Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Polygynax

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Chcela by som sa spýtať lekár mi predpísal poligynax že mám zápal cytológia bola v poriadku a že tam je zápal a som v 10tt tehotenstva čítala som príbalový leták a neodporúča sa v tehotenstve. Myslím, ale že by mi nepredpisal nič čo by mohlo ohroziť tehotenstvo či?
    Neviem či mám začať s liečbou.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to je veľmi ťažké odpovedať, ak je zápal na krčku, tak polygynax nie je účinný, ak je zápal v pošve, mala by ste príznaky (výtok a svrbenie). Neviem, či je liečba opodstatnená.

Podobné otázky

  • E.coli v pošve a Enterococcus v moči

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Veľmi pekne Vás prosím o Váš názor...
    Minulý rok na jar mi počas prevencie robili aj testy na baktérie (E.coli a podobné). Bolo mi oznámené, že mám prítomné baktérie E.coli a mám si nasadiť atb Polygynax. Pričom som nemala žiadne problémy. Občas sa stane že cítim mierny diskomfort, ale ono to odznie akoby samo... Užívam aj probiotiká Gynimun - tieto som si nasadila lebo som verila, že mi pomôžu zmierniť podkožné vyrážky na brade – začali sa mi vo velkom objavovať po vysadení HAK co bolo pred 2,5 rokmi; hormonálny profil mi vyšiel v poriadku, robili mi ho až teraz v júli 2024. Polygynax som si vtedy nenasadila nakoľko som sa vo Vašej poradni dočítala, že E.coli sa nelieči pokiaľ nie sú problémy.
    Na tohtoročnej prevencii (jún 2024) mi bola opäť zistená prítomnosť baktérie E.coli a opäť mi predpísali Polygynax (v akom mnozstve sa tam bakteria vyskytuje som sa nedozvedela). Zároveň mi pred pár dňami urológ zistil baktériu Enterococcus v moči. Zatiaľ ma na ňu nelieči, lebo žiada ešte dodatočné vyšetrenie od gynekológa na: k+c+urea+mykoplazmy+chlamydie (neviem ci tieto bakterie v posve mozu mat tiez vplyv na caste mocenie). Ked budem mat vysledky tychto vysetreni mi nasadia liecbu. U urológa som bola len z dôvodu, že ma trápi časté močenie. Hlavne v noci musím ísť minimálne 1-2x, čo ma dosť zaťažuje, nedokážem sa tým pádom poriadne vyspať. Ráno a v doobedných hodinách dokážem ísť aj 6x. Bez pocitu pálenia, štípania, krv v moči nevidím. Všade kam prídem hľadám wc.
    Zatial si mam vraj nasadit ten Polygynax na 6 dni a potom probiotika. Jednu som uz uzila, ale stale vaham ci to ma vyznam a ci sa mi stav zbytocne nezhorsi. Proti e.coli som si naštudovala, že je vhodné užívať vnútorne Oreganový olej, ten som si nasadila približne pred mesiacom, každý deň užívam. Zlepšil sa mi aj stav pleti. Vopred ďakujem za Váš odborný názor, ste super!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žena, ktorá nemá jasné vaginálne príznaky sa nemá liečiť, pretože pošvová flora je veľmi dynamická a každý zbytočný zásah ju môže výrazne narušiť a spôsobiť nerovnováhu. Vôbec nerozumiem čo je to za "prevenciu" keď sa naberá zbytočné až priamo škodlivé vyšetrenie, ako je výter z pošvy.
    Iná situácia je enterococcus v moči. V minulosti sa vždy nález baktérie v moči považoval za situáciu, ktorú treba vyrieši´t. Teraz sa pohľad na toto mení, aj moč môže mať svvoje mikrobiálne osídlenie a nemusí sa vždy nález baktérie liečiť. Na druhej strane, ak máte časté močenie je možnou príčinou naozaj zápal močového mechúra a je ptorebná liečba. Ale liečba močovej infekcie, nie pošvovej kolonizácie. Preto nerozumiem tomu Polygynaxu.

  • Časté zápaly v pošve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Už asi 6 rokov trpím na zápaly v pošve. Už som zúfalá, neviem čo ďalej. Mám 25 rokov a chcem mať bábätko ale ako keď odmietam sex s partnerom lebo sa bojím že budem mať zas zápal. Vždy keď idem ku gynekologicke, urobí mi stery vždy tam vyjdú e-colli raz predpár rokmi mi vyšla ureoplazma ale to sa už preliečilo. Partner sa preliečil 2x aj keď mu nič nenašli. Snažím sa nekúpať na kúpaliskách, nesadať si na verejné WC, nejesť sladké, nepiť alkohol, nosím vložky ktoré sú bez parfumácie, dokonca už ani nohavičky nenosím lebo to ma tiež dráždi, utieram sa z predu do zadu aby som si tam nezaviedla nejaké baktérie z konečníka . Doktorka mi dala zakaždým macmirror tablety do pošvy zabralo len cca na 2 týždne, potom som mala polygynax ten vôbec nezabral, rosalginove vypláchy mi tiež vôbec nerobili dobre. Bola som dokonca aj na alergických a imunologických testoch a s tej strany som úplne v poriadku. Prosím veľmi o pomoc. Dokonca mám aj teraz pálenie a mierne svrbenie v pošve k mojej doktorke sa dostanem až v piatok lebo až vtedy ordinuje, tak som išla zatiaľ do lekárne tam mi predali canesten 1 tabletu do posvy ktorá pomohla možno na pár hodín a večer zas to iste a potom som si kúpila gynimun rapid ktoré budem používať po macmirror kreme do posvy, ktorý som mala ešte doma nerozbaleny ale dávam si ho druhý deň a tiež necítim žiadnu zmenu. Ďakujem veľmi pekne za pomoc a odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escherichia colli je normálna súčasť pošvovej flory a nelieči sa. Sú to Vaše normálne baktérie. Najskôr máte rozhádzajú pošvovú floru opakovanými liečbami a odbermi na kultiváciu, kedy sa potom premnožia kvasinky a robia Vám nepríjemné pcity.
    Kúpte si Jenamazol, preliečte sa, a potom dlhodobo si dávajte probiotiká, postupne by sa to malo upraviť.

  • polygynax na enteroccocus foecalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, z dôvodu svrbenia a bolesti pri pohlavnom styku som bola na gynekológií na vyšetrení, po kultivácií vyšiel pozitivne e.foecalis, o ktorom avšak ste už veľakrát písali, že sa nemá liečiť. Pani doktorka mi však na to dala polygynax. Vyšetrovala ma ale aj zrkadlom a vraj bola sliznica viditelne červená a zapálená, preto teraz neviem, či teda tam tuto bakteriu naozaj možem mať až tak premnoženú, že spôsobuje tieto problémy a ten polygynax by ste mi odporúčali alebo to naozaj liečiť nemám a skôr treba upokojiť sliznicu a obnoviť ph nejakými lokalnymi probiotikami…?
    Ďakujem vopred za odpoveď a prajem pekný deň :)

  • Prevencia opakovaných uro-gyn ťažkostí

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, vážený pán doktor,

    Nakoľko som mala zlú skúsenosť s mojim gynekológom, odišla som od neho. Až po 3 rokoch sa mi podarilo nájsť novú lekárku. Medzitým som mávala gynekologické ťažkosti ( vaginálny diskomfort, pálenie) pomaly už aj každý týždeň, ale myslela som si, že niektoré ženy to tak proste majú a vracia sa im to a nevedela som, že je nutné vždy zobrať atb. Preliečovala som urologíckými čajmi, poprípade rosalginom, vždy pomohlo len krátkodobo.

    Moja nová pani doktorka mi nespravila kultiváciu, ale naslepo mi dala fluomizin + gynoflor, pri kontrole, kedze stále ťažkosti neprešli úplne nasadila polygynax na 12 dní.

    Urolog mi našiel v moči E coli, nasadil atb, kontrolný moč vyšiel sterilný a nasadil mi urovaxom na 3 mesiace.

    1. Keďže mám ešte len 22 rokov a rada by som sa už týmto problemom vyhla, chcela by som využiť všetkú možnu prevenciu, samozrejme, ale nie na ukor mojho zdravia. Teda je v poriadku ak by som používala nasledovné preparáty, malo by to možné nežiadúce účinky? Poprípade, aké by ste navrhovali Vy?

    každý deň urovaxom, ( + zinkorot pol tbl a Magnerot 4tbl (na tetániu)+ chlorellu) gynimum triocare denne + blokurimu pred a po sexe + preventívne 1. gynophillus restore alebo gynimum intim vag.tbl. 1xtyz. + 2.Multi-gyn výplach 1xtyz. + 3.Mycomax 1xmes., takisto som čítala dobré recenzie aj na vitagyn C, ale neviem kde ho už pridať. Kedže urovaxom, aj gynimum triocare aj blokurima obsahujú vštky lyzáty E coli, neviem, či to nebude už príliš, len každé z nich obsahuje aj niečo navyše.

    2. Postupovala moja doktorka správne, ak mi nespravila test na kultivácie a rovno nasadila atb, mala by som ju nabudúce požiadať o test na kultivácie?

    3. Je možné že som si možnou neliečenou infekciou spôsobila vážne zdravotné problémy? A infekcia bude rezistentná, pripadne sa mi niekde rozniesla? (Sono aj cytologiu mám v poriadku)

    4. Ako sa prosím Vás zisťuje neplodnosť, mám z toho trochu strach, kedže deti chcem mať

    5. Ak by problemy pretrvavali, máte z Vašej skúsenosti dobré recenzie na autovakcíny tohto typu?

    Veľmi pekne Vám ďakujem.

    S úctou
    Sandra



    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    konečne lekár, ktorý sa vzdeláva a neberie zbytočné výtery na kultiváciu. Osobne nerozumiem Vašej panike a neskutočnému množstvu prípravkov, ktoré plánujete užívať. Úplne stačí obmedzi´t sladké jedlá, dostatočná hydratácia (tekutiny), bavlnená spodná bielizeň a užívajte celkovo probiotiká. Na mycomax nevidím žiadny dôvod.

  • Dotaz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor,aj napriek môjmu už dobre zrelému veku, stalo sa mi prvýkrát,že som začala mať príšerné pálenie,ako oheň a bolesti.Vizuálne
    konštatovala gynekologička,vporiadku.Urobili mi ster,ale keďže som nevedela vydržať ,poslali ma kúpiť výplach clogin,ktorý mi bol nepríjemný a nezaberal,naopak,pálilo ďalej.Vš.lekárka mi dala 4 tabletový fluco - sandoz čo mi značne pomohlo.
    Výsledok kultivácie bol o pár dní: masívne Escherichia coli.Čítam,že bežná flóra,ale ja som mala pálenie,ako oheň.
    Až teraz mi nasadili Amoksiklav a Polygynax.Pomohlo.
    Poradím sa,stačí,že som vybrala 6 Polygynax alebo vziať 12?
    Nasadiť si po liečbe lactovag ,pre obnovu imunity,ako odporúčate?
    .Je ten canesten vhodný aj ako prvá pomoc,rozumiem tomu dobre?
    Ďakujem vám za pochopenie a odpoveđ.
    Tánina4

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mala ste kvasinkovú infekciu - mykozu, a vyliečil Vás fluco - sandoz, kultivácia je zbytočná a amoksiklav mohol spôsobiť návrat mykozy, našťastie polygynax má aj protimykotickú zložku, takže tlmil škody, ktoré spôsobil amoksiklav. Nabudúce ak sa Vám to vráti, kúpte si sama v lekárni protimykotický krém (napríklad jenamazol alebo spomínaný canesten) a preliečte sa sama, fluco-sandoz sa neodporúča ako liek prvej voľby pri vaginálnej mykoze, je úplne zbytočné dávať celkovo antimykotiká, ak sa dá liečiť problém lokálne masťou.