Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Polyp

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor.
    Mam 32 rokov a dve deti. Doposial som nemala ziadne vacsie gynekologicke problemy, obe tehotenstva aj porody prebehli bez vacsich problemov. Momentalne som 2 mesiace po druhom porode.
    Este v porodnici asi na druhy ci treti den po porode mi robili ultrazvuk maternice. Pan doktor, ktory ho robil, povedal, ze tam vidi nieco ako keby polyp. Hned mi ale povedal, ze sa nemam znepokojovat, lebo maternica este nie je uplne zvynuta a ze co to je, sa moze presne urcit az po sestonedeli.
    Teraz som bola na kontrole po sestonedeli a hovorila som svojej doktorke o tom polype. Tak ma kontrolovala ultrazvukom, ale ona tam nic nevidela. Velmi som sa tomu potesila, ale teraz, ked tak nad tym rozmyslam, neviem, co to ma vsetko znamenat. Je mozne ze pan doktor v nemocnici tam videl nieco ine, co tam naozaj uz nie je? Alebo je mozne, ze tam bol naozaj polyp a zmizol?
    Neviem, ci by som nemala este pre istotu navstivit nejakeho ineho lekara, aby mi nezavisle od nich urobil ultrazvuk. Nerada by som nieco zanedbala.

    vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    krátko po porode možu byť v dutine maternici zrazeniny krvi, ktoré na ultrazvuku imitujú polyp. Doktor v porodnici veľmi správne Vás na to upozornil, s tým, že to zatiaľ nič neznamená a je vhodná iba ultrazvuková kontrola. Ak nemáte obtiaže neznepokojujte sa.

Podobné otázky

  • Klimonorm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 45 rokov, rok som mala problémy s nepravidelnou menštruáciou, lekárka mi nasadila Klimonorm, menzes sa upravil, no pribrala som a vytvoril sa mi polyp na maternici / neviem, či na to mal vplyv Klimonorm /, v marci mi polyp odstránili. Odvtedy nemám žiadnu liečbu, ale ani menzes a veľké problémy s potením, nespavosťou atď. Prírodné prostriedky / Merilin .../ nezaberajú, vyskúšala som viaceré. Mám sa znovu vrátiť ku Klimonormu? Nie je jeho dlhodobé užívanie nebezpečné ? Alebo mi poradíte niečo iné?
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno osobne by som navrhoval substitúciu, pri pravideľných gynekologických kontrolách je užívanie estrogénov po prechode bezpečné a žiadúce. Okrem iného to chráni aj srdcovocievny aparát.

  • prsia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň. som rok po pôrode kojila som mesiac a potom mi lekar zastavoval laktáciu kvôli vysokéme tlaku pomocou injekcií. brala som pol roka novynette. ešte asi tri mesiace po tých injekciách mi pri stlačení bradaviek vytekalo trošku mlieka. samovyšetrovala som si prsníky a pri tlaku mi z jedného vytiekla ako kvapka mlieka. chcem sa opýtať či je to normálne alebo mám ísť k lekárovi. prsia mám citlivé na dotyk ale to mávam často a menzes mám už rok pravidelný a s manželom sa pokúšame o dieťa. ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte výtok z bradaviek, vhodné je vyšetrenie. Ak z oboch možete mať vyššie hladiny prolaktínu ak z jednej može ísť o polyp mliekovodu.

  • vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer. Pan doktor, dlhodobo mam vtiahnutu lavu bradavku so zltym vytokom, hladinu prolaktinu mam v poriadku a absolvovala som aj sono, v juni po polroku som objednana na dalsie. Da sa nejakym vysetrenim zistit, cim je zapricineny ten vytok? Kozu na bradavkach mam vysusenu, ako keby s chrastami. Nemam z toho dobry pocit.
    Dakujem za odpoved.

  • problemi so stitnou zlazou a menzesom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    zistili mi ze stitna zlaza mi funguje malo a beriem tabetky eutirox 50mg jednu celu odkedy som zacala brat tieto tabletky mam problemi s menstruaciou chodi mi nacas ale nevie skonict krvacam malo za den zaspinim asi 2 vlozky ale krvacam aj 20 dni no tentokrat mi krvacanie trva este stale krv shnedla abslovovala som vyter a je v poriadku mam ist na hysteroscoopiu ci tam nieje polypo podla vas c moze sposobyt toto krvacanie hormonalana porucha+stitna zlaza aebo tam moze byt polypo?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vhodné je ultrazvukové vyšetrenie, ktoré spoľahlivo vylúči polyp. Avšak krvácanie može sposobovať aj zápal sliznice, ale aj hormonálna porucha.
    Ak neplánujete otehotnieť, vhodná je antikoncepcia.

  • gynekolociky problem.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.Ja by som sa chcela opytať či je normalne že ,mam špinenie ked beriem tabletky duphaston2x1 tabletku 10 dni na pravidelny cyklus menstruacie.Môže byť zapričinenie špinenie aj tim že mam cystu na maternici, ktora je mala.Chcem sa opytať či mam brať v takom pripade duphaston tabletky či mam prestať brať.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cysta na maternici neexistuje.
    Ak špiníte pri Duphastone je potrebné vylúčť organickú príčinu - polyp, myom alebo zápal sliznice maternice.