Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pri tohto ročnej preventívnej prehliadke mi bol zistený polyp a robili mi kyretáž. Ale cytologiu už mi nerobili. Výsledky z histologie boli v poriadku a v prepúšťacej správe som mala napísané: cervix - male mnozstvo materialu, endometr. velke mnozstvo materialu - myslim že tak nejako. Kedy by som mala ísť na preventívnu znova? Alebo staci ak mi bola robena histologia? ďakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je ťažko povedať, histológia ukazuje stav vo vnútri krčka a cytológia určuje nález na tzv. transformačnej zóne, takže asi by sa mala cytológia urobiť.

Podobné otázky

  • Preventívna prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Mám 38 rokov, 2 deti a už dávno som nebola u gynekológa. Vždy na to zabudnem. Uvedomujem si, že to nie je dobre a chystám sa to napraviť. Ako vlastne často mám nárok na preventívnu gynekologickú prehliadku? Som poistenkyňou Dôvery.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    preventívna prehliadky u gynekológa pozostáva z klinického vyšetrenia vrátane ultrazvuku a z odberu steru z krčka na cytologické vyšetrenie, ktoré má schopnosť odhaliť predrakovinové zmeny na krčku, ktoré sú plne riešiteľné. Frekvencia prehliadok závisí od výsledku predošlých vyšetreníe, najprv sa robia po roku a ak sú opakovane negatívne stačí raz za 2 až 3 roky.
    Poisťovňa Dôvera má k dispozícii aplikáciu na mobilný telefón, ktorá Vám umožní si nastaviť si notifikácie a upozornenia tak, aby ste nabudúce na preventívnu prehliadku nezabudla, pretože naozaj včasné odhalenie zmien dáva obrovskú šancu na úplné vyliečenie. Aplikácia plní funkciu zároveň elektronickej pobočky.

  • preventivna prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den! 26.4 som bola na preventivnej prehliadke u svojho gynekologa a po usg vysetreni mi nasiel gynekolog zakrvacanu cystu,bola som v druhej polovici cyklu,je mozne ze sa cysta strati sama? 2Tyzdne po prevenivnej mam prist pore vysledky (teda mal iby byt zajtra) a gynekolog m ima robit kontolny usg ohladom tej cysty.
    Este mi bolo povedane ze poreventivna sa najlepsie robi tesne po menzes,je to pravda?
    dakujem

  • duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, rada by so sa opytala,pri poslednej prehliadka u svojho gynekologa mi zistil cistu na lavom vajecniku, vraj je vodnata, nemala som nijake problemy, v strede cyklu niekedy slabsie bolesti v podbrusku ako pri menzese, ale len niekedy nie pravidelne, inak nic.Lekar mi predpisal Duphaston 15 dni 2x1tbl, podotykam ze este kojim, maly ma 22 mesiacov.moja otazka znie> dokaze ten liek rozplynut tu cystu?ak sa cysta nestrati, co potom?mozem to nechat tak a neriesit?dakujem vopred za odpoved, s pozdravom Diana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cysta je útvar vačší ako 5 cm, Duphaston može sposobiť jej zánik, vhodné je sledovanie, ale závisí hlavne na príčine cysty, týchto príčin je viac. Ak je útvar menší, nejedná sa o cystu ale o cystický folikul.

  • gynekologicka prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, dnes rano som mala pohlavny styk a zajtra by som chcela ist na gynekologicku prehliadku,chcem sa spytat,ci to moze mat vplyv na vysetrenie alebo na vysledky.Tiez by ma zaujimalo,ci je vhodne ist na prehliadku,ked mi menstruacia zacala pred siedmimi dnami ale nakolko beriem HAK, menstruacia mi trva 3 dni a teda uz ju nemam,len ci nie je este skoro na prehliadku,nemoze to ovplyvnit vysledky cytologie? Dakujem

  • preventívna prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Na preventívnej prehliadke som u svojej gynekologičky bola asi pred dvoma rokmi. Pred dvoma mesiacmi som podstupila IVF, ale neúspešne. Chcem sa opýtať, či som bola dôkladne vyšetrená, kedže my to prepláca poistovňa, alebo mám isť na preventívnu prehliadku k svojej gynekologičke. Vyter mi nebrali. Ďakujem.