Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Lieky v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Som v 25 týždni tehotenstva a už tretí rok užívam pre problémy s búšením srdca Concor COR 5 mg - 1/4 denne a dnes mi predpísal lekár Anavenol pre problémy s kŕčovými žilami. Chcem sa opýtať či sa tieto lieky nejako neovplyvňujú a či sa vôbec môžu v tehotenstve užívať. Za Vašu odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem a prajem veľa úspechov vo Vašej namáhavej, ale zato krásnej práci.

Podobné otázky

  • Lieky v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, som v 28.tt a bola som 5 dní hospitalizovaná na pôrodnici z dôvodu bolesti chrbtice /asi išlo o ischias/. No v bolestiach mi na ozvoch ukázalo že mám aj kontrakcie.
    Po infúziach a iniekcii mi bolesti prešli, no domov mi ešte naordinovali Diazepan 5, 3 x denne (v nemocnici som brala 10,3xdenne) a nejaký Kalnormin 2x1.V príbalovom letáku je napísané, že sa nesmie užívať počas tehotenstva. Nemôže ten liek -ani neviem na čo je uškodiť bábätku? Beriem ešte Anopyrin, Anavenol a Magne B6. Je to bezpečné?
    Ďakujem za odpoveď

  • prenatal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa Vás opýtať,aký názor máte na vitamínové lieky v tehotenstve. Majú ich tehotné užívať,alebo je to len reklamný ťah?
    Majú vplyv aj na zdravie dieťatka,alebo stačí ovocie a zelenina?
    Ďakujem

  • ospexin a bioparox

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. Doktor,

    dakujem velmi pekne za dnesnu promptnu radu ohladom nalezu v moci v tehotenstve (20tt).

    Este by som sa rada opytala ci ten Ospexin, co mam na nalez v moci nahradza plne Bioparox, ktory som mala na priedusky. Este ma trochu berie do kasla, tak neviem ci si mam sucasne davat ten Bioparox aj Ospexin, alebo len Ospexin.

    Viem, ze individualne tieto lieky v tehotenstve neskodia, ale neviem ci sa mozu brat sucasne.

    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bioparox je lokálny liek a Ospexin je celkové antibiotiku, ale neviem, čo ste mala v hrdle, či je na to Ospexin účinný.
    Ja osobne by som si nedával nič.

  • Lieky v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, chcem sa Vás spýtať, či neškodia malému lieky Detralex, Anopyrin a Anavenol. Som v 20 tt a mám na nohách krčové žily, ktoré ma trocha v noci pobolievali.
    Sú tieto lieky naozaj bezpečné pre dieťatko. Detralex mám vybrať len jedno balenie a Anopyrin a Anavenol budem brať do konca tehotenstva.
    Ďakujem Majka F

  • Zvyseny testosteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mam polycystycke vajecniky( neviem ako sa to pise) som tehotna, v 6tt. Mam zvyseny testosteron, jedna lekarka vravi aby som brala kortikoidy, druha zasa aby som ich nebrala a ja neviem co mam robit. Ake su neziaduce ucinky kortikoidov v tehotenstve a co by sa stalo dietatu ak ich brat nebudem? Ide mi hlavne o dietatko, aby bolo v poriadku. Mam uz jedneho syna a je v poriadku, nebrala som ziadne lieky v tehotenstve okrem duphastonu prve 3mes. Mala som hodnoty testosteronu v tehotenstve 6,8 v tej dobe som bola asi 25tt. Prosim vas o radu. Viem ,ze pri dievcatku moze testosteron narobit sarapatu. Viem,ze aj kortikoidy maju svoje rizika.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tehotnosti je činnosť vaječníkov plne utlmená a testosterón neprodukujú. Avšak inak je to s nadbličkou. Preto by ste mala zistiť, či máte zvýšený testosterón alebo dihydroepiandrosten sulfát. Testosterón je z vaječníkov a nemusíte sa liečiť, DHAS je z nadobličky a vtedy by dexametazón nebol na škodu. Vhodná je konzultácia endokrinológa.