Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,642 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Manžel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer. Prosim Vas o radu. Manzel ma uz po niekolky krat problem s bolestou. asi pred 2tyzdnami sa mu jeho problemy opetz vratili.na lavom vajicku sa mu urobi hrcka.pobolieva, ma slabe bolesti pri moceni, palenie. vajicko je niekedy bolestive viac, niekedy menej. trvava to priblizne mesiac niekedy viac, potom to prejde a po case sa opet vrati. ma to asi po stvrty krat. odmieta ist k lekarovi.vraj to prejde.mam onho strach,neviem o co by mohlo ist.raz som poprosila moju lekarku o radu.predpisala mi prenho antibiotika a urologicky caj.pomohlo to no po chvili sa to opet vratilo.mohli by ste mi napisat o co by mohlo ist a co by mu na jeho problemi pomohlo? viem ze som manzelov problem neopisala dostatocne, ale on patri medzi ludi ktori ostatnych nechcu zatazovat a vzdy mi len povie "to nic neni" Vopred Vam velmi pekne dakujem, prosim poradte co by mohol uzivat. Prajem vela uspechov.Majte sa pekne. Narcis

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najpravdepodobnejšie ide o zápal nadsemenníka ale bez vyšetrenia nemožem vylúčiť ani rakovinu semenníka. Myslím, že by pud sebazáchovy ho mal vyhnať na vyšetrenie u urológa.

Podobné otázky

  • Ureaplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    S manželom sa snažíme o bábätko. Nakoľko to nešlo, išli sme na nejaké testy a mne zistili ureaplazmu (10.4)
    Dostali sme obaja antibiotiká (doxyhexal) na 20 dni. Ja k tomu tiež beriem gynimum vaginálne a klasické probiotiká (samozrejme sexuálna absencia).
    4 týždne po dobrati atb mame ísť na kontrolný ster.
    Je potrebná aj po doliečení (po dobrati 20 dňovej liečby) naďalej sexuálna absencia?
    Alebo sa po dobrati antibiotík už môžeme snažiť ďalej?
    Ďakujem za odpoved.

  • Análny styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    s manželom sme počas milovania vystriedali análny a vaginálny styk bez ochrany. Mohlo by toto spôsobiť infekciu, ktorá by prerástla do takej miery, že by som si to nevšimla a spôsobila tak potrat v skorom štádiu tehotenstva? Ďakujem veľmi pekne

  • dovolenka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa Vas spytat na Vasu radu, s manzelom sme si zajednali svadobnu cestu na Zanzibar ale prednedavnom sme sa dozvedeli ze sme v ocakavani. Chcela by som sa spytat na Vas nazor co si myslite ze by bolo vhodne ist v pripade ze nebudu ziadne zdravotne problemy, vychadza to ze by som mala zacat zrovna 13t. Ockovat sme sa nestihli proti nicomu.

    Dakujem za Vasu radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cestovať do takto exotickej destinácie v tehotnosti ja osobne neodporúčam. Nikdy neviete, čo sa Vám môže prihodiť a ja osobne by som bol nerád ak by moja žena musela byť hospitalizovaná v nemocnic v Zanzibare. Ak máte plánované navštíviť takúto destináciu je vždy dobré sa chrániť pred graviditou, tehotenstvo sa neplánuje ak mám pred sebou návštevu afrického kontinentu.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, 26.7. som mala ovuláciu, vtedy sme mali nechránený pohlavný styk s manželom. Tento týždeň v sobotu, 12 teho by som mala dostať menštruáciu. Ale veľmi túžim po bábätku, preto sme sa začali snažiť. Dnes som si spravila tehotenský test a vyšiel negativne. Ukázal by už test tehotenstvo? Alebo aj keď je teraz test negativny môžem byť tehotná?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade Vám chcem napísať, že zdravému páru trvá často minimálne 4 ovulácie (mesiace) než sa podarí otehotnieť, preto je zbytočné sa od začiatku takto stresovať a robiť si testy, aj keby bol test pozitívny, nie je jasné, že sa gravidita uchytí (až 40% gravidít sa potráca).
    Preto je najlepšie normálne žiť, radostne sexovať, mať zdravý životný štýl a určite otehotniete. Ak sa budete takto stresovať a sledovať, vyvoláte si psychogénnu neplodnosť.

  • panické ataky v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, prešla som si molárnym tehotenstvom v nov'22 - kyretáž, v nemocnici mi zaniesli do tela bakteriu, musela som ist na vnutrozilove antb, aby soms a z toho dostala. Od cca januara som mavala velmi silne panicke ataky (najma v noci, keď bol manžel aj v práci) od feb. som brala AD cipralex 1tbl denne po dobu 4mes.,vymizli mi ,takisto vymyzli aj svalové zášklby pri čom mi napätie dvihalo sval na stehne (pripadne to bol syndrom nepokojnych noh) Bola to iba ľavá noha, bude to mesiac čo ich už neberiem AD , pretože sa chceme pokúšať opäť o babatko. No panické ataky citim že sa mi vratili :( takisto svalové zášklby a opäť mi sval v ľavej nohe skáče. Viete mi poradiť prosím vas nejaky liek, ktorý mi pomôže aj napriek tehotenstvu a babatku v brušku? Nechcem mu nijako ubližiť ak sa nám podarí, no zatiaľ ubližujem iba sama sebe :( Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je potrebné, aby bola kompletne vyriešená mola hydatidoza (ak sa naozaj jednalo o molárnu graviditu). Vaše hodnoty HCG sa musia pohybovať dlhodobo v nulových hodnotách..
    Kyretáž je pri mole plne indikovaná, pretože táto sa nedá odstrániť liekmi, ako iné odumreté tehotenstvo. Výkon samotný prekonáva prirodzené bariéry a infekcia je žiaľ medicínskym rizikom kyretáže, preto už sa pri bežných zamlknutých potratoch odporúča preferovať liekové vyprázdnenie maternice.
    Neviem, či infekcia môže spúšťať panické ataky, ale citalec je v tehotnosti povolený, ak jeho prínos prevýši riziká. Register viac ako 2500 žien, ktoré užívali Citalec v tehotnosti nezaznamenal zvýšený výskyt anomálii zárodkov a plodov. Štúdie na zvieratách ( s veľmi vysokými dávkami) dokázali poškodenie plodov ale až v dávkach, ktoré boli toxické aj pre materský organizmus.
    V prvom rade si myslím, že je indikovaná psychoterapia, ktorá by mohla byť efektívna na panické ataky a po prvom trimestry je možné uvažovať aj o liekoch.