Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ranky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Spravili sa mi ranky na vnútorných pyskoch, ktoré svrbia, výtok nemám, ani ani iné bolesti. Donedávna, je tomu asi 6 dní čo som dobrala antibiotika na laryngitidu a teraz mám pred menštruáciou. Vedeli by sme mi poradiť, čo by som si na to mohla dať? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné, že naozaj ide o vulvárnu mykozu, ale bez vyšetrenia sa to veľmi ťažko dá určiť. Kúpte si antimykotický krém a aplikujte iba zvonka, stav by sa mal zlepšiť.

Podobné otázky

  • Kvasinkova infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Trpím opakujúcou sa kvasinkovou infekciou momentálne 7 mesiac po sebe. Dávam si canesten combi,vždy zaberie ale po mesiaci pár dní pred menštruáciou je späť. Momentálne má aj manžel dopukane okolo zaluda až do krvi. Pri sexe sa to niekedy stane a potom mam problémy aj ja. Bola som u dr,spravil mi vyter na niake mikroorganizmy a chlamydie. Výsledky boli ôk,odporučil mi návštevu imunológa. Už druhý mesiac užívam gynimun trio ,ešte mam dve balenia a budu to tri mesiace. Len ma napadlo ci nemôže ísť o HPV virus ,keď je to stále to ísť dookola. Začne to vodavym vytokom s malými bielymi hrckami a potom ma to svrbí strašne až sa mi spravia ranky. Za vašu odpoveď veľmi pekne ďakujem. Aj za prípadnú radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte chronickú recidivujúcu vaginálnu mykozu, nie je ptorebné žiadne iné vyšetrenie.
    Dajte si predpísať mycomax alebo fluconazol 150 mg, a vždy v dobe kedy sa Vám objavia problémy si dajte jednu tabletku. Manžel nech sa prelieči jenamazol krémom.
    K tomu si dajte režimové opatrenia - bavlnenú bielizeň, intímne hygienické prostriedky s nízkym pH, nerobte si výplachy pošvy, užívajte probiotiká a obmedzte sladké jedlá. Stav sa postupne upraví.

  • zapaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, od min.roka ma trápia opakovane zápaly moč.mechura od februára 2022 do dnešného dňa som vybrala 10x Atb kvôli tomu, gynekológ pri vyšetrení sonom aj pošvy vždy keď zaplatí mechúr alebo ako to opísať tak to boli, ale nemám žiadne štipanie ani pálenie len takú typu bolesť ktorá sa nikde nešíri, taký tlak. cez leto som bola aj u urologa sono Ok moč brani cievkou tiež ok. v januári tento rok z vyteru mam enterokoka fekalis a ešte niečo čo uz neviem ako sa vola, čo mi povedal že je výsledkom neustálych Atb, nanho mi nasadil aj betadin čipky do posvy aj atb fo úst a po douzivani až doteraz mam gynoflor. momentalne čakám na výsledky z imunologie lebo môj gynekológ povedal že na tie baktérie musí spolupracovať aj s imunológm lebo su na skoro vsetko rezistentné. Imunológ navrhol ešte liečby autovakcinami a teda počkám na výsledky z krvi, ale že veľakrát su výsledky ok a tie zápaly nemusia byť spojené so slabou imunitou. Takze popravde ja už neviem čo robiť. Ako sa zbavit opakujúcich bolesti mechúra a ako sa zbavit tej baktérie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    opakvoané zápaly močových ciest sú častým problémom u mladých žien. Mám iba málo informácii ale vo výtere pošvy je enterokokus normálny ak ste nemali problém s výtokom nemalo sa to liečiť.
    Osobne by som navrhol vyhľadať urológa aby to začal riešiť z jeho stránky.

  • Začervenanie a ranky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, v septembri sa mi objavili problémy v oblasti vonkajších pyskov, začervenanie, svrbenie a palenie, bez vytoku, bolest pri pohlavnom styku. Po telefóne s gynekologom mi bolo odporučené cicatridine čapíky. Nasledne sa mi to opakovalo vzdy po menštruácii, tak som osobne navštívila gynekologa, spravil mi ster, tesne pred menštruáciou a vsimol si začervenanie. Preventívne kym boli výsledky mi nasadil fluomizin 6ks, a následne po probiotika gynoflor. Ster napokon vysiel negatívny, zatial mi ostava este par tabliet probiotik, avsak opäť po menštruácii mam silne začervenanie a ranky aj s krvou, a bolesť pri dotyku na časť vonkajších pyskov v časti zosivania po porode, dost neprijemne, plus biely výtok ktorý pripisujem probiotikam. Pohlavny styk uz nebol mesiac. Momentálne kojim 1,5 ročnú dcéru. Druhy den si potieram cicatridine mastou, plus tea tree olej, uz neviem ako si pomôcť. Chceli by sme tretie bábätko, ale tieto neprijemnosti nam to stazuju. Vedeli by ste mi poradit ci sa dozadovat este raz kontroly u lekara, ci to suvisi nejak s hormonami a pripadne co dalej. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez vyšetrenia neviem presne odhadnúť, ale zvážil by som lokálne estrogénové krémy, pretože pri dojčení máte nízke hladiny estrogénov, čo by mohlo viesť k stenčeniu sliznice a kože pošvy a vulvy.
    Prípadne čípky gynoflor, obsahujú probiotiká aj estrogény.

  • Konizácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, viete mi povedať niečo viac o výsledku?Je potrebná konizácia?
    Kolposkopický nález /2.10.2023/ : mierne hypertofické porcio s rozsiahlou léziou, najdôležitejším kolposkopickým nálezom lokalizovaným periorificiálne v podobe jemne denzného AWE so stredne rýchlym nástupom acetpozitivity. Na teréne tohto epitelu dominujú výrazné otvorené ústia žliaz, na hornom lábiu so širokým lemom, na základe čoho predpokladám vnáranie dysplastického epitelu do krýpt žliazok. SCJ je lokalizovaná v oblasti vonkajšej bránky a má ľahko meandrovitý priebeh. V I. kvadrante je prítomný ostrovček HB, periférne HM , centrálne v podobe obrátenej M.
    Kolposkopický nález spĺňa kritéria HGL.
    Záver kolpo:ATZ II. HGL.
    Diagnóza: Dysplasio cerv. uteri.​​
    Doporučenie: knips biopsia

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš lekár Vám správne odporučil knips biopsiu, je to nebolestivý rýchly zákrok, pri ktorom sa odštikne kúsok podozrivej sliznice krčka a pošle na mikroskopické vyšetrenie. Podľa výsledku mikroskopie sa potom odporučí ďalší postup, ak by tam bola vážna dysplázia, je odporúčanou metódou konizácia, ak by boli zmeny iba minimálne, alebo iba zápal, stačí sledovanie.

  • Kolpo vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň rada by som to mala vysvetlené...
    Cyto: ASC-H/február 2022/,ASC-US/ apríl 2022/, Ki-67 bez expresie. Pozit.HPV 16 a 31...68.HPV 18 negat.

    Kolpo: portio: v okolí bránky malý areál je negat.,metaplast.squam.epitelu,TZ 2,cievna kresba bez atypií.

    N87.9 - dysplázia krčka maternice, bližšie neurčena

    Cyto: ASC-US ,Mi 67 exprimuje negatívne
    Kolpo: dyspl.zmeny mierneho stupňa.

    Je sa čoho obávať?
    HPV vírus?

    Vopred ďakujem za vysvetlenie a odpoveď.
    S pozdravom

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na cytologickom stere sa preukázali podozrivé zmeny a zároveň aj HPV vírus, bude potrebné stery opakovať, ak by sa nález zhoršoval alebo pretrvával, bude potrebná expertná kolposkopia s odberom vzorky pomocou tzv. knips biopsie.