Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 11tt, na kontrole som mala zvýšené ph 5,4 a bola mi braná kultivácia z pošvy, z ktorej sa zistilo, že mám pomnoženú baktériu Gardnerella vaginalis, dr mi predpísala fluomizin. Žiadne príznaky som predtým nepociťovala, žiadny výtok ani diskomfort alebo svrbenie, pálenie, nič... Po užití fluomizinu (prvej tablety) včera večer mi od večera pretrváva bolesť v podbrušku, diskomfort, mám pocit, že sa to stupňuje, dnes až v miere, že ma to bolí pri chôdzi a mám problém preložiť nohu cez nohu... Keď som v kľude, že sa nehybem, tak je to ok, inak ma to obmedzuje, keďže musím chodiť do práce... Je to normálne? Mám pokračovať v užívaní? Mohla sa tableta nerozpustiť? Ak sa náhodou nerozpustila, vyjde sama von? Teraz sa bojím dať si večer ďalšiu tabletu aby tam náhodou neboli dve alebo neviem, hkci mám pocit, že som ju zaviedla správne... Nemala som žiaden výtok po tablete ako sa píše v príbalovom letáku, musí tableta vytiecť? Ďakujem za radu, začínam mať dosť strach o plod, keďže predtým mi nič nebolo.....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    fluomizín je liekom na bakteriálnu vaginózu, ktorú Vám lekár dokázal meraním pH a aj dôkazom Gardnerelly. Uvedené príznaky môžu byť vedľajším účinkom lieku, osobne si myslím, že by ste mali skúsiť pokračovať v liečbe, ak sa budú opakovať, je možné liek zmeniť za Dalacin krém, napríklad. Po liečbe odporúčam dlhodobo probiotiká.

Podobné otázky

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 12+0 týždeň tehotenstva. Dnes som celkom dosť behala od rána až do 13:00 približne neviem či to môže byť tým ale keď som si sadla že idem oddychovať a potom som sa postavila že idem na wc alebo niekde tak ma boli na pravej strane podbruška tak nízko že až sa musím tak trochu prikrčiť. Keď ležím alebo sedím tak cítim trochu kríže že ma bolia a aj také slabé pichanie tiež v ľavej aj pravej strane podbruška. Beriem magnézium ráno a večer lenže mam pocit že to mi nepomáha. Brala som aj Progestanelle už ho neberiem asi 3 deň vysadila som ho naraz, nie postupne, tak mi povedala moja gynekologička. Brala som ho len preventívne. Neviem čím to môže byť že mám takéto bolesti nie je to silné ale najviac to je hrozne keď sa postavím že nemôžem poriadne behať. Môže to byť aj tým že som Progestanelle vysadila alebo to bude tým že som veľa behala alebo to je úplne niečo iné ? Spravila dobre moja doktorka že mi ho dala preč tak hneď ? Prosím o váš názor. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tieto bolesti nesúvisia priamo z tehotnosťou a Progestanelle ich neovplyvní. Pri tehotnosti sa jednak rastom maternice napínajú jej väzy a rovnako sa vplyvom hormonov rozťahuje panvový kruh. To všetko môže byť sprevádzané bolesťami. Skúste si nájsť fyzioterapeuta, aby Vám poradil cvičenia.

  • Dlhodobé problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor. Mám 34 rokov, mám dlhodobé gyn. problémy - zrasty po viacerých laparotómiách (1999 - prasknutý apendix oper. 2x, 2019 - salpingenktómia, 2021 - salpingektómia + adnexectomia). Čiže mi ostala len maternica + vaječník. Stále mám však problémy, bolesti v podbrušku a krížoch, výtok, svrbenie. Na poslednom vyšetrení mi bola na usg zistená fokálna adenomyóza 3x3cm, zväčšená, fixovaná, metritická maternica. Som rozhodnutá pre hysterektómiu, objednaná na konzultáciu. Momentálne sa mi zase zhoršil výtok + pálenie, svrbenie. Užívam dalacín krém ale zhoršili sa mi bolesti v podbrušku. Už sa mi stalo viac krát, že po rôznych čípkoch či liekoch, kt. sa zavádzajú do vnútra sa mi zhoršila bolesť v podbrušku + niekedy začnem aj trošku krvácať. Je to príznakom chronického zápalu krčka maternice? Je možné, že po hysterektómií sa vyrieši aj môj problém so zápalmi? Ďakujem za prípadnú odpoveď. Ešte doplním, že mávam zvýšenú sedimentáciu, ale CRP je úplne v poriadku.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš zdravotný stav je po gynekologickej stránke mimoriadne komplikovaný, neviem si predstaviť, ako súvisia uvedené výtoky s opakovanými operáciami. Mne to pripadá ako kompletne rozbitá imunita pošvy po opakovaných liečbach antibiotikami. Preto som skeptický, či Vám pomôže hysterektómia.

  • Stále pretrvávajúce bolesť v podbrušku a endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, ďakujem za dnešnú odpoveď k predchádzajúcej otázke ohľadom stále pretrvávajúce bolesti v podbrušku. Zabudla som vam aj napisat ze pred 4 rokmi mi bolo pocas laparoskopie zistena endometrioza. Dan doktor ktory ma vtedy operoval, mi povedal ze som mala na vonkajsej casti maternice 3 male loziska endometriozy a ze ju odstranili a ze sa nemusim bat, ze mne sa uz endometrioza nevráti. Neviem, ale vsade citam ze sa vracia a aj ked som to povedala nejakemu lekarovi, tak kazdy mi povedal ze sa vratit moze aj mne. Ide o to ze tu laparoskopiu som mala v júli pred 4 rokmi a presne o 7 mesiacov v januári som zacala pocitovat tie bolesti podbrušku ktore obcas zmizli ale vzdy sa vratili. Tusim raz som viac ako pol roka pobolievanie podbruska nemala, ale zas sa to po čase vratilo. Samozrejme ze za tie 4 roky som mala aj kadejaké bakterie zistene aj v moci aj v pošve. Ale nikdy som nemala ziadne pohlavne choroby ani ziadnu ureoplazmu, atd. Proste tieto vysledky som mala vzdy vporiadku. Stale len E.coli, alebo gardenalu, alebo streptokokov. Chcem sa opytat, moze ma boliet aj to podbrusko z endometriozy a mohlo ma zacat boliet kvôli nej tak skoro (7 mesiacov) od laparoskopie? Ak by som tu endometriozu aj mala nejak velmi, alebo aj malo, nemala by byt vidiet aj na sone? Alebo viem ze pani doktorka ked mi robi raz rocne preventivku tak ze aj z krvi sa da endometrioza zistit. Ale ze ja to mam vzdy v poriakdu aj na sone nikdz nic nevidi ze by tam nieco mohlo byt co by tam byt nemalo. Ďakujem este raz

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ako správne píšte bolesti môže spôsobovať aj endometrióza. Toto ochorenie je veľmi nepríjemné aj v tom, že nemá úplne typické prejavy, pretože tieto závisia na lokalizácií a rozsahu ložísk. Malé ložiská môžu spôsobovať bolesti ale nedajú sa na ultrasonografií vidieť, rovnako ani sa nedajú zachytiť krvnými testami, pretože tieto stúpajú až pri rozsiahlejších ochoreniach.
    Skúsiť by sa dalo nasadenie hormonálnej antikoncepcie, ktorá zabráni rastu ložísk a môže mať priaznivý vplyv na ich prejavy, ak pomôže, stačí ju užívať dlhodobo a uľaví sa Vám, okrem toho si výrazne znížite riziko smrti na rakovinu maternice a vaječníka.
    Ak by za 3 mesiace nedošlo k zlepšeniu, možno pátrať iným smerom.

  • dalacin C a opakujuce sa gyn. problemy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, dlhodobo som zapasila s opakujucimi sa mykozami a e-coli. V poslednom obdobi po radikalnej candida diete, liecbe wobenzynom, chlorelou a gynexom som 7 mesioacom nemala ziadny problem. Avsak teraz po prekonanej chripke sa mi vratila mykoza - preliecena gynazolom, menstruacia mi meskala 20 dni, a preto mi doktorka pichla vyvolavaciu injekciu a nasledne som dostala menstruaciu. Uz pred menstruaciou a pichnutim injekcie ma bolelo podbrusko a mala som spinenie (tmavo hnedy vytok), rovnako po pohlavnom styku, avsak predpoklada som, ze je to prichadzajuca menstruiacia. Teraz 4 den po skonceni menstruavcii pokracuje bolest v podbrusku a neprijemne pocity, rovnako bolest pri moceni (len rano). Dnes som bola s problemom u doktorky, kt. mi zobrala stery a kultivacie (vysledky vsak budu az o tyzden) a zatial mi predpisala vaginalny krem Dalacin C a indikovala ph 5,0. Nakolko sa snazime o dieta, chcem sa spytat, ci je liecba antibiotikami ako Dalacin C vhodna (v minulosti som uz Dalacin C mala a nepomohol mi)?
    A teda, ci po douzivani po 7 dnoch sa mozeme dalej snazit o dieta, alebo sa mame do dalsej menstruacie radsej chranit a pockat do uplneho vyliecenia?
    Okrem toho sa obavam, ze uzivanie Dalacin C mi znovu moze vratit problemy s mykozou. Prosim Vas aj o radu, ako sa navzdy zbavit tychto problemov, mam pocit, ze som skusila uz vsetko od odbornych imunologickych vysetreni, cez gynekoloégicke (na chlamidie a pod..) az po alternativne prirodne preparaty. Planujeme rodicovstvo a neustale sa opakujuce problemy ma zarmucuju. Vopred dakujem za vas nazor a odborne rady.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dalacin lokálne je bezpečný aj u včasnej gravidity. Skúste lokálne dlhodobo probiotiká, Lactovag, udrží Vám nízke pH doplní lactobacily a bráni premnoženiu kvasiniek. Okrem toho je vhodná dlodobo diéta protikvasinková, živé jogurty, bavlnená bielizeň a intímne mydlá s nízky pH.

  • bolesť na ľavej strane

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    v strede cyklu mávam silnú bolesť v podbrušku na ľavej strane, ostane mi zle, cítim sa, ako by sa mi tam voľačo zaseklo. Túto bolesť som mala v troch menštruačných cykloch posebe. Naposledy sa mi táto bolesť objavila počas menštruácie na tretí deň. Ostane mi zle na opadnutie a bolesť prejde po takej pol hodine. Môže to súvisieť s endometriózou, bola mi už dvakrát odstráňovaná laparoskopiou, teraz som mala hodnotu CA125 okolo 37. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.