Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Progestanelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Užívala som progestanelle od 17.-26. dňa cyklu, kvoli špineniu pred ms. Otehotnela som, začala som spinit, tak mi lekár naordinoval zvýšiť dávku na ráno a večer. Neskôr na pohotovosti pridali ešte dicynone+ ascorutin. To mi lekár vysadil, keď už som takmer vôbec nespinila. Moja otázka je. Ak by bolo embryo vážne poskodene, teda ho telo ,, chcelo,, potratit, potratilo by sa aj napriek týmto liekom, respektíve by sa prestalo vyvíjať, alebo by bol neskôr MA? Aktuálne som ešte len v 7 týždni, bolesti nemám žiadne. Veľmi pekne ďakujem za váš čas.

Podobné otázky

  • Krcok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    som 32+1 tt. Poznáte hrdlo 2cm, cervikometria 3,6cm, funneling neprítomný, vonkajšia bránka pre špic prsta, prvorodička, ale po jednom kyrete z dôvodu zamlcaneho potratu.
    Je to dobrý nález na môj týždeň? To otvorenie na špic ma desí. Mala by som vkladať progestanelle?
    Ďakujem.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 12+0 týždeň tehotenstva. Dnes som celkom dosť behala od rána až do 13:00 približne neviem či to môže byť tým ale keď som si sadla že idem oddychovať a potom som sa postavila že idem na wc alebo niekde tak ma boli na pravej strane podbruška tak nízko že až sa musím tak trochu prikrčiť. Keď ležím alebo sedím tak cítim trochu kríže že ma bolia a aj také slabé pichanie tiež v ľavej aj pravej strane podbruška. Beriem magnézium ráno a večer lenže mam pocit že to mi nepomáha. Brala som aj Progestanelle už ho neberiem asi 3 deň vysadila som ho naraz, nie postupne, tak mi povedala moja gynekologička. Brala som ho len preventívne. Neviem čím to môže byť že mám takéto bolesti nie je to silné ale najviac to je hrozne keď sa postavím že nemôžem poriadne behať. Môže to byť aj tým že som Progestanelle vysadila alebo to bude tým že som veľa behala alebo to je úplne niečo iné ? Spravila dobre moja doktorka že mi ho dala preč tak hneď ? Prosím o váš názor. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tieto bolesti nesúvisia priamo z tehotnosťou a Progestanelle ich neovplyvní. Pri tehotnosti sa jednak rastom maternice napínajú jej väzy a rovnako sa vplyvom hormonov rozťahuje panvový kruh. To všetko môže byť sprevádzané bolesťami. Skúste si nájsť fyzioterapeuta, aby Vám poradil cvičenia.

  • Homeophilus parainfluenzae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som 6TT+ 4 dní a bola som na kontrolné odbery na reprodukcnej imunologii kde mi dnes poslali výsledky a vo výtere z posvy mi vyšlo Homeophilus parainfluenzae masívne. Doktorka povedala len toľko ze mam to povedať gynekológovi pri najbližšej kontrole. Nemam ziadne priznaky ako vytok,svrbenie,palenie. Uzivam progestanelle vaginalne rano a vever. Je to niečo vážne alebo sa nemusím zbytočne stresovať do ďalej kontroly? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme ide iba o kontamináciu, alebo prechodný stav. Haemophylus často osídľuje nos a hltan, do pošvy sa môže dostať pri orálnom styku, nemal by spôsobovať tam žiadne problémy.

  • PCOS a menštruačné problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Začiatkom mája mi gynekologička diagnostikovala PCOS, a predpísala mi tabletky Progestanelle 200mg s tým, že to mám začať brať na 16. deň cyklu po dobu 10 dní.
    V prvom cykle som dostala menštruáciu na 4. deň po užití tabletiek, avšak teraz, počas druhého cyklu mi prišla menštruácia na 9. deň, keď som ešte brala tabletky. (o 5-6 dní skôr ako predtým)
    Problém mám v tom, že teraz neviem kedy by som mala začať brať tabletky. Či mám to začať tiež na 16. deň cyklu, alebo neskôr? Nebudem to užívať veľmi často, keď mi bude chodiť menštruácia už na 9.deň, keď mám ešte užiť 2 tabletky?
    PS.: cieľom nie je tehotenstvo, ale zo zdravotných dôvodov nechcela by som užívať antikoncepciu.
    Dúfam, že sa mi podarilo zrozumiteľne opísať svoj problém.
    Vopred Vám ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    škoda, že nechcete antikoncepciu, tá je liekom prvej voľby pri PCOS ak nechcete otehotnieť, má priaznivé metabolické účinky a hlavne znižuje riziko rakoviny maternice a vaječníkov, celkovo znižuje riziko smrti o 13% oproti ženám, ktoré ju neužívajú.
    Mne to príde neskoro ten 16. deň cyklu, gestagény dávame od 14. dňa celkovo 10 dní, aby menštruácia došla okolo toho 26. - 28. dňa.
    Uvažujte nad tou antikoncepciou, jediná tragédia tejto krajiny je, že to ani v prípadoch, kedy je podávaná liečebne ju nehradí poisťovňa, verím, že sa toto čoskoro už zmení.

  • Progestanele

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som v 21tt a preventivne uzivam progestanele 1 vecer vlozenim do posvy...uzivam ho niekolko dni no zavadzam do asi vlozenim na pol prsta...teda neviem ci to ma ucinok na krcok ked to je tak nizko vlozene...stale sa obavam hlbokym vlozenim ze narusim krcok...dakujem
    Este otazka jedna dr ma chce preventivne dat zasit doposiat je krcok vporiadku...v predchadzajucom tehu som sa na prst otvorila a rodila som v 40tt...robi sa sitie krcka aj preventivne ci musi byt dovod...do akeho tyzdna sa moze zosit krcok...dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste rodila predtým v termíne bez serkláže, tak úplne stačí iba kontrolovať krčok pomocou ultrazvuku, ak sa neskracuje nie je potrebné ani podávanie progestanelle. Na zašitie krčka nevidím dôvod.