Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • protilatky v krvi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DD, pan doktor. Som v 24. tt a mam zvysene anti-c protilatky v krvi (1:128). Pred 4 tyzdnami som mala skore 1:32. Na dalsi odber idem az o tri tyzdne. Chcela by som sa spytat kedy je ta hranica tychto protilatok v krvi, ked sa s tym zacne nieco robit a co sa vlastne zacne robit. Dakujem, anna

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie je presná hranica protilátok, strašne doležitá je dynamika vzostupu. Ak by stúpali dramaticky, je jasné, že reagujete na krv plodu a protilátky mu možu uškodiť. Vtedy sa sleduje stav plodu, hlavne ultrazvukom, rýchlosť prúdenia jeho krvi. Ak by hrozila chudokrvnosť plodu dá sa pomocou amniocentézy podať transfúzia. Sú aj iné možnosti liečby ale všetko závisí na stave a na skúsenostiach daného pracoviska.

Podobné otázky

  • ziskana toxoplazmoza v 1 trimestri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den ,pan doktor chcela by som sa Vas spytat,ked som zistila ze som tehotna jedavala som surovu mrkvu zo zahrady co som si myslela ze je dobre lebo mrkva je zdrava a obsahuje vela vitaminov no netusila som ze si ublizujem teda aspon si otom myslim.V 8 tyzdni sa plod prestal vyvijat a nebola tam ziadna akcia srdca.A po potrate som dosla na to ze okolo nasej zahrady sa mota kopu maciek a zahrabavaju svoje vykali do zahrad a preto sa Vas chcem spytat ci by som mohla dostat toxoplazmozu a mohlo to uskodit mojmu babetku tak ze odumrelo?O 3 mesiace sa chceme o babetko pokusat znova a teraz keby naozaj slo o toxoplazmozu tak som stale nakazena a mohlo by to uskodit v dalsom tehotenstve? A toxoplazmoza sa vysetruje na hematologii z krvi?? Koli zlemu vycisteniu som musela cistenie podstupit znova no z krvi mi zistili maly zapal co vyliecili antibiotikami,mozem sa aj tak o babetko pokusat o 3 mesiace? DAKUJEM VAM PEKNE ZA VASE ODPOVEDE

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    90% potratov je náhodná genetická príčina, Vaša mrkvička je v tom nevinne, riziko akútnej toxoplazmozy je minimálne. Ak chcete, dajte si vyšetriť protilátky v krvi, a podľa toho sa zariaďte v ďalšej gravidite. Nestresujte sa a o 3 mesiace znovu možete otehotnieť.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer,dnes som bola v poradni a sestricka ma objednala uz treti krat na krv som v 18tt.a hovorila mi ze to su nejake chladove protilatky ak som to dobre pochopila a ze sa to posiela do Presova hovori vam to nieco?dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné, že máte nejaké nepravideľné protilátky v krvi a musí sa overiť, či nejako možu ohroziť tehotnosť, osobne si myslím, že nie, ale uvidíte, aká správa príde z Prešova.

  • protilatky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,trapi ma jedna vec a preto Vas velmi pekne prosim o Vas nazor. mam krvnu skupinu A rh negativnu,moj manzel A rh pozitivnu. rodila som v roku 2007 a dietatko ma krvnu skupinu pozitivnu,uz som Vam pisala,ze neviem,ci mi boli podane protilatky po porode a ci si to mam nejako zistit nakolko som tehotna znovu. Odpovedali ste mi,ze je to uz zbytocne teraz zistovat,ze mi budu pocas tehotenstva zistovat protilatky v krvi. Teraz som v zahranici a pan doktor ma poslal na vysetrenie krvi na rozne veci,je to vela papierov od HIV az po stery ,ktore mi brali z posvy. Podla pani mikrobiologicky vraj vsetky vysledky su v poriadku. Ja som sa jej vsak nevedela opytat na tie protilatky ci mi zistovali aj to. Myslite,ze pri takomto rozsiahlom vysetreni krvi boli zistovane aj tie protilatky? ja naozaj neviem,kde to tam vo vsetkych tych vysledkoch mam najst. Prepacte ak som Vas poplietla,ale naozaj sa bojim a neviem koho sa opytat. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    u nás je štandardom naberať titer protilátok hneď na začiatku tehotnosti a u RH negatívnej ženy potom ešte 2x.
    Spýtajte sa na to u Vášho porodníka, ale predpokladám, že je to štandardom všde.

  • pozitívne protilátky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, v 16. tt mi brali krv a dnes som dostala vysledky. Zistili mi pozitivne protilatky v krvi. Krvnu skupinu mam B+. Manzelovu krvnu krvnu skupinu neviem. Som tehotna tretikrat a moje doterajsie dve tehotenstva prebehli bez problemov a porody tiez. Starsi syn ma krvnu skupinu B+ a diagnostikovanu znizenu specificku bunkovu imunitu. Krvnu skupinu mladsieho syna neviem, dosial je zdravy. Z toto co som citala na internete sa tvoria protilatky u mamiciek s Rh-, ktore cakaju dietatko s Rh+. Pravdepodobne bude mat moj manzel Rh- a nase tretie dieta Rh- tiez? Moja krv tvori protilatky proti krvi nasho babatka v brusku? Nakolko je to nebezpecne. O takejto situacii, kedy je matka Rh+ a dieta Rh- som nenasla zatial na internete nic. Dakujem za odpoved. S pozdravom RNDr. Anna Kakosova, PhD.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Rh protilátky sú najčastejšími, preto sa najčastejšie skúmajú a vyšetrujú. Avšak okrem toho existujú aj iné typy protilátok v inom systéme. Preto by ste mala absolvovať hematologické vyšetrenie, kde sa určí špecifický druh protilátok a určí sa, či prechádzajú placentou a či možu ohroziť plod. Ak áno, bude nutné sledovanie hladín protilátok a prípadne aj stavu plodu, či nedochádza k jeho poškodeniu.