Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,642 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • TOXO.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    mám 28. rokov a začiatkom júla 2008 som absolvovala kiretáž po missed ab., po 1. menštruácii som bola na odber krvi u môjho gynekológa. Výsledky na chlamýdie, toxo a iné... boli negatívne. Môj ošetrujúci lekár ma však odporučil k infektológovi, pretože som mala veľmi vysoký /113/ titer /G/ protilátok proti toxoplazmóze. Pravdepodobne som túto infekciu prekonala, čo bolo pre mňa dosť prekvapujúce, lebo mačku vidím akurát tak v televízii. Toxo. sa prejavuje podobne ako chrípka a niečo podobné som prekonala asi v 7. tt., išlo predovšetkým o zdúrenie lymfatických uzlín a bolesť v hrdle. Chcem sa Vás spýtať :
    1. Ako tieto skutočnosti môžu ovpyvniť ďalšie tehotenstvo ?
    2. Ako dlho je potrebné počkať s oplodnením po tomto ochorení?
    3. Aká je pravdepodobnosť, že missed ab. bol spôsobený touto infekciou? Pravdupovediac, ak by sa to potvrdilo, snáď by sa mi aj uľavilo... nemala by som strach, že ide napr. o vážne genetické komplikácie.... a zároveň väčšiu nádej, že druhý pokus dopadne lepšie ako ten prvý.
    Ďakujem Vám za odpoveď a želám Vám veľa šťastia a pevné zdravie!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naprostá vačšina ľudí sa nakazí Toxoplazmózou pri práci v záhrade alebo pri práci so surovým masom alebo konzumáciou tatarského bifteku. Mačka je iba prechodný hostiteľ.
    Až 80% celkovej populácie má protilátky proti Toxoplazmóze, a tieto protilátky Vás chránia pred toxoplazmózou a pred poškodením plodu. Vy ste nepotratila kvoli toxoplazmoze /titer protlátok máte nízky/ ale kvoli genetickej vade plodu. Nechápem načo Vám to naberal, okrem toho chlamýdie napríklad potrat nesposobujú.
    1: žiadny, pred toxo ste bola a naďalej ste chránená
    2. 3 mesiace až pol roka od potratu, ako u každého potratu
    3. 0%

    90% potratov sa potratí kvoli genetickej príčine, neprišla akurát tá zdravá spermia alebo vajíčko nebolo zdravé, je to normálne, až 45% plodov po oplodnení zaniká.

Podobné otázky

  • toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. V 11 tyzdni som bola na krvnych testoch a lekar mi povedal ze som prekonala toxoplazmu. Hodnoty , ktore napisal su: IGM-negat., IGC 255(+). Neviem precitat, ci je to IGG alebo IGC. Moja otazka znie ci je moje dietatko ohrozene.
    V 15 tyzdni mam ist na dalsie odbery na toxo. Nerozumiem preco? Mozu byt horsie vysledky? Velmi sa toho obavam.
    Dakujem za skoru odpoved

  • toxoplazmoza v treťom trimestri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Momentálne som v 34tt a už 3 týždne čakám na výsledky z toxoplazmózy. Už som z toho dostatočne vyplašená, pretože ak by sa toxo potvrdilo, pravdepodobne som sa nakazila okolo 28tt.
    Pán doktor veľmi ma zaujíma Váš názor, lebo na nete som našla strašné postihnutia detí v prípade akútnej toxo. Chcem sa Vás opýtať:
    Aké je riziko postihnutia dieťaťa v prípade nákazy v 28tt?
    Je rozhodujúca infekčná dávka pri nákaze?
    Hrozí mentálne a telesné postihnutie dieťatku ak sono vyšetrenie v 30tt bolo v poriadku?
    Ak sa toxo potvrdí, nie je neskoro zahájiť liečbu 6-7 týždňov od nákazy?
    Ďakujem Vám veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ako ste na to prišla, že ste sa nakazila ?????
    Je to tak maličká pravdepodobnosť, že je to skoro zbytočné vyšetrovať.
    Okrem toho čím neskor sa plod nakazí tým je menšie riziko postihnutia, a ak na ultrazvuku sa nenájdu známky infekcie, tak je riziko skoro nulové.

  • Toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktor,
    ja by som sa tiez chcela poradit o mojich vysledkoch z odberov na toxo. Som v 16 tt.
    V marci 09 vysledky testov boli nasledovne: IgG 26,1 (ref.hodnoty 0,0 - 7,2) U/ml, IgM menej ako 3 (ref.hodnoty 0,0 - 6,00) U/ml. Gynekolog ma poslal na infekcne, kde mi v aprili urobili dalsi odber s tymto vysledkom: Toxo Elisa IgG pozitivne 49,0 IU/ml, Elisa IgM negativne. Hladina IgG protilatok v IU/ml patri podla vysledku do rozmedzia 9-240 IU/ml=vyrazna hladina protilatok=imunita.serokoverzia. Toxoplazma KFR bola 1:32. Mam tu tiez nalez Toxo avidita, IA = 0,40 - 0,50. Toto rozmedzie je na vysledku definovane ako zelena aviditna zona, neurcity vysledok. Kvoli tejto avidite ma lekarka z infekcneho objednala na dalsi odber, koncom maja s tym, ze v zavislosti od dalsieho vysledku mi mozno budu musiet nasadit liecbu. Bojim sa o babatko, ci je vsetko v poriadku a ci o dalsi mesiac liecenie nebude neskoro.
    Dakujem za vysvetlenie

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte IgM negatívne tak nechápem, čo riešia.
    Vaše výsledky znamenajú, že ste v minulosti prekonala toxoplazmozu a máte ochranné protilátky, takže plod je chránený pred novou infekciou. Vyšetrenia by som im nechal zaplatiť a to nehovorím o Vašom zbytočnom stresovaní.