Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • antikoncepcia a krcove zily

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcem Vas poprosit o radu..je vhodne uzivat hormonalnu antikoncepciu ( novynette ) ked mam krcove zily ??? pocula som, ze to nie je vhodna kombinacia. pred otehotnenim som mala hormonalne problemy a caste cysty (polycysticke vajecniky ), jeden vajecnik mi dokonca vybrali pre dermoidnu cystu ( pocas sekcie) ,na tieto problemy mi vsak antikoncepcia pomaha..Tiez sa chcem opytat, ci sa da otehotniet aj s jednym vajecnikom a ako casto mam byt sledovana (sono vajecnika, cytologia ), kedze patrim uz do "rizikovej" skupiny. zatial od porodu som mala vsetky vysledky v poriadku...
    dakujem pekne .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    antikoncepčné tabletky pracujú na princípe "hormonálnej tehotnosti", znamená to, že navodzujú u ženy stav, akoby bola tehotná (mimochodom, pre ženu je tento stav prirodzenejší ako stav netehotnosti). Avšak gestagén, hlavný tehotenský hormón sposobuje znížené napetie steny ciev, preto može zhoršiť stav kŕčových žíl. Hladiny ktoré sú v antikoncepcii sú však oveľa nižšie ako v tehotnosti, preto zmeny na žilách sú oproti gravidite minimálne. Preto by som aj pri kŕčových žilách u Vás skúsil antikoncepciu podať, a uvidíte, či sa stav zhorší alebo nie.
    Dá sa otehotnieť aj s jedným vaječníkom. Doležitý je stav vajcovovodov.