Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,077 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • mykoza

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, existuje nejaká fakt učinná prevencia pred mykozami? Mám 44 r., užívam 4 roky hak (0.02 EE, drsp) kvoli uprave cyklu, takže cyklus sa krásne upravil, len posledné cca 3 roky sa mi opakuju mykozy asi tak 4-5 krát za rok a neviem príst na to prečo sa mi to deje , do 40-tky som mala mykozu možno raz za pät rokov a teraz 5 krát do roka…je to vekom, alebo nejaká hormonálna záležitost, alebo prečo sa mi to opakuje? dá sa tomu nejako predchádzat?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mykoza môže súvisieť aj s antikoncpeciou.
    Z preventívnych opatrení sa odporúča obmedzit príjem sladkých jedál, užívanie probiotík, používanie balvnenej bielizne, používanie intímnych mydiel s nízkym pH. Stav by sa mal zlepšiť.

Podobné otázky

  • cytologia

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den,mám 44 r, užívam hak, bola som na preventívke a volala som si o výsledky z cytologie a bolo mi povedané, že su tam nejaké zmeny na krčku, neviem presný vysledok, len tolko, že o pol roka kontrolná cytologia, ale mám príst aj na kolposkopické vyšetrenie...doteraz som mala vždy dobru cytologiu, problémy nemám absolutne žiadne, /cca 3 krát do roka mykoza)...zlakla som sa, može ist o niečo vážne? alebo mohli tie mykozy zhoršit vyledok cytologie?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez konkrétneho výsledku Vám naozaj neporadím, tieto telefonické oznamy sú absolútne scestné, normálne choďte do ambulancie, kde Vám robili ster a skonzultujte s lekárom výsledok. Na to máte právo.

  • Mykóza

    , Autor: 28JS28

    Dobrý deň prajem,užívala som antibiotiká a dostala som mykóza...kúpila som si Canesten krém i tabletku... užívam i probiotiká, mykóza je na ústupe ale na ohanbí sa mi spravili 2 hrčky...je to normálne? Mám pokračovať v liečbe? Čo je dobré hrčky?... Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez vyšetrenia neviem určiť, čo tie hrčky znamenajú, môže ísť o zapálené chlpové váčky. V liečbe pokračujte a ak budú útvary pretrvávať navštívte gynekologa.

  • Ošetrenie pokožky pohlavných organov

    , Autor: katarina-32

    Dobry den. Moze sa pouzit krem Belogent na ošetrenie vonkajších pohlavných orgánov? Pretože vkuse mam začervenanie, podráždene, opuchnuté pysky a občas sa urobí ránka. Hlavne sa to zhorší pri sexe. Z gynekologickeho hľadiska som v poriadku z výsledkov. Čiže mi bolo povedané ze to môže byť kožný problém. A doporučili mi tento kremík. Ale po prečítaní pribaloveho letáku som si nie istá týmto kremikom. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    belogent je antibiotický krém, ktorý obsahuje aj kortikoidy proti zápalu. Ak je príčinou baktériová infekcia, tak by mohol pomôcť, ale ak je príčinou mykoza, môže naopak situáciu skomplikovať. Viac Vám neviem poradiť bez vyšetrenia.

  • ASAP

    , Autor: S13

    Dobrý deň pán doktor.

    Prosim Vás pichajú mi polyoxidonium, aktuálne som bola chorá takže mám atb a vzhľadom na imunitu si dávam aj probiotiká tablety a aj vag. ( gyntima ) zároveň som po liečbe globulami na e-coli.

    Pri vkladani probiotických globul som zistila, že mám “ výtok “ kt. Je suchý a vyzerá úplne ako kúsky kože odlupujuce sa vnútri. Absolútne to nevyzerá ako mykoza. Prosím Vás čo to je ? Môže to byt nejaká alergická reakcia na globule či vag. Probiotiká ? Viem to nejak riešiť alebo musím opäť ku gyn.

    Prosím o skorú odpoved. Ďakujem Vám.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    E. coli je normálna súčasť pošvovej flory a nemusí sa liečiť. Je možné že sa Vám úplne rozbila imunita pošvy (antibiotiká, globule) a bolo by dobré si nasadiť probiotiká dlhodobo. Ak to nepomôže, je potrebné vyšetrenie.

  • Ureaplasma

    , Autor: Alžbeta33333344

    Dobrý deň,

    prosím Vás, v akých prípadoch preliecujete ureaplasmu a koľkými baleniami Summamedu 500? (vyšetrenéna citlivosť na azitromycín-citlivý) Ešte v októbri mi bola zistená ureaplasma species 10^4 KTJ/ml a k tomu candida albicans, dostala som macmiror a doxyhexal, ten som musela prestat jest pre strašné bolesti brucha a celého tela, aj napriek probiotikam. Teraz by som mala vyjest 5 baleni Summamedu s 5-dnovymi prestávkami, no s mojou toleranciou liekov a problemami s candidou sa toho veľmi desim, niekto ureaplasmu ani nelieči, tak sama neviem. Skúsila som sa preliecit 14 dní clotrimazolom, predtým Jenamazolom, nakoľko mam stále biely hrudkovity vytok, a dala som si na konci menzesu jednu dávku Flukonazolu, na napriek tomu mam znova ten istý biely hrudkovity vytok a aj mierne svrbenie. A momentálne aj stále nutkanie na močenie, moze to spôsobovať ureaplasma? Plus mam ovuláciu a mierne bolesti podbrušku, pravdepodobne z toho. Už som celkom zúfalá, roky bojujem s kvasinkami a infekciami, dodrziam hygienu, snažím sa mat dobru stravu, dávam probiotiká aj zdola aj ústne, bavlnená bielizen, periem uz len v "mydlovych orechoch", užívam penoxal na imunitu, atď. Bojím sa, ze ďalšie ATB to len zhoršia, ale bojím sa aj nepreliecit to. Manžel tiež vyšetrený na ureaplasmu z ejakulatu, bol negatívny, ma candidu pre istotu preliečený fungicidinom a potom jenamazolom. Sex sme nemali niekoľko mesiacov až do víkendu, nakoľko v tom dni po menzese som nemala vytok, ešte asi účinkoval flukonazol, vytok až den po styku.
    Vopred dakujem za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    odborné spoločnosti už neodporúčajú preliečovať ureaplazmy, pretože môžu byť bežnou prechodnou súčasťou vaginálnej flory.
    Vašim hlavným problémom je mykóza spôsobená candidou, na to sa treba sústrediť.