Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,642 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vývojové vady

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 18tt a na kontrolnom UTZ boli dieťatku zistené podľa lekárov závažné vývojové vady - bábätko má vraj vodu v brušku a cystickú adenomatoidnú malformáciu pľúc.
    Bolo mi odporučené prerušenie tehotenstva...
    Chceli by sme ešte nejaký čas počkať, či sa stav nemôže zlepšiť, ale moja lekárka tvrdí, že je to zbytočné.
    Chcela by som počuť aj Váš názor - existuje nejaká možnosť, že by mohlo dôjsť k zmene v zdravotnom stave dieťatka? Myslíte, že je veľmi riskantné, keď chceme ešte nejaký čas počkať? (moja lekárka hovorí, že si tým môžem spôsobiť komplikácie týkajúce sa ďalšej plodnosti) Naozaj je pri tejto diagnóze nutné ukončiť tehotenstvo?
    Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ide o závažnú vrodenú vadu nezlučiteľnú zo životom, čím dlheiš budete čakať tým závažnejší výkon na ukončenie Vás očakáva.
    Tehotnosť nie je nutné ukončiť, to musíte rozhodnúť vy, ale plod veľmi pravdepodobne odumrie v priebehu tehotnosti neskor sám, alebo tesne po porode.

Podobné otázky

  • OBAVY

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, ako často by sa mal robiť ultrazvuk v tehotenstve?Som v 21TT a mám za sebou 3x ultrazvuk, tento mesiac ma ale este čaká ultrazvuk v nemocnici na vývojové vady a 3D u môjho gynekológa.Bude to vlastne koniec 23TT a uz budem mat za sebou 5xultrazvuk.Sestra ma straší, že je to príliš veľa, že ona bola asi 6xza celé tehotenstvo, tak mám obavy.
    A ešte 1 otázka, asi mesiac ma pobolievaju triesla a lonové kosti, a doktor mi predpísal magne B6 a kalcium, že je to nedostatok vapnika, musim povedat že aj dost chodim lebo robim postarku.Je to bežná tehotenská obtiaž alebo to signalizuje nejaky problem?Pribrala som doteraz 3kg, kazdy tyzden sa vazim aby som neschudla, ale tento tyzden som schudla o 200g.Mozno som len prilis ustrachana.Prosím o radu,ďakujem a prajem krasny den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nedokázala sa síce škodlivosť ultrazvuku, ale každé vyšetrenie, ktoré nie je potrebné, je nutno považovať za minimálne zbytočné a obťažujúce. Som zvedavý, či to niekto vykazuje na poisťovňu. V tehotnosti stačia 3 UZ vyšetrenia.
    Áno je to bežná tehotenská obtiaž, kosti pod vplyvom hormónov menej držia spolu.

  • vyvazena translokacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, p.doktor, chcela by som sa opytat niekolko otazok. Momentalne som v 16.tyzdni tehotenstva. Kedze som mala viacero spontannych potratov, robili mi geneticke vysetrenie, aby prisli na pricinu. Zistili mi vyvazenu translokaciu (11,22). Teraz som tehotna znovu, spontanny potrat sa doteraz neprejavil, tak sa chcem opytat, ci je mozne, kedze plod prezil az do tohto 16tt, ze ma uz lekarka moze brat ako kazdu inu pacientku alebo mi musi urobit nejake specialne vysetrenia. Na genetike mi toho moc nepovedali.
    Pripadne, viete mi povedat, ake syndromy by potencionalne nase dieta mohlo mat? Ake je riziko, ze dieta bude postihnute, ze dieta bude zdrave atd..

    Viem, ze prave v tomto tyzdni by som mala absolovovat nejake testy (napr. AFP), ktore sa zameriavaju na vyvojove vady a po tychto vysetreniach pripadna amniocenteza. Na nu by som velmi nerada sla, mam plne zuby nemocnic ... tak sa tiez chcem opytat, nakolko byvaju tieto testy presne? Velakrat citam, ze testy vyjdu zle a dieta je zdrave alebo naopak.

    Dakujem uz vopred za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyvážená translokácia može byť príčinou aj potratov, ale aj genetickej chyby plodu. Preto by som vo Vašom prípade amniocentézu doporučil. Ak bude v poriadku, možete byť vedená ako zdravá tehotná.

  • Poradna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    ...dobry den, pan doktor. Dnes som bola na mojej prvej poradni druheho tehotenstva Smile. Avsak v podstate mi ju spravila len sestricka, zmerala tlak, pozrela vysledky krvi na vyvojove vady, odvazila som sa, vsetko zapisala a sla som k doktorovi. On si vysledky ani nepozrel, zaoberal sa CDckom co mi dal z 3D sona. To by mi absolutne nevadilo, kedze vysledky mam v poriadku, ale sestricka mi vravela, ze mam o cosi menej Hb ( neviem presne co to je, ale zeby hemoglobin?) a ze doktor mi uz povie co s tym. Ale akosi nepovedal Confused ...mozete prosim Vy? Laughing

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete hodnotu hemoglobínu Confused, avšak pre tehotné je normálna hodnota nižšia než pre netehotné Smile Laughing Jumping
    preto sa nestresujte. Paying