciu aby sa neprodukoval ten hormon, ale bolo tam napisane ze len v tom pripade ak chcem sama odstavit maleho. tak teraz som na pochybach ci ist alebo neist kedze mne sa maly odstavil sam. Vopred Vam dakujem za odpoved. Prijemny den Vam prajem.

Podobné otázky

  • zastavenie laktácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcem sa spýtať či existuje nejaká injekcia na ukončenie laktácie. Práve som dcéru odstavila, po dvoch rokoch a od parlodelu mám žalúdočné potiaže, takže ho nemôžem doužívať.

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    odstavenie od kojenia je prirodzená vec a nie je potreba dávať na to lieky. Proste prestante dcéru prikladať, prsníky si nevytláčajte, neodsávajte a mlieko sa prestane tvoriť. Ak by ste mala príliš naliate prsníky, tak si dajte studený obklad a jeden deň obmedzte príjem tekutín.l

  • OTAZKA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcelaby som sa opytat je normalne ked zena koji ze sa jeden prsnik omnoho zväcsi ,od toho druheho a popritom priklada pravidelne.mala vytiahne mlieko aj z jedneho aj z druheho.Bolo by dobre prestat s dojcenim,alebo pokracovat v tom????Su lieky na odstavenie mlieka,ake???????ked aj prestane kojit vrati sa prsnik do povodnej velkosti??????Dakujem pekne za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    asymetria prsníkov pri kojení je veľmi častá, pretože množstvo žľazového tkaniva v prsníkoch može byť asymetrické.
    NIe je to dovod na ukončenie kojenia, avšak nutno skonštatovať, že určitý stupeň asymetrie zostane i po skončení kojenia.
    Ak chcete prestať kojiť nemusíte si dávať lieky, stačí prestať prikladať a prsníky si nedráždiť.

  • Otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor!
    Chcela by som sa Vás opýtať - trpím chronickou cystitídou, som rok po pôrode pred tehotenstvom som dosť často trpela opakovanými infekciami močových ciest a mechúra.Momentálne, teda po pôrode som mala asi dva krát takýto zdravotný problém, kde bolo ale dosť náročné pre lekára na pohotovosti niečo vhodné vybrať-1xkrát to bol Amoksiklav,druhýkrát Megamox a teraz Zanocin no a moja otázka znie či je pre mňa vhodný ked KOJIM, pretože známa v lekárni mi povedala že nie- v minulosti mi zaberal Biseptol ale ten je tiež kontraindikovaný v tehotenstve a pri kojení...prosím poradte mi čo by mohlo zabrať a mojej maličkej by neuškodilo, pretože sa ma lekár pýtal čo volili iní lekári pred ním...
    Moja druhá otázka je - plánujeme s manželom druhé bábätko lekárovi som to oznámila s tým že by som bola rada, keby mi urobil kontrolne krvné tasty kedže v minulosti som prekonala mononukleozu, chlamýdie....Povedal že sa tým budeme zaoberať až ked prestanem kojiť, je to naozaj tak - oxytocín môže spôsobiť potrat a je potrebné odstavenie?
    Dakujem za cenné rady majte sa

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    KOJENIE JE ANTIKONCEPCIA, snaha o potomka pri kojení je rovnako nezmyselná, ako keby ste používali prezervatív.
    Pri cystitíde by Vám mal byť nabraný cievkovaný moč a vyšetrený na citlivosť, najčastejšia príčina býva E. coli v moči, ktorá je citlivá na Augmentin, takže by som volil tento liek.

  • odstavenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pred 4 dňami som odstavila syna. Zo začiatku som nemala žiadne ťažkosti, no dnes som začala pociťovať naplnenie prsníkov a trošku boľavé pod pazuchami. Čo mi môže pomôcť "bezbolestne" ukončiť tvorbu mlieka? Predpokladám že teplé obklady iba podporia tvorbu mlieka. Alebo sa mýlim?

  • Vykyvy nalady, migrena

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, po druhom porode sa mi pred menstruciou velmi meni nalada, byvam velmi podrazdena okrem ineho a v prvy den menzesu ma to nastastie prejde, ale objavi sa bolest hlavy....toto trva asi 10 dni. Aj samotny menzes je velmi silny, za 10 min mi pretecie aj najhrubsia vlozka, krv sa mi pusta narazovo, velmi silno. Mam 14mes. syna, ktoreho dojcim a planujem dojcit co najdlhsie ( alergoimunolog mi odporucal do 3 rokov koli zdravotnym problemom syna, takze odstavenie neprichadza do uvahy ). Neuzivam ziadnu HAK, kedze pri chlapcovi pocas dojcenia by som nechcela brat hormony. Ako je mozne odstranit moje problemy s menstruciou? Zmeny nalady a migreny mi vyrazne zneprijemnuju zivot a aj samotne silne krvacanie. Ake su moje moznosti? Este ma trapi jedna vec, ze asi po desiatom dni cyklu mi zacinaju bolesti v podbrusi, ktore trvaju aj vyse 10 dni, co samo o sebe sa vydrzat da, ale sexualny styk je velmi bolestivy a neprijemny. Da sa aj s tymto nieco urobit? Starnem al ide o nejaky zdravotny problem? Za info dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetky problémy ktoré uvádzate sú sposobené kojením. Aj suchosť pošvy aj výkyvy nálady - sú to dosledky hormonálnej dysbalancie.
    Máte naozaj iba dve možnosti, prestať kojiť alebo začať užívať hormonálnu antikoncepciu vhodnú pre kojace ženy.