Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Porucha menštruácie ???

    , Autor: Mia44

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o názor, radu, pomoc. Od 15 rokov mám nepravidelnú menštruáciu. Niekedy som dostala menštruáciu po 3 mesiacoch niekedy po 6 a niekedy aj po 9 mesiacoch, občas som mala aj pravidelnú, ale vždy trvala 7 dní s bolesťami. Takto som fungovala 14 rokov. Minulý rok mi začali problémy, a začala som krvácať aj 3 týždne vkuse. Gynekologička mi spravila sono, komplexné stery a vraj je všetko vporiadku, aj všetky výsledky. Nemám ani žiadne cysty. Nasadila mi lieky - progesterón a cyklus bol na pár mesiacov pravidelný, ani nie tak silný. Potom mi predpísala HAK (lebo progesterón bol vo veľkom množstve vraj veľká záťaž pre telo) a po pár mesiacoch užívania HAK to znova bolo tam, kde aj predtým, už mesiac vkuse mám krvácanie, bolesti každý jeden deň. Znova som navštívila gynekologičku a zmenila mi HAK za inú HAK. Ja si ale nemyslím, že toto je cesta, ktorá v mojom prípade zaberie. Z oboch HAK mi je zle, od žalúdku, som nervózna, buď mám návaly tepla alebo ma trasie od zimy. Paradoxne menšie množstvo hormonov v HAK mi robí viac zle ako veľké množstvo progesterónu. Už som zúfala, neviem čo mám robiť a ako ďalej postupovať. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám vyhovoval čistý progesteron na druhú fázu cyklu, nevidím dôvod, aby ste sa k nemu nevrátili. Dá sa bezpečne užívať aj dlhodobo, nevidím v tom problém.
    Bolo by však dobré zapátrať, prečo máte takéto problémy s cyklom, vhodné je endokrinologické vyšetrenie, eventuálne komplexné vyšetrenie internistom.