Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Histologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Z biopsie mám takýto výsledok

    KOB24003831 B1 10% formalít HE , ki-67-DAKO, p16 auto
    Materiál v 2 kusoch spolu veľkosti cca 6x4 mm.

    Cervikalna sliznica krytá viacvrstvovym dlazdicovym epitelom s prejavmi HSIL

    MKCH_1. D06.1
    M_Snomed. M-8077/2

    Mám termín na konizaciu , chcem sa opýtať ak by som otehotnela , ako sa postupuje pri takomto výsledku a či je možné donosit dieťa , podpripadne či sa mi to vie aj zhoršiť ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by bolo nezodpovedné otehotnieť, ak máte takto závažné zmeny na sliznici krčku maternice, verím, že Vás lekári poučili o potrebe účinnej antikoncepcie.
    Konizácia je indikovaná a otehotnieť by ste mali až po doliečení stavu na krčku.

Podobné otázky

  • Cysty - anovulačné cykly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    mám 38 rokov, bezdetná. Posledné 2 roky trpím bolesťami a nepravidelnou menštruáciou. Robia sa mi cysty ( vodové ), ktoré samovoľne neprasknú. Spôsobujú mi bolesti a blokujú mi menštruáciu, ktorá sa samovoľne nespustí. Lekári mi vyvolávali menštruáciu vyvolávačkami duphaston cca rok každý mesiac, ale cysty aj napriek vyvolanej menštruácií nepraskli. Po roku trápenia ma poslali na pukciu cysty. Histológia bola v poriadku. Pol roka po punkcii som mala pokoj menštruácia chodila ako hodinky cysty neboli žiadne. Vo Februári tohto roku to zase začalo a cysty sa vrátili. Teraz mi nevyvolávali menštruáciu vyvolávačkou, ale nasadili mi Utrogestan ( 100 mg ráno a 100 mg večer ). Menštruácia chodila, ale cysty nepraskli. V júli som bola opäť na punkcii dvoch cýst na ĽV a aj na PV. Tekutina z nich bola číta hovorili, že nie je potrebná histológia. Hneď mi nasadili vyššie dávky Utrogestanu 200 mg ráno a 200 mg večer. Ale bolo mi z toho veľmi zle ( závrate, slabosť ) Po dvoch dňoch užívania mi dávku znížili na 100 mg ráno a 200 mg večer. Stalo sa to, že po užívaní 15 dní Utrogestanu sa mi nedostavila menštruácia. 4 dni som mala na papieri krv po cikaní, ale normálne som nekrvácala. S bolesťou som išla k lekárovi a opäť cysta na ĽV. Poslal ma hneď do reprodukčného centra, aby mi urobili punkciu. Nebola potrebná histológia tekutina bola číra. Na punkcii som bola pred tromi dňami. Momentálne to lekári nechali tak ako sa bude telo chovať a žiadne hormóny nemám užívať. Ja hormóny ani nechcem už užívať necítim sa po nich dobre, som nafuknutá. Aj som za posledné 2 roky pribrala 10 kg. Aktuálnu váhu mám 70 kg. Z hormonálneho profilu mám problém s progesterónom, ktorý je znížený a AMH mám len 0,2. S etrogénom nemám problém. Navštevujem aj reprodukčné centrum. Mám zamrazené jedno embryo, ktoré čaká na transfer. Je to už moja posledná šanca ako mať dieťa. V roku 2018 som po IVF v počiatočnom štádiu tehotenstva potratila. Prirodzenou cestou už nemôžem mať dieťa. Štítnu žľazu mám mierne zväčšenú, ale lekárka povedala, že nie je potrebná liečba len ju sledovať, že je to stále v norme. Mám intoleranciu na laktózu, alergiu na sóju a bazu. Na pečeni mám nezhubný nádor ( hemagion ), ktorý je 2 x ročne sledovaný hepatalógom. S pečeňou problémy nemám čo dokazujú odbery z krvi. Budem Vám vďačná za váš názor a doporučenie ako si pomôcť. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tým že zrejme nemávate ovuláciu, tak nemáte progesteron a máte čisto estrogénové cykly, čo nie je dobré, ani na Váš metabolizmus.
    Bolo by dobré zvážiť celkové interné vyšetrenie, pretože niekedy chýbajúca ovulácia môže byť prejavom iného interného ochorenia.
    Progesterón je vhodné doplňať (či už ako Utrogestan, alebo Duphaston) na druhú fázu cyklu, aby sa napodnobnil prirodzený cyklus. Vhodná by bola aj antikoncepcie, ale hemangiom pečene je relatívna kontraindikácia, zvážil by som čisto gestagénovú antikoncepciu (Zlynda).

  • chirurgicky prechod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vaz. p. profesor,
    som 2 mes po LSK pre recidiv.cysty p.ovaria 5-7-8cm za 8 rokov, blokovali pravidelnu M, spinila, bolesti, tlak na mic.mechur, nauzea, nafuknutie.
    Viackrat praskli,bolest,nahle krvacanie mimo cyklu, male mnozstvo vol.tekutiny..no nic ine nestalo..
    No pri LSK mi vzali aj oba vajcovody /onko prevencia/ resekcia lutealnej cysty lav.ovaria, histologia celkovo negat. paratubarne cysty prav.vajcodu.
    Hned v prekvapeni /dufala len prave o von/ zlakla skorsej menopauzy, co vyvratil operater.
    4 dni po zakroku zacali navaly, nespim 4hod v noci co nikdy predtym, opuchli slabiny - lymfa a odvtedy je mi fest zle. Endokrin.vys v oktobri FSH 4, estrogen 80...vcera z odberu z januara Estrogen 10, FSH 80. Endokrinologicka so strachom a lutostou..chirurg.prechod, nic horsie sa Vam nemohlo stat.
    Som.z toho otrasena...aj bez toho som "polymorbidny pacient" hrozny vyraz..
    Nemladnem, neuznavam kult vecnej mladosti ale zacali ma boliet kosti, nevladzem...mam 5nalad za den..a obv.gynekolog na kontrole /2mes bez menzes sliznica nizka/mi vraj HRT nepredpise, tromboza v anamneze, TIA...

    Je mozne nieco urobit aby sa lavy vajecnik nakopol? PROSIM mam mu dat sancu, verit v zazrak?

    Do operacie boli cysty, neprav cyklus riesene opakovane progesteronom /Norethisteron, Utrogestan/ kt.som pre sy lep.dosticiek netolerovala, trombophlebitidy aj z Duphastonu.jedla Vitex jahnaci, zohnala bioident.progesteron pod jazyk z Viedne a pod.pokusy.
    Tazkosti s hormonal.dysbalanciou a poruchami MC nastali hned po 2.traumat porode v Belgicku/38 rokov/zdrav stav zhorsil natolko /opakov.synkopy co lekari tam neriesiki/museli aj napriek pomoci mamy vratit na SK.
    Kontaktovala som endokrinoligicku v BE ktora vzhladom ze na slabu laktaciu, brut.unavu, krvacanie po znizeni davky a po uplnom vysadeni Euthyroxu 3 tyzd.krvacanie, vyjadrila spatne ona podozrenie na zriedkavy Sheehan sy.
    ukoncila " prikojovanie" v 7mes kvoli Luthenylu, cyklus nevratil ani 1.5 po porode /do porodu ako swiss watch/ ak, tak krvacala 2-3x za rok do nezastavenia
    Po navrate tu Lubochni kontroly 3x za 5 rokov/mikroadenom hypofyzy horm.afunkcy..ktory sa "stratil" vstrebal?/ to vyvratili - vraj by vypadlo viac hormonov...Zahranic.literatura uvadza niekedy "len" druha faza - progesteron a rastovy hormon ktory mam na nule dlhodobo. Celkovo pri spatnom nasadeni Euthyroxu na moju ziadost sa tazkosti zmiernili, sama zvysila davku, lepsie citila no nenasla endokrinologa ktory vidi za tabulky...a cita zahranicne zdroje. Kazdemu to booo doslova jedno ze nevladzem zit..
    Naposledy sa v Lubochni 6/2023 sa vyjadrili pre 3nasob..zvys estrogen riesit stav gynekol.cestou a kazali znovu skusit Euthyrox znizit ci vysadit a
    uz pri znizeni znovu velke cysty...dalej nekomentujem. Nie som lekar ani dr.google no mam velmi, velmi zle skusenosti s ochotou..podrobnym vypocutim suvislosti,ochotou hladat... nezomierste, nic onko zijte, priberajte, spite poobede, robte co chcete.
    Velmi lutujem ze som ich zas posluchla, momentalne beriem 50 a vysledky aj tak na hornej hranici.. a mozno pricina celeho stavu bola - centralna hypothyreoza,symptomy sedia ci hyperstimulacny sy.lieci Euthyrox 75. Nasla dany clanok noc pred operaciou, v den prijmu tam cysta ani nebola no suhlasila so zakrokom po tych rokoch peripetii...
    /2x kyret diagnos.laparoskopia negat, oper.panv.dna, konizaciu, boj za zachovanie maternice /hypermobilita.cystokela../
    Nemam rada placky typu co by bolo keby bolo no velmi spatne "zbrkly zakrik" lutujem, vahala, mala vziat tasku a prv skusit navyset Tirosint na 75.
    jednoducho zutekat, nezomierala som, nehas co Ta nepali..a este sa zakrok presunol o 1den co asi mala brat ako znamenie?
    Dost..,chapem,nevedelo sa histologia bude negat no s tym ze sa lave ovarium nespamata a nenakopne som fakt neratala. A s tymto sucasnym stavom uz vonkoncom. Co robit?
    ups..snazila 9 rokov opisat strucne :) vdaka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to veľmi komplexný problém a ja som plne presvedčený že patríte do rúk erudovaného ednokrinológa. Avšak vysoké FSH mi nehrá pre Sheehanov syndrom, a práve ani nemáte na to anamnézu (úraz, ťažký pôrod alebo niečo podobné).
    Avšak ak sa Vám uľavilo pri substitúcii euthyroxom, nechápem, prečo sa v ňom nepokračuje.
    Čo sa týka pohlavných hormónov, jediná možnosť naozaj je substitúcia. Ja by som ju zvážil aj napriek riziko trombozy (treba nájsť osvieteného hematologa), pretože ide o kvalitu života a nemôžete sa takto trápiť.

  • Cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 23 rokov a na preventivnej gynekologickej prehliadke som bola v decembri minuleho roka, pricom vysledky cytologie boli zapal a ASCUS...po dobrati antibiotik som bola teraz v marci na prehliadke opat...pricom zapal tam bol stale a na cytologii bolo este okrem ineho CIN1...vybrala som dalsie antibiotika a na gynekologiu sa chystam opat v juni....chcela by som sa opytat coho sa mam obavat?co je to vlastne CIN1 a ci to moze byt sposobene aj zapalom? A taktiez ako je mozne, ze vysledok z cytologie je CIN1?Ja som niekde citala ze CIN su vysledky histologickeho vystrenie a mne histologia robena nebola. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to pomerne zložitá otázka. Normálne cytológia ukazuje iba prítomnosť atypických dysplastických buniek, preto sa hodnotí ako PAP 1-5.
    Na určenie CIN je potrebná histológia, aby sa určilo, ktorá vrstva buniek je postihnutá a ako hlboko siahajú dysplastické bunky. Označuje sa to CIN 1-3
    Z cytológie sa však dá približne stanoviť, respektíve odhadnúť CIN, podľa charakteru postihnutých buniek, sa určí ich vrstva a tým sa odhadne stupeň postihnutia.
    Ale zápal može často prekrývať, či maskovať dyspláziu, preto sa doporučuje ho vždy preliečiť.
    Váš nález je určite potrebné sledovať, vhodná by bola i expertná kolposkopia, prípadne s odberom vzorky priamo z ložiska.

  • prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pri tohto ročnej preventívnej prehliadke mi bol zistený polyp a robili mi kyretáž. Ale cytologiu už mi nerobili. Výsledky z histologie boli v poriadku a v prepúšťacej správe som mala napísané: cervix - male mnozstvo materialu, endometr. velke mnozstvo materialu - myslim že tak nejako. Kedy by som mala ísť na preventívnu znova? Alebo staci ak mi bola robena histologia? ďakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je ťažko povedať, histológia ukazuje stav vo vnútri krčka a cytológia určuje nález na tzv. transformačnej zóne, takže asi by sa mala cytológia urobiť.

  • cysta vaječníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor som po abdominálnej hysterektomii 05/09,histologia potvrdila adenomyozu.Pri kontrole 12 /09 zistena cysta vaječníka 4,1cm onkomarkery negat,po 3 mesiacoch cysta sa nevstrebala ale narastla na 4,7.Mam obavy aby tam nebolo nieco zle a samozrejme bojim sa aj operácia ktorej by som sa rada vyhla.Aky je vas názor.Cystu som mala aj pred operáciou ale prave v obdobi operacie tam nebola.Vaječníky boli ponechané.Mám 41 rokov.Ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ide o cystický folikul, o cyste hovoríme až keď je nad 5 cm, ak by sa útvar nemenil, myslím, že stačí sledovanie, operácia nebude nutná, ak by rástol, potom bude potrebná operácia.