Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • MRI výsledok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 34 rokov, nerodila som – nakolko mam zrasty v malej panve po prasknuti slepeho creva. Poslednych 5 rokov mam stale nejake gynekologicke problemy – bolesti, vytok, krvacanie mimo cyklu. Boli mi zistene aj ureaplasmy – viac krat sme sa preliecili s parnterom a vysledky uz boli viac krat v poriadku. Mavam ale gynekologicke problemy aj s kvasinkami, bakteriami – viac krat som sa liecila aj na imunologii. Som po 2 gyn. operaciach, kvoli cystam. Nemam uz vajickovody a mam uz iba jeden vajecnik a maternicu. Dnes som bola na MRI a rada by som vedela co si myslite o vysledkoch:Uterus je primeranej velkosti v retroflexii. V dorzalnej casti fundu je intramuralny myom velkosti 2 cm. Junkcna zona je primeranej hrubky. Endometrium primeranej vysky, dutina uteru bez patologickeho obsahu. V cervixe uteru je drobne ovulum nabothi velkosti 4 mm.Parametria bez infiltrativnych zmien.Na pravom ovariu je cysticky utvar velkosti 34 mm so stenou hrubky 2.4 mm ktora sa postkontrastne vyrazne vysycuje. Medialne od neho medzi ovariom a uterom dalsi je kosteny cystoidny utvar velkosti 12×10 mm. Vlavo stav po adnexektomii. Mocovy mechur hladkych kontur, hrubka steny primerana, bez znamok infiltracie. Zachytene casti ureterov bez znamok dilatacie. Rectum hladkych kontur, bez infiltrativnych zmien. Septum rectovaginale bez strukturalnych zmien. V malej panve volna tekutina nepritomna. Vo vysetrenom rozsahu patologicky zväcsene LU nepritomne. Ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález nie je nijako hrozivý, je tam popísaný malý klinicky nevýznamný myom na maternici, ovulum nabothi je upchatá žliazka v krčku, nič to nepredstavuje. 34 mm "cystický" útvar je zrejme folikul, ten by bolo vhodné skontrolovať po menštruácii, lebo môže ísť aj o endometriozu. ten "kostený" útvar je zrejme tenkostenný útvar - pravdepodobne morgagniho cystička, čo je náhodný nález bez klinického významu.