Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, existuje nejaká fakt učinná prevencia pred mykozami? Mám 44 r., užívam 4 roky hak (0.02 EE, drsp) kvoli uprave cyklu, takže cyklus sa krásne upravil, len posledné cca 3 roky sa mi opakuju mykozy asi tak 4-5 krát za rok a neviem príst na to prečo sa mi to deje , do 40-tky som mala mykozu možno raz za pät rokov a teraz 5 krát do roka…je to vekom, alebo nejaká hormonálna záležitost, alebo prečo sa mi to opakuje? dá sa tomu nejako predchádzat?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mykoza môže súvisieť aj s antikoncpeciou.
    Z preventívnych opatrení sa odporúča obmedzit príjem sladkých jedál, užívanie probiotík, používanie balvnenej bielizne, používanie intímnych mydiel s nízkym pH. Stav by sa mal zlepšiť.

Podobné otázky

  • Problém s obnovou epitelu pišvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán Profesor.
    Kvôli zápalu močového mechúra som s týždňovým odstupom užívala ATB Znobact, potom Suprax. Dôsledkom je vaginálna mykóza. Od zápalu močového mechúra po dnešný deň to celé trvá mesiac. So Supraxom (7 dní) som súbežne užívala Flukonazol (10 dní). Ani to nezabránilo mykóze. Mykózu mám preliečenú najprv vaginálnymi tabletkami Canesten (celkovo 9-krát po 100 mg) a jedným balením Jenamazolu. S prestávkami. Vždy sa mi to vrátilo. Antimykotiká ma už na sliznici pália, cítim to hlavne na vulve. No zároveň cítim, že mi zaberú. Keď som po antimykotikách skúšala vaginálne probiotiká Gynimun intim care, tak som mala v pošve neskutočné pálenie ako oheň, až mi to dráždilo močovú trubicu. Skúsila som si dať čapík Cicatridina. Aspoň ma nepálila vulva. Poslednú menštruáciu som mala pred 4 rokmi, mám 52 rokov. 18 rokov som nemala žiadny problém: ani s močovým mechúrom, ani gynekologický. Ako mám, prosím Vás, dať do poriadku epitel pošvy a zároveň zabrániť návratu mykózy? Pálenie okolo pošvového vchodu mám strašné. Aj po vymočení. Začala som s protikvasinkovou diétou, aj s užívaním doplnku Candix. Orálne užívam probiotiká. Ďakujem veľmi pekne za pomoc.

  • Gardnerella vaginalis, candida albicans, staphylococcus epidermidis ojedinele, lactobacillus sp.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som tehotná v 36tt. Mám stále problém s mykozami. Svrbenie pálenie a opuch. Teraz poslednú kultiváciu robenú mi boli nájdené; lactobacillus Sp., staphylococcus epidermidis ojedinele;, candida albicans, gardnerella vaginalis. Ktorá baktéria robí najvácší problém? Predtym som mala nasadený nystatin galvex, po ktorom sa to objavilo znova a preventivne som si davala aj lactofeel. Teraz mi bol daný dalacin V 2%, po ktorom sa mi zdá že to mám ešte horšie . Dávam si ho 4dni a nepocitujem úlavu ale zhoršenie, bol nasadený zrejme na gardnerellu ale robí mi problém asi ta candida . Ktorá bakteria robí problem najviac a čo by ste odporučili vy, čo by som mohla aby som sa preliečila do pôrodu. Je to už neprijemné riadne

  • Klebsiela

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa poradiť, ohľadom užívania atb Ciprofloxacin Teva 500mg. Našli mi v moči 2 mesiace dozadu klebsielu a e.coli, dostal som medociprin ( očividne nezabral, keďže je tam asi odvtedy), od toho času už tretíkrát zápal močových ciest, znova moč poslany kultiváciu a znova ecoli a klebsiela, po posledných atb veľmi zničená vaginálne flora, po dobrati neskutocne pálenie a pravdepodovne aj mykoza. Antibiotiká brat už nechcem, rada by som sa spoľahla na imunitu, ze to vybojuje sama, no nie som si tým vôbec istá, či to mám ,,risknúť” bez atb, no mám pocit, ze po nich mi je ešte horšie. A vraj ciprofloxacin atb sú sila, o to väčší rešpekt pred nimi mám. Neviem sa sama rozhodnúť a tak ocením Vašu radu. dakujem za Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte opakované zápaly močových ciest a nález opakovane baktérii je liečba indikovaná, pretože Vám hrozí zápal obličiek. Antibiotiká by Vám mali dať podľa citlivosti baktérii, ciprofloxacín sa obvykle dáva ako liek prvej volby na infekciu močových ciest.
    Dávajte si preventíne probiotiká do pošvy.

  • Prevencia pred mykozami

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, trápia ma opakované vaginálne mykozi a infekcie. Idem na dovolenku k moru a bojím sa že ich tam znova dostanem. Chcem sa opýtať existuje neaká prevencia tabletky alebo niečo aby som to tam opäť nechytila? Ďakujem veľmi za odpoveď.

  • Candibene v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím vás, od začiatku tehotenstva ma trápi mykoza, svrbenie, pálenie, výtok. Používala som sem-tam Canesten krém na zmiernenie. Dúfam, že je to v poriadku. Z výteru mi bola zistená kvasinka - Candida. Som v 12. týždeni a lekár mi predpísal Candibene 100 mg, 6 tabliet. Je to bezpečné? Čítala som v letáku, že v 1. trimestri sa tento liek nesmie užívať. Ďakujem za odpoveď.