Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Problemy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcem sa spytat 26.5 som vysadila antikoncepciu drovelis dobrala som posledny blister a uz som nezacala vtedy som odmenstruovala a za 25 dni som dostala menstruaciu v juni ktora trvala 5dni a teraz mam 34 den cyklu a stale mi nedosla 6dni mi meskaju kazdy den si robim tie najcitlivejsie testy tehotenske rano a niekedy aj cez den mam negat neviem ci som tehotna a kedy treba ist na vyvolavacku a riesit to s gynekologom????

Podobné otázky

  • Problemy s menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor. Mam 44 rokov, pred cca 4 rokmi sa mi skratil cyklus z 28 dni na 22-23 dni. Prve 3-4 dni silnejsie krvacam, aj so zrazeninami, menzes trva 7 dni. Mam aj maly 1 cm myom. Zelezo mam tesne pod normou, Hemoglobin 120. Nikdy som nebrala Hak, za sebou mam 1 porod. Hormony mam ok, v menopauze nie som. Co mam robit? Gynekologicka navrhla Mirenu, alebo Zlyndu. Kamaratka ma podobny problem, ineho gynekologa a ten jej odporucil Kyretaz. Ja by som sa najradsej zbavila tej menstruacie, kedze chodi skor a je silnejsia. Ale zas som citala, ze pre zeny, tesne pred nástupom menopauzy (po 45. roku života), môže hormonálna liečba urýchliť nástup klimaktéria. a to by som nerada, je to pravda? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte už cykly bez ovulácie a určite Vám pomôže hormonálna liečba. Aj Mirena aj Zlynda sú dobrou variantou, prípadne možno zvážiť aj hormonálnu substitučnú liečbu kompletne.

  • Dlhá menštruácia a kojenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, kojim už skoro rok a pol, písala som aj ohľadom nepravidelného menštruačného cyklu. Niekedy mám po troch týždňoch, niekedy po 35 dňoch. Dnes krvacam už 13 dní, prvé dni som mala ružový vytok, avšak počas toho som užívala polygynax kvôli vyteru a ecoli, je možné že som sa aj poranila pri zavedení. Ale tak ci tak menstruacia trvá už ôsmy deň ak teda nerátam ten ruzovy vytok. Je to pri kojeni prosím normálne?

    Taktiež mám pocit že prvé dni boli ako vždy, ale ku koncu som mala pichanie na strane v podbrušku a vychádzali zo mňa aj take malinke kusky, resp. supinky tmavohnede. Podobne som mala aj keď mi raz praskla cysta.

    Taktiež som po orgazme mala bolest v krížoch, neviem ci to môže súvisieť.

    U lekára som kvôli nepravidelnemu cyklu bola naposledy bo februári, kde bolo všetko ok. Cytologiu som absolvovala naposledy pred rokom a pol, treba ísť znovu na testy?

    Môžu byť moje problémy sposobene kojenim a je to ok?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neodpustím si, E. coli je normálna súčasť pošvovej flory.
    Pri dojčení nemusíte mať ovuláciu a menštruácia býva takto nepravidelná, je to úplna normálne. Aj forma krvácania je rôzna pri dojčení, všetko sa považuje za normu. Cytologia ak bola v norme stačí za 2 roky.

  • Kyretáž

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 45 rokov a pravidelne užívam lieky na liečbu vysokého krvného tlaku..egilok, prestarium, prestarium combi, lussopres a naposledy mi lekárka pridala medospir na odvodnenie, zacala som ho užívať cca pred mesiacom. Čítala som, že spôsobuje časté menštruačné problémy! a tu je moj problém, že v júni cyklus akoby ani nezačal ale postupne som začala krvácať a trvá to už 19.den, krvácanie začalo v čase očakávanej menštruácie....pri vysetreni mi lekárka namerala sliznicu 14.8 mm, noretisteron mi nepredpisala, že pri mojej liečbe tlaku sa nedá a automaticky ma poslala na kyretaz...doteraz som nikdy problemy s menzesom nemala, bol pravidelný, trval 4-5 dní... Moja otázka teda znie: mohol ten výkyv v cykle spôsobít ten medospir? Preto som ho vysadila....a nedá sa tento problém riešiť inak alebo to musí byť kyretaz, ktorú nechcem podstúpiť....A čo Agolutin? Nie je to možné riešenie v tom prípade, aby sa ta sliznica odlupla? Na dovolenku cestujem o mesiac, preto to lekárka tak súri s tou kyretazou, ale ja ju absolvovať nechcem, chcela by som iný spôsob riešenia problému a zastavenie menštruacie... ďakujem...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ženy s vysokým tlakom majú zvýšené riziko vzniku rakoviny maternice, preto je dobrá myšlienka kyretáž a vyšetrenie sliznice mikroskopicky.
    Príčina u Vás však bude zrejme vynechávajúca ovulácia ako súčasť blížiacej sa menopauzy a liečba gestagénmi je vo vašom prípade indikovaná, ale najlepšie až po kyretáži, keď bude jasné, že v sliznici nie sú malígne zmeny.

  • Problemy s tazkou hemoragiou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Diagnosa - adenomyosis
    Priznaky - dlhy bolestivy menzes, moze trvat 10-30 dni, s krvnymi zrazeninami ako past. Potom max tyzden prestavky a podme znova.
    Haemoglobin klesol Februar na 68, podane trasfusia 4x , april na 58 - 5 transfuzii a 1 zelezna infuzia.
    Podavany norethireston 5mg 3xdenne 25 dni, potom depovera - ale potej tazke krvacanie so zrazeninami.
    Vcera som prisla na pohotovost a haemoglobin klesol Na 75. Prijali ma do nemocnice, Znova 2 transfuzie, vcera v noci a infuxky na zastavenie krvacania Tranexamic Acid. Ale tie sa nemozu podavat moc dlho, lebo vedlajsie ucinky su trombozy.

    Momentalne ma dali na cakaciu listinu na hysterektomiu (nechaju iba vajecniky). Ale kedze som neni zevraj urgentny pacient tak cakacka je 3-12 mesiacov alebo viac.
    Kedze progesterone tabletky mi nerobia dobre , rozhodli sa pre toto riesenie -
    Dat mi injekciu , ktora ma do umeleho prechodu na 3-6 mediacov. Asi tak po mesiaci ked by som nemala krvacat , tak by urobili biopsiu a potom ked pride na mna rada, tak by urobili tu hysterektomiu. Ale ta injekcia ma strasne vela vedlajsich ucinkov. Bojim sa na to pristupit, a chcela by som sa opytat na radu , ci maju skusenosti s touto injekciou alebo radsej ruky od toho alebo ju skusit. Alebo je tam este nejaka liecba pokial bude operacia?
    Meno injekcie je Leuprorelin Acetate DCS 3.75mg
    Dakujem Vam.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    injekcia vám zníži hladiny hormonov a sliznica maternice nebude natoľko rásť.
    Osobne však by som navrhol, aby ste prišli k nám do nemocnice, u nás je čakacia doba na operáciu pri takto urgentnom stave 14 dní, prípadne Vás zaradíme prednostne v akútnom režime.

  • Porucha menštruácie ???

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o názor, radu, pomoc. Od 15 rokov mám nepravidelnú menštruáciu. Niekedy som dostala menštruáciu po 3 mesiacoch niekedy po 6 a niekedy aj po 9 mesiacoch, občas som mala aj pravidelnú, ale vždy trvala 7 dní s bolesťami. Takto som fungovala 14 rokov. Minulý rok mi začali problémy, a začala som krvácať aj 3 týždne vkuse. Gynekologička mi spravila sono, komplexné stery a vraj je všetko vporiadku, aj všetky výsledky. Nemám ani žiadne cysty. Nasadila mi lieky - progesterón a cyklus bol na pár mesiacov pravidelný, ani nie tak silný. Potom mi predpísala HAK (lebo progesterón bol vo veľkom množstve vraj veľká záťaž pre telo) a po pár mesiacoch užívania HAK to znova bolo tam, kde aj predtým, už mesiac vkuse mám krvácanie, bolesti každý jeden deň. Znova som navštívila gynekologičku a zmenila mi HAK za inú HAK. Ja si ale nemyslím, že toto je cesta, ktorá v mojom prípade zaberie. Z oboch HAK mi je zle, od žalúdku, som nervózna, buď mám návaly tepla alebo ma trasie od zimy. Paradoxne menšie množstvo hormonov v HAK mi robí viac zle ako veľké množstvo progesterónu. Už som zúfala, neviem čo mám robiť a ako ďalej postupovať. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám vyhovoval čistý progesteron na druhú fázu cyklu, nevidím dôvod, aby ste sa k nemu nevrátili. Dá sa bezpečne užívať aj dlhodobo, nevidím v tom problém.
    Bolo by však dobré zapátrať, prečo máte takéto problémy s cyklom, vhodné je endokrinologické vyšetrenie, eventuálne komplexné vyšetrenie internistom.