Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bolest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Chcela by som sa opytat ,od 15-tich rokov som neni panna,este som nezazila orgazmus,a pri milovani ma posva boli.Za odpoved dakujem vopred .Snazime sa s priatelom pol roka o babo ale nedari sa .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to nie je jendoduché odpovedať, neviem koľko máte rokov ani ako dlho už máte styk.
    V každom prípade, pol roka je veľmi krátka doba na to, aby ste otehotnela, do roka sa Vám to podarí.
    Ak máte bolesti v pošve, je vhodné vyšetrenie u gynekológa, aby zistil, či sa nejedná o nejakú vrodenú vadu.

Podobné otázky

  • Gynekologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím mám otázku, som po serklazy a začalo ma bolieť hore v ľavo buď niečo s vezmy,alebo neviem dosť veľká bolesť až do kŕča pri cikani tak že ani chodiť sa neda , bola som na kontrolu všetko bolo Ok,a aj s mocom, ešte ma napáda zápcha lebo nejde ľahko stolica ide ťažšie ,neviete poradiť čo to môže byt ?? Nejaku radu , už som zúfalá stoho dakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takáto bolesť môže mať viacero príčin, aj obličky a močovody, aj zápcha, ale aj od chrbtice. Bez vyšetrenia sa nedá presne určiť príčina. Skúste niečo spraviť so zápchou, dajte si viac vlákniny v strave a pite veľa tekutín. Dobré sú pravidelné prechádzky.

  • Problémy po mimomaternicovom tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    pred 2. mesiacmi som bola v inej krajine akutne operovana pre prasknuty vajcovod z dovodu mimomaternicoveho tehotenstva. Bolo to moje prve otehotnenie po 5tich rokoch snazenia. (Cca 8-10. tyzden - nevedela som, ze som az v tomto stadiu, lebo mi zistili celiakiu a mala som rozhadzany cyklus). Pri prasknuti doslo k strate 2.5L krvi, podavali mi transfuziu. Odstranili mi laparoskopicky lavy vajcovod a na pravom 2 mensie benigne cysty. Kyretaz nebola robena. Doteraz som mala 2 cykly s velmi slabym menzesom, podobnym spineniu.Lekar mi aj kontroloval hcg v krvi (po 1,5 mesiaci od operacie bola cca 90), pred tyzdnom som mala posledny odber, lebo hodnota uz bola zanedbatelna. Momentalne som po 2hom slabom menzese a zacala som pocitovat pichanie v oblasti posvy a krcka maternice. Nie vkuse, no pocas dna sa to parkrat ozve. V oblasti odobrateho vajcovodu, su obcas tiez tahave bolesti. Je take nieco v mojom pripade v poriadku? Moze to byt sposobene fyzickou namahou? Aka doba pre opatovne snazenie je podla vas vhodna? (Momentalne sa nato fyzicky ani psychicky este necitim).
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím si, že tie pichavé bolesti v pošve a krčku nesúvisia s operáciou, ťahavé bolesti v podbruší môžu byť po operácii, občas sa vytvoria v mieste operácie zrasty. Opätovne môžete otehotnieť, až sa na to budete fyzicky aj psychicky cítiť.

  • Veľkosť pošvových zrkadiel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Zmenila som gynekológa, ten môj doterajší zomrel. Bola som na gynekologickom vyšetrení. Nikdy som takú obrovskú bolesť pri zasúvani zrkadiel do pošvy doteraz nepocítila. Po vyšetrení som aj krvácala. Viem, že existujú rôzne veľkosti a typy zrkadiel. Tie, čo boli použité, bolí strašne veľké a široké. Nerodila som, pošva nie je taká roztiahnutá. Bol urobený iba obyčajný ster z pošvy. Mám právo ako pacientka dožadovať sa, aby lekár použil menšie zrkadlá alebo iný typ? V pošve je infekcia a zrkadlami keď zbytočne spôsobí trhliny, tak asi to pošve neprospeje. Tento typ zrkadiel ešte gynekológ pri mojom vyšetrovaní určite nepoužil. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    napíšem za seba pár poznámok:
    - odobratie steru na kultiváciu pri vaginálnej infekcií sú škodlivá prax, pretože baktérie, ktoré sú potvrdené v stere vôbec nemusia robiť potiaže pacientke, práve naopak, často vyjdú bežné baktérie a žena je potom nesprávne "liečená". Jedine ak by lekár robil náter na sklíčko a rovno to pozrel pod mikroskopom, čo však v súčasnosti nikto nerobí.
    - žene pri zápale pošvy zásadne nedávam do pošvy zrkadlá (ak naozaj nie je nejaký iný dôvod), pretože to veľmi bolí, ak je treba ster pošvy (a takmer vždy nie je treba) tak sa dá urobiť iba zavedením tamponu do pošvy.
    - samozrejme že je možné použiť menšie zrkadlá, aj zavádzať sa dajú bez zbytočného trápenia pacientky.

  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem 25.8.2024 som dostala menštruáciu ako každý mesiac no ale bola slabšia ako zvyčajne a od 25.8 mám stále menštruačné kŕče aj ma pobolieva ju vajecniki aj chrbát v dolnej časti menštruácia je stále slabšia môže to byť tim že mám zápal močových ciest? Ďakujem za odpoveď.a pekný deň prajem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    intenzita menštruácie sa môže časom meniť, bolesti však môžu súvisieť so zápalom močových ciest, ak máte k tomu ďalšie príznaky.

  • Cysty - anovulačné cykly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    mám 38 rokov, bezdetná. Posledné 2 roky trpím bolesťami a nepravidelnou menštruáciou. Robia sa mi cysty ( vodové ), ktoré samovoľne neprasknú. Spôsobujú mi bolesti a blokujú mi menštruáciu, ktorá sa samovoľne nespustí. Lekári mi vyvolávali menštruáciu vyvolávačkami duphaston cca rok každý mesiac, ale cysty aj napriek vyvolanej menštruácií nepraskli. Po roku trápenia ma poslali na pukciu cysty. Histológia bola v poriadku. Pol roka po punkcii som mala pokoj menštruácia chodila ako hodinky cysty neboli žiadne. Vo Februári tohto roku to zase začalo a cysty sa vrátili. Teraz mi nevyvolávali menštruáciu vyvolávačkou, ale nasadili mi Utrogestan ( 100 mg ráno a 100 mg večer ). Menštruácia chodila, ale cysty nepraskli. V júli som bola opäť na punkcii dvoch cýst na ĽV a aj na PV. Tekutina z nich bola číta hovorili, že nie je potrebná histológia. Hneď mi nasadili vyššie dávky Utrogestanu 200 mg ráno a 200 mg večer. Ale bolo mi z toho veľmi zle ( závrate, slabosť ) Po dvoch dňoch užívania mi dávku znížili na 100 mg ráno a 200 mg večer. Stalo sa to, že po užívaní 15 dní Utrogestanu sa mi nedostavila menštruácia. 4 dni som mala na papieri krv po cikaní, ale normálne som nekrvácala. S bolesťou som išla k lekárovi a opäť cysta na ĽV. Poslal ma hneď do reprodukčného centra, aby mi urobili punkciu. Nebola potrebná histológia tekutina bola číra. Na punkcii som bola pred tromi dňami. Momentálne to lekári nechali tak ako sa bude telo chovať a žiadne hormóny nemám užívať. Ja hormóny ani nechcem už užívať necítim sa po nich dobre, som nafuknutá. Aj som za posledné 2 roky pribrala 10 kg. Aktuálnu váhu mám 70 kg. Z hormonálneho profilu mám problém s progesterónom, ktorý je znížený a AMH mám len 0,2. S etrogénom nemám problém. Navštevujem aj reprodukčné centrum. Mám zamrazené jedno embryo, ktoré čaká na transfer. Je to už moja posledná šanca ako mať dieťa. V roku 2018 som po IVF v počiatočnom štádiu tehotenstva potratila. Prirodzenou cestou už nemôžem mať dieťa. Štítnu žľazu mám mierne zväčšenú, ale lekárka povedala, že nie je potrebná liečba len ju sledovať, že je to stále v norme. Mám intoleranciu na laktózu, alergiu na sóju a bazu. Na pečeni mám nezhubný nádor ( hemagion ), ktorý je 2 x ročne sledovaný hepatalógom. S pečeňou problémy nemám čo dokazujú odbery z krvi. Budem Vám vďačná za váš názor a doporučenie ako si pomôcť. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tým že zrejme nemávate ovuláciu, tak nemáte progesteron a máte čisto estrogénové cykly, čo nie je dobré, ani na Váš metabolizmus.
    Bolo by dobré zvážiť celkové interné vyšetrenie, pretože niekedy chýbajúca ovulácia môže byť prejavom iného interného ochorenia.
    Progesterón je vhodné doplňať (či už ako Utrogestan, alebo Duphaston) na druhú fázu cyklu, aby sa napodnobnil prirodzený cyklus. Vhodná by bola aj antikoncepcie, ale hemangiom pečene je relatívna kontraindikácia, zvážil by som čisto gestagénovú antikoncepciu (Zlynda).