Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • postranne mozgove komory

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Som v 23 tyzdni tehotenstva. Doteraz prebiehalo tehotenstvo bez komplikacii, nemala som ziadne problemy a nebola som ani chora.Az pred zhruba 3 tyzdnami som bola trocha nachladena, nemala som ani horucky, len bola trocha nadcha a na tu som si kupila homeopatika. Pred 2 tyzdnami som bola prvykrat na morfologicke vysetrenie. Vsetky ukazovatele boli v poriadku az na PMK. Tam boli ukazovatele vyssie - podla lekarky hranicna verticulomegalia. PMK vpravo - 8,2 mm a PMK vlavo - 8,8 mm. Lekarka sa ma spytala, ci som nebola v poslednej dobe chora, takze som jej odpovedala, ze az na tu nadchu inac nie. Usudila, ze tie vysledky su take ake su, mozno prave pre tu nadchu. Dala mi dalsi termin na morfologicke vysetrenie - kontrolu - o dva tyzdne. Na kontrolu som bola vcera. Avsak pred tyzdnom som bola znova trocha chora, mala som zapalene hrdlo. Bola som aj u obvodneho lekara a ten mi predpisal bioparox, ktory som aj brala. Teraz je to uz lepsie, hrdlo neboli. Kontrola na morfo teda znova nedopadla dobre. Vysledky - PMK vlavo - 7,8 mm a PMK vpravo - 9,5 mm. NF - 4,9, cisterna magma - 6,4, horna pera bez rastepu, chrbtica bez defektu. Lekarka usudila, ze je potrebne, aby som si nechala urobit vysetrenia na infekcnom oddeleni, ci nemam v sebe nejaku infekciu. Dnes som bola na infekcnom, ale vysledky budem mat az na buduci tyzden. Mam vsak velky strach, bojim sa, ci je to velmi vazne, ci bude babätko v poriadku. Vobec tomu nerozumiem. Doposial som nemala ziadne problemy. Vsetko prebiehalo v poriadku. Necitim sa zle. Nemala som horucky, ziadne vyrazky, ekzemy, nebolia ma uzliny. Babätko citim kazdy den, aj pohyby su castejsie. Chcem sa Vas spytat, ci tie vysledky su velmi zle, co vsetko ma caka, co vsetko sa moze stat babätku. Lekarka na morfo ani moj gynekolog mi nechceli nic zatial hovorit, ze je to predcasne. Ale ja som z toho velmi nervozna, neviem sa upokojit. Keby som aspon vedela, aka velkost tych PMK by mala byt v mojom stadiu tehotenstva, ci su ovela zväcsene, alebo sa to este da zvladnut. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hodnoty sú hraničné. Vaša pani doktorka je veľmi opatrná, takže Vás to stresuje. Chyba merania u jedného človeka je až 3 mm, a samozrejme závisí aj na sklone sondy. Preto sa nestresujte, vyšetrenia potvrdia, že ste OK. Ja osobne by som miesto týchto roznych peripetii Vás poslal na kontrolný ultrazvuk na vyššie pracovisko. /Ba- Kramáre, alebo KE alebo niekde inde/