Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • neplodnosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,mam 35 rokov a uz cca 1 rok sa s manzelom snazime o druhe babatko.S prvou dcerou som otehotnela po dvoch potratoch, pricina - autoimunne ochorenie stitnej zlazy a polycysticke vajecniky. Absolvovala som konizaciu krcka a laparoskopicky mi zistovali priechodnost vajecnikov a zaroven odstranili cysty. Potom som bola liecena clostylbegytom a hned po prvom cykle som otehotnela. Po porode som dostala menstruaciu po 10 mesiacoch, stale je nepravidelna od 26 - 70 dni. Absolvovala som uz tri cykly liecby clostylbegytom, folikulometriu v 11. ,14. aj 21. dni cyklu, ani raz lekar nepotvrdil dozrete folikuly. momentalne navrhuje vysetrenie na zistenie priechodnosti vajickovodov. Chcem sa preto opytat, ci je podla Vas toto vysetrenie potrebne, alebo by bolo lepsie zamerat sa na hormonalnu liecbu, resp. upravu cyklu a pod. Ochorenie stitnej zlazy je momentalne v poriadku.
    Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by ste mala byť poriadne vyšetrená zaliečená na štítnu žľazu, táto situácia ovplyvňuje celý hormonálny systém včetne dozrievania folikulov.
    Až budete mať primeranú liečbu, potom by som doporučil ku Clostyrbegytu doplniť Dexametazón na upravenie imunitného systému, mohlo by to pomocť.

Podobné otázky

  • Spermiogram

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor prosím Vás výsledky spermiogramu sú: ph: 8
    Kolikvacia do 30 min: úplná
    Denzita: cca 56mil/ml
    Pohyblivých: 60%
    Motilita: veľmi dobrá
    Patolog. formy: 15%
    Propulzivita: veľmi dobrá
    Sú výsledky dobré alebo zlé? Hlavne tým patologickym formám nerozumiem. Veľmi pekne Vám ďakujem.

  • Snaženie sa o dieťa a užívanie tabliet

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. S partnerom sa snažíme o bábätko. Priateľ začal užívať prednison 5 a dithiaden, pretože ho uštipla osa a je alergický. Majú tieto tabletky nejaký vplyv na počatie alebo ovplyvňuje to nejako kvalitu spermií? Môžeme sa snažiť aj naďalej alebo je to nebezpečné?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie nemajú a hlavne sa na to takto neupínajte. Proste žite bežný život a do roka ste tehotná, ak to budete takto riešiť, hrozí Vám psychogénna neplodnosť.
    samozrejmosťou však je zdravý životný štýl bez alkoholu, cigariet, dostatok spánku a radostný sex kedykoľvek, bez obmezdení.
    Určite vy absolvujte stomatologickú kontrolu či nemáte zápal v ústach a skontrolujte si, či ste prekonali ovčie kiahne, ak nie dajte sa zaočkovať, rovnako aj proti chrípke určite.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, 26.7. som mala ovuláciu, vtedy sme mali nechránený pohlavný styk s manželom. Tento týždeň v sobotu, 12 teho by som mala dostať menštruáciu. Ale veľmi túžim po bábätku, preto sme sa začali snažiť. Dnes som si spravila tehotenský test a vyšiel negativne. Ukázal by už test tehotenstvo? Alebo aj keď je teraz test negativny môžem byť tehotná?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade Vám chcem napísať, že zdravému páru trvá často minimálne 4 ovulácie (mesiace) než sa podarí otehotnieť, preto je zbytočné sa od začiatku takto stresovať a robiť si testy, aj keby bol test pozitívny, nie je jasné, že sa gravidita uchytí (až 40% gravidít sa potráca).
    Preto je najlepšie normálne žiť, radostne sexovať, mať zdravý životný štýl a určite otehotniete. Ak sa budete takto stresovať a sledovať, vyvoláte si psychogénnu neplodnosť.

  • moznost prenosu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Mala by som na Vas dve otazky.Chcela by som sa opytat,kedze uz dlhsiu dobu ma to znepokojuje a mam z toho obavy.Totozto jeden dotyčny,ktory dosť často strieda sexualne partnerky a teda mam obavu ak ma neaku pohlavnu chorobu ci uz chlamydie alebo insie,ktore mozu sposobit neplodnost.Totiz strcil mi prsty do posvy.Nemali sme pohlavny styk, ale strcil mi prsty do posvy z popod nohavic,cize nie cez oblecenie hoci sme boli obleceni,takze si aj obtrel ruky o moje oblecenie predtym čo sa to stalo. Nerada by som koli takej hluposti mala v buducnosti problemy s plodnostou.Lebo docitala som na na internte,ez su druhy pohlavnych chorob,ktore nemusia byt prenasane pohlavynm stykom,ze je jedno ci by sme mali pohlavny styk alebo ked mal nieco na rukach tak mi to moze preniest aj tak. prva otazka,ktora ma zaujima je mohlo by sa za takych okolnosti nieco preniest,ked mi prsty strcil rovno do posvy. Lebo vraj sa tieto chlamydie neprajavuju pomocou neakych priznakov.Ja som mala vytok uz predtyma ako sa to stalo bolo to preliecene,vytok skoro zmizol a teraz sa mi to opat neasko obnovilo.Alebo som sa tak isto docitala,ze po nakazeni moze meskat menzes a mne v ten mesiac naozaj neprisiel az po injekcii.Moze to neako spolu suvisiet. Druha otazka,kedze ma to z nepokokuje uz skoro rok a je mi to neprijemne pyta sa to mojej lekarky ci by bolo mozne preneist to na mna takymto sposobom.Chela by som sa opytat ci by ste mi nevedeli povedat,kolko by stali testy na chlamydie ak by som si ich chcela uhradit sama.Lebo prdpokaldam,ze lekarka by mi ich neurobial len tak,kedze som nemala este pohlavny styk,len sa mi stalo toto.Budem rada ak mi odpoviete.Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chlamýdie sa prenášajú iba pohlavným stykom, rukami nie ani keď sa prsty dotknú pošvy. Menštruácia Vám mešká z iných dovodov, a chlamýdie si nemusíte naozaj stanovovať, ak ste nemala v pošve penis, tak ich nemáte.

  • problem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Pisala som pred yzdnom ohladom stipania v posve,ked mi priatel dal svoje prsty do posvy.Lebo mam obavy,aby som neostala neplodna.Vy ste mi napisali,ze po manualna stimulacii mi nijako nemoze uskodit v tom zmysle.Lenze ja mam obavy koli tomu,ze moj priatel pracuje vo firme s hnojivom,ktory sa vola Siran Amonny,.A asi mal nieco z tohto hnojiva na rukach hoci pouzivaku rukavice pri praci a potom ako mi strcil prsty do posvy ma to zacalo stipat.Predtym som nemala problemy lebo aj posledne kultivacne testy mi vysli dobre,nebola som prechaldnuta takze si myslim,ze mal nieco na rukach odtohto hnojiva.Je nebezpecne ked sa dostane do blizkosti oci to hnojivo a ja sa bojim ci mi neako neublizilo ci mi to nemohlo poskodit maternicu alebo podobne a koli tomu ci mozem ostat neplodna.Ako som pisala aj predtym isla som si rychlo urobit vyplach cistou vodou kedy ma to prestalo stipat a a zacalo to opat trochu stipat po moceni tak som si znovu urobila vyplach a potom to uz prestalo. Na druhy den som zacala aj krvacat.Mohlo mi to sposbit aj skorsi prichod menstruacie? kedze mi prisla uz na 30 den cyklu a posledne mesiace mi chodila az na 36den ale brala som tak isto aj lieky na zvyseny prolaktin.Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    stopy síranu amonneho nesposobujú neplodnosť, už sa tým nemusíte zaoberať. Priateľ nech si nabudúce pred sexom dobre umyje ruky. Osobne si myslím, že Vás skor poranil než zaniesol chémiu.