Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ureaplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    na gynekologickom vysetreni mi zistili ureaplazmu. V sucasnosti koncim s liecbou. Priatel bol s vysledkami u urologa, ten mu urobil ster a jemu vysli vsetky vysledky negativne. Z uvedeneho dovodu mu urolog nenasadil ziadnu liecbu. S priatelom sme spolu viac ako 5 rokov a ako jedinu ochranu pri pohlavnom styku pouzivam antikoncepciu. Z uvedeneho dovodu mam 2 otazky:
    1. Je postup urologa spravny? Nie je potrebne partnera aj tak preliecit?(na internete som sa docitala o podobnych pripadoch a partnerom pre istotu tiez nasadili liecbu aj ked nalez ureaplazmy nemali z dovodu, ze u muzov ster nemusi byt 100%)
    2. S pohlavnym stykom po liecbe je mozne zacat hned alebo je vhodne pockat do vysledkov z kontrolneho steru cca. mesiac, samozrejme s pouzitim prezervativu?
    Za odpoved dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ureaplazmy sú veľmi pofidérna téma, o ich škodlivosti sa debatuje dlhšiu dobu a niekto ich ani nelieči. Takisto sa diskutuje o liečbe partnera, či je vobec potrebná.
    Aj čo sa týka sexu, je to otázne, ureaplazmy možu by´t aj normálna súčasť pošvovej flŕoy.

Podobné otázky

  • Ureaplazma sp. pozitívna a potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    V januári som prekonala zamlčaný potrat v 5+6tt. V rámci preventívnej prehliadky u všeobecného lekára mi bola zistená ureaplazma z moču. Výsledok: ureaplasma sp. pozitívna viac ako 10*6 cfu/ml. Rezistencia na tetracyklin, erytromycin a telitromycin. Levo a moxifloxacin = C.
    Otázka je, či to mohlo spôsobiť potrat? Mám sa dať na to liečiť, alebo to nie je potrebné?
    Cca pred 3 týždňami som douzivala antibiotiká na helikobaktera - doxyhexal a amoxicilin. Mohlo to spôsobiť rezistenciu na túto baktériu?
    Počas užívania antibiotík som mala mierne svrbenie a výtok, no po aplikácii Canesten tabletky do pošvy to prešlo.
    Chcela by sme skúsiť otehotnieť znova, tak neviem ako postupovať.
    Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ureaplazmu už považuje časť odborníkov za normálnu súčasť pošvovej flory a nelieči ju, pretože sa veľmi často zvykne vrátiť. Nespôsobuje včasný potrat.
    Musím napísať, že som sa ešte nestretol s takto rezistentnou baktériou. Ak sa našla v moči, bolo by dobré konzultovať urologa, či je potrebné to riešiť, ak nemáte príznaky zápalu močových ciest. V pošve ste mali zrejme mykozu, čo s ureaplazmou nijako nesúvisí.

  • klebsiella

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    bola mi vykultivovana klebsiella. Aká je to baktéria? Je potrebné ju liečiť.
    Inak mám už viac ako rok neustále problémy so svrbením v pošve. Neustálymi zápalmi. Viackrát som bola preliecena, užívam aj vaginálne probitika. Asi pred rokom mi vyšli kvasinky, potom ureaplazma a momentálne klebsiella. Medzi tým som mala aj negatívne výsledky.
    Neviem sa dostať z toho kolotoča. Imunitu mám vyšetrenu, je v poriadku. Mám liečiť momentálne klebsiellu? Alebo ako riešiť situáciu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    klebsiela nerobí zápal pošvy, býva tam prechodne ako súčasť normálnej pošvovej flóry. Svrbenie môže byť spôsobené niečim iným, najskôr opakovaným podávaním liekov do pošvy. Probiotiká sú ideálne, okrem toho by bolo vhodné vyhýbať sa sladkým jedlám, používať intímne mydlá a nosiť bavlnenú bielizeň. Stav by sa mal postupne upraviť.

  • Ureaplazma, zlá cytológia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, vyšiel mi výsledok z cytológie ACS-H mám pozitívny HPV 16,18 + som bola na testy a mám ureaplazmu idem na kolposkopiu a chcem sa opýtať či cytologiu ACS-H môže spôsobovať aj tá ureaplazma.

  • Urea

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pri vysetreni mi bola zistena pozitivita na ureaplazma parvum, kedze planujeme babatko, partner je ale negativny, preto by som sa chcela opytat, kedze je to pohlavne prenosna choroba, ako je mozne, ze ja som pozitivna a partner negativny ? (partnerovi robili testy z ejakulatu) a tiez ci je to nutne preliecovat antibiotikami, problemy ake sa uvadzaju pri tejto ureaplazme nemam ziadne, dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ureaplazma sa už považuje za bežnú súčasť pošvovej flóry, nemala by sa diagnostikovať ani liečiť u bezpríznakových osôb. Takže zabudnite na výsledok, mikrobiálne osídlenie pošvy je veľmi dynamické, s vysokou pravdepodobnosťou už ureaplazmu nemáte.

  • Ureaplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor, chcela by som sa opýtať ohľadne liečenia ureaplazmy, končím 19tt a bola mi predpísaná masť dalacin V. Nemám ale žiadne príznaky. Zatial som ju nepoužila kvôli vedľajším účinkom ktoré sú tam písané. Nedalo by sa to liečiť len probiotikami? Viem,že odporúčate lactovag ale ten neviem nikde zohnať,sú na trhu im podobne? Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    liečba Ureaplaziem v tehotnosti je pomerne kontroverzná téma, vie sa, že pri infekcií plodových obalov môžu spôsobiť predčasný pôrod, ale nie je úplne jasné, či ich nález v pošve riziko tejto infekcie zvyšuje. Preto sa odporúča liečba, ale nie všetci sú s tým stotožnení, pretože efekt liečby na predčasný pôrod je sporný.
    Dalacin C je napriek popisu v letáku v tehotnosti bezpečný a pri lokálnom podaní nijako neškodí.