Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pálenie v pošve

    , Autor: Kvet235

    Dobrý deň, p. doktor,
    už dlhšiu dobu mám po pohlavnom styku pálenie v pošve trvá to cca 30 min. Bola som aj u svojho gyn. urobil mi výtery aj zobral krv vysledky boli v poriadku. Prosím Vás neviete mi poradiť čím by to mohlo byť? Veľmi pekne Vám ďakujem za Vašu odpoveď.
    S pozdravom

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné, že Váš partner má v ejakuláte protilátky proti kvasinkám a oni reagujú s vašou flórou, ktorá je u Vás ako bežná a neškodí Vám.
    Buď budete používať kondóm, alebo sa skúste preliečiť proti kvasinkám (masť Jenamazol) a stav by sa mohol zlepšiť.

Podobné otázky

  • Pálenie

    , Autor: kesi12345

    Dobrý deň,
    som v 8. tt od začiatku mám pálenie v pošve. Bola som už viackrát u svojho gynekológa, robil mi stery. Všetky výsledky mám negatívne. Neviem či to môže byť zmenou z tehotenstva alebo niečo iné.
    Gynekológ mi k tomu nič viac nepovedal.

  • Pálenie v pošve

    , Autor: Patricia11

    Dobrý deň, už vyše 4 rokov mám problémy s pálenim v pošve pri menštruácií, pohlavnom styku, vkladaní čípkov… Chodievam s tým neustále ku gynekologičke a občas mi vyjde nejaká bakteria typu e-coli či enterccocus faecalis (čo síce ako sám vravíte sú normalne bakterie, ktoré sa nemajú liečiť) preliečim sa a nič sa samozrejme nezmení.. pokiaľ mi na kultivácií nevyjde nič, tieto problémy pretrvávajú aj tak.. bola som aj na kožnom vyšetrení ale taktiež nič nenašli. Ani imunológia nepotvrdila nejaké poruchy imunity. Táto pálivá bolesť je vyslovene prítomná pri vchode do pošvy, nikde ine už nie len pri začiatku ako keby tam tá sliznica bola nejak poškodená (ale ako spomínam na kožnom nebolo vidno nič). Mám 21 rokov a už som z toho zúfalá, preto píšem aj sem Vám či Vám niečo nenapadne, či ste sa s niečím takym nestretli. Ďakujem pekne :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vo Vašom prípade sa zrejme nejdná o infekciu ale o tzv. vulvárnu vestibulitídu, pozrite si na internete, či sa Vaše príznaky zhodujú. Liečba je podávanie lokálne estrogénov a lidokaínu v kréme.

  • Enterococus feacalis

    , Autor: Janka226

    Dobrý deň mám opakovany nalez enterococus feacalis prosím vás mám strašne pálenie v pošve bolesti mi vystreluju až do krizou a mám želatínový žlto-zelení výtok z pošvy môže to spôsobovať táto baktéria?vybrala som asi 10krat antibiotické čipky macmiror a rôzne iné netradičné čipky všetky možné probiotiká výplachy krémy nič mi nezaberá ..môže táto baktéria spôsobiť niečo vážne ako zápal krčka maternice alebo niečo horšie ?dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Enterococcus fecalis je často normálna súčasť pošvovej flóry a nemusí spôsobovať problémy. Zloženie pošvových baktérií je veľmi dynamické, a preto sa neodporúča vyšetrovať kultiváciu pošvy, lebo to vedie k nesprávnym záverom a často zbytočným liečbam. Opakovaná liečba lokálnymi antibiotikami a rozbije kompletne zloženie mikrobiálnej flory a spôsobuje chronické poruchy imunity pošvy.
    Zápal krčka tiež môže spôsobovať opakované výtoky, jednak samotnou sekréciou z krčka a jednak hnis z krčka mení pH pošvy a narušuje samotné prostredie v pošve.
    Ak nič nezaberá, nemusí sa jednať o infekčnú príčinu potiaží, môže už ísť aj o alergiu.

  • Súrne! Výsledky negatívne - svrbenie neustáva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    druhý krát v priebehu 3 mesiacov (nikdy pred tým, partner 8 rokov stály) sa mi po styku s prezervatívom spustili problémy: svrbenie a pálenie v pošve a v okolí bez výtoku. 1.x pomohla liečba Norfloxacino Normon 400mg- podané na dovolenke v Španielsku. Teraz po 2 mesiacoch mám taký istý problém- bola som na komplexnom vyšetrení, všetky kultivačné vyšetrenie neg. Lekárka mi predpísala atb. Ospexin 500mg- pomohlo čiastočne, len pálenie a svrbenie v pošve ustálo.Následne Polygynax- ešte sa zhoršilo, Gyno -Pevaryl 150- po podaním mastičky sa mi niekoľkonásobne pohoršilo svrbenie a pálenie na klytorise a pyskoch až som mala pocit, že som dostala alergickú reakciu a od vtedy sa to vôbec nezlepšilo.Lokálne používam Canesten, robím si výplachy a pod. žiadne zlepšenie. Sama som si naordinovala probiotiká-Woman Dophilus, upravila som stravu, ale lokálne svrbenie je neznesiteľné, hlavne v noci, kedy nemôžem vôbec spávať.Podľa lekárky som "zdravá", pretože výsledky sú negatívne!!! Ešte ma napadlo, či to nemôže byť alergická rekcia na latex. Každopádne- prosím Vás o radu, ako odstrániť lokálne svrbenie. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    svrbenie vulvy nemusí byť dosledkom infekcie, ak sa po lokálnych liekoch nezlepšilo, zrejme ide o iný problém.
    Osobne si myslím, že chyba bola tie antibiotiká, zničili kompletne imunitu pošvy.
    Nerobte si výplachy, kúpte si Lactovag aj viac balení a dávajte si iba tento. Pošvu si umývajte iba zvonku intímnym mydlom.

  • Pálenie v pošve a časté močenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný večer prajem! Mám taký problém , že moja dcéra 7 ročná sa začala stažovať na pálenie v pošve aj počas močenia. Začala aj často chodiť na Wc. Potrebujem vedieť čo to môže byť. Výtok nemá. ten mala asi pred rokom ale prešlo to. Prosím čo mám robiť.Ďakujem Petra