Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • krčok maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    mám 31 rokov, v roku 2007 sa mi narodilo dieťa. Po pôrode, ktorý bol vyvolaný som sa hojila asi mesiac, bolo to nepríjemné. Na krčku mám stredne veľkú ranku. Po šestonedelí mi lekár robil cytologiu. Výsledok III. V novembri 2007 som absolvovala konizáciu a kyretáž. Výsledky boli negatívne.
    Teraz v septembri 2008 cytologia s výsledkom IIIa. Ranka na krčku ešte nie je zahojená. Gynekológ sa rozhodol zopakovať cytológiu, z ktorej ešte nemám výsledky. Menštruačný cyklus nie je pravidelný - 23 až 28 dní, pričom prvé 3-4 dni krvácam veľmi slabo a ďalšie 2-3 normálne.
    Moja otázka: Môžem mať v tele nejaký zápal, ktorý je príčinou zlých výsledkov cytologie?
    Moja druhá otázka: Taktiež mám obavy, že takéto výsledky budú po každom vyšetrení cytológie. A znova budem musieť ísť do nemocnice. Je preto vhodné očkovanie proti rakovine krčka maternice ?
    Moja tretia otázka: Ako by ste môj zdravotný problém riešil vy?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápal nerobí dysplastické zmeny, doporučujem opakvoať vyšetrenia. Doležité je aký bol výsledok konizácie, ak bol negatívny, tak cytologia nebola správne zhodnotená. Možno by bolo vhodné konzultovať aj iné pracovisko, aby ste nebola opakovane zbytočne operovaná.

Podobné otázky

  • Menstruacna bolest v podbrusku

    , Autor: Lucka30

    Dobry den pan doktor som v 32tt vcera som zacala mat bolesti v podbrusku take ako pri menzese . Kedze som prvorodicka po hodine tychto bolesti som sla do porodnice ,ked som prisla uz bolesti neboli .Urobili mi potrebne vysetrenia s tym ,ze som zatvorena setko je ok a nieje potrebna hospitalizacia. Vraj su to tie falosne kontrakcie .No dnes ich pocitujem znova niesu to krce ani nic take len dole v podbrusku citim stale take ako keby som mala menzes a chodim casto na malu potrebu ( babetko je dolu hlavou).vraj si mam davat magnezium 4x2tabletY. Je to normalne ze to citim takto dva dni po sebe prosim? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ sa neskracuje krčok maternice (meraný ultrazvukom) tak takéto nepríjemné pocity v podbruší neznamenajú žiadnu hrozbu. Môžu byť spôsobené tlakom hlavičky pri vstupovaní do panvy a tlakom tehotnej maternice na močový mechúr.
    Magnézium môže utlmiť nepríjemné pocity, ale tehotenstvo nepredlžuje. Pri nasledovnej kontrole Vám lekár zmeria krčok, ak bude nad 25 mm, tak nehrozí predčasný pôrod.

  • Náhla bolesť vrchnej časti brucha

    , Autor: Luckatsc

    Dobrý deň pán doktor,minule som vám písala otázku ohľadom môjho problemu,ktorý sa dnes po dvoch týždňoch zopakoval.
    Som tehotná v 23+5tt a mám zkrátený krčok maternice.Som riziková tehuľka.Dnes som bola na poradni pán doktor cervikometriu nerobil robil len sono a bábätko je v poriadku.No večer asi 2-3 hodiny po jedle som opäť chytila strašne krče do hornej časti brucha.Bolesť bola v časti pod prsiami a krče vyskakovalo až do chrbta..Neuvolnilo sa mi ani v lehu ani v sede ani keď som sa chcela prejsť.Skúsila som sa to s priateľom rozdíhať a dala som si magnezium a hneď po tom som šla zvracať.Po vyzvracaní mi akoby čarovnym prutikom nič nebolo.No bolesti ktore nastali ma opäť vystrašili.Nechcem chodiť na pohotovosť s každým pichnutím,hlavne keď ma to po zvracani prešlo ale chcem sa poradiť,či by som predsa nemala o tomto probleme povedať doktorovi čo najskôr.Neviem či mi uškodila strava počas dňa (raňajky-ovsena kaša,obed-hranolky/ryža kuraci špíz v hríbovo smotanovej omáčke,večera-chlieb s natierkovym maslom s reďkovkami,paradajkami a parenicou kupenskou neúdenou.)
    V zvratkách som mala hlavne kúsky paradajok a džúsu z bobuľového ovocia..Neviem či táto náhla bolesť ktorá nastúpila z ničoho nič bez nejakych príznakov mohla byť z jedla alebo ide o niečo iné.Ďakujem za odpoveď....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príčin týchto bolestí môže byť viac, od pažeráku, cez žalúdok, žlčník a pankreas. Nič z toho nesúvisí s tehotenstvom, takže cez deň navštívte svojho praktického lekára, nech Vás pošle na ultrazvuk brucha a ďalšie vyšetrenia.

  • vysetrenie

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den, mam otazku...

    od môjho vseobecneho lekara som dostala ziadanku ku gynekologovi v zneni:
    "Prosim o vysetrenie pac. pre vyluč. fokusov pri zvysenych hodnotach zapal. markerov"
    Islo iba o zvysenu hodnotu D-dimeru. CRP bolo OK, KO tiez, aj moc bol v poriadku.
    Na poslednej preventivke u gynekologa (oktober/2022) bolo vsetko OK.

    Chcem sa opytat co vsetko by mi mal v tomto pripade vysetrit gynekolog?

    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    D-Dimér nie je typický zápalový ukazateľ, ale býva zvýšený pri mnohých stavoch, teda aj pri zápaloch.
    Pri pátraní po fokusoch je potrebné skontrolovať krčok maternice, či na ňom neprebieha chronický zápal, prehmatať maternicu, či nie je bolestivá a skontrolovať ultrazvukom vajíčkovody, či nie sú rozšírené.
    Ja osobne som však nikdy u bezpríznakovej ženy žiadny "fokus" nikdy nenašiel.

  • z coho to moze byt?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som radu...s priatelom sme mali vcera..nie ze sex..robil ma len prstami..po tom asi o hodinku nato som si vsimla ze som mierne krvacala..mohol mi nejako skrabnut nieco v vnutri..napr. krcok maternice alebo tak podobne?? bola to len taka mala skvrna....uzivam HAK Yasminelle pravidelne....ale berem ajATB Amoksiklav..moze to mat suviss aj s tym?? uzivam ho kvoli bakteriam ktore sa mi nasli pri kultivacii..dakujem za odpoved...a este..ako dlho sa mam chranit aj inak kym vymizne ucinok ATB.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno, pri manuálnom styku hrozí poranenie sliznice pošvy a krvácanie.
    Ale možete špiniť aj kvoli amoksiklavu, ktorý znižuje účinky Yasminelle.

  • nepost.porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pan doktor este mam na Vas jednu otazku...porod skoncil akutnou sekcoiu pre nepostupujuci porod z hroziacou hypoxiou-to uz som pisala.maly mal 4100 a 54cm..chcem sa spytat ako to je preco dieta nepostupuje do porodnych ciest moze za to velkost dietata?? alebo su tam aj iny faktory... druhe babo by mohlo ist sponntane .lekar hovoril ze bude mat do 3500 a nevyslo tak sa pytam.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepostupujúci porod je iba príznak, nie je to diagnóza. Lekár by mal napísať aj prečo porod nepostupuje, príčiny sú cca. 3.
    1. slabá činnosť matenrice, nedostatočné kontrakcie
    2. dobré kontrakcie ale nepoddajný krčok maternice
    3. nepomer medzi plodom a panvou - plod je príliš ve'lký a nedostane sa do panvy, alebo vstupuje do panvy nejako atypicky.