Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hnedý výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den...
    Asi pol hodinu prechadzam otazky v tejto poradni, ale nenatrafila som ani na jeden taky problem, ktory by bol totozny s mojim, tak by som sa Vas rada opytala...
    Neuzivam antikoncepciu uz vyse roka, nemam pohlavny styk, s priatelom len obcas praktizujeme taze veci ako "palcovanie", nic viac....
    Asi rok, od mojej prvej navstevy u gynekologicky v zivote som dostala klasicku mykozu (kvasinky - svrbenie, palenie, biely husty tvarohovy vytok), ktoru som chytila v jej ambulancii...Liecila som sa roznymi tabletkami, ktore mi potom predpisovala, ale nic nepomahalo...asi pred stvrt rokom mi mamka na odporucanie svojej kamaratky kupila Mykomax, ktory mi zabral a par mesiacov som mala pokoj...
    No po poslednom styku s priatelom (nie sex, ani oralny sex, len to "palcovanie") mi opat zacalo svrbenie, pouzila som Canesten, no co je pre mna nezvycajne, objavil sa mi hnedy vytok...nie krvavy, ani ruzovy, ale hnedy...Moze to nejak s tym suvisiet? Mam si robit starosti, ist k lekarke alebo len vziat dalsiu tabletku Mykomaxu a pockat, ci to zaberie?
    Snazila som sa zistit na internete, ci hnedy vytok nie je zaciatkom nejakej pohlavnej choroby, no nic som nenasla....Viete mi prosim Vas poradit?
    PS: este jedna otazocka, mohla by som nakazit nejakym sposob aj partnera??? Velmi by ma to trapilo, keby som mu sposobila tiez podobne problemy...

    Velmi pekne dakujem za odpoved a ospravedlnujem sa za taku dlhu spravu ....
    Pekny zvysok dna :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mykoza sa dostáva z vlastnej flóry, nie je to pohlavne prenosná nákaza, rovnako ako je veľmi pochybné, že ste ju dostala od Vašej lekárky.
    Špinenie s tým može súvisieť, pri zápale može byť výtok aj so slabou prímesou krvi. Určite si kúpte Canesten vaginálny krém a preliečte sa, mykomax je až liekom druhej voľby, partner ak nemá potiaže, nemusí sa liečiť, ak by špinenie pretrvávalo, bude potrebné vyšetrenie krčka maternice.

Podobné otázky

  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Dienorette vyše roka, pred sedemdňovou pauzou som mala hnedý výtok a dosť, počas sedemdňovej pauzy som mala tiež len hnedý výtok čo to môže byť?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri dlhšom užívaní môže dochádzať k tzv. atrofickému krvácaniu z maternice ppočas brania tabliet, rovnako sa zoslabuje menštruačné krvácanie. Nič zle to nepredstavuje.

  • Špinenie počas ovulácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa spýtať či je normálne špiniť počas ovulácie - mám hnedý výtok s kúskami zrazenín a miestami je dosť silný.. niekedy je aj sýto červený ako pri normálnej menštruácií. U gynekologičky som bola pred vyše pól rokom kde výsledky boli v poriadku tak neviem či sa tam objednať znova alebo je to ok, prípadne ako to zlepšiť. Vďaka

  • Silná ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím mám 17 rokov a posledné 3 mesiace môjho cyklu, mávam počas ovulácie mierne hlienovité krvácanie s malou prímesou krvi a jemnými, nie tak častými bolesťami podbruška. Bola som s tým aj u svojho gynekológa, nakoľko som netušila, že ide o ovuláciu a spanikárila som. Teraz som však znervóznela. Na 11 deň cyklu opäť začal hlienovitý priam až ťahajúci sa priesvitný výtok. Na druhý deň (12 deň cyklu) sa pridala prímes krvi. je však tmavo červená miestami až bordová ako pri menštruácií ale stále v ťahavej hlienovej konzistencií. Trvá to už 4 deň, niekedy je to stále také intezívne, niekedy jemný obyčajný hnedý výtok a niekedy to zas zo mňa doslova vytečie. vždy keď sa utriem ťahám so sebou hlien s výrazne červenou krvou a musím používať vložky. Môže ísť iba o silnú ovuláciu alebo sa mám obávať, že je to niečo vážnejšie. Žiadne iné oríznaky nemám iba toto (predvčerom menšie kŕče podbruška ale na úrovni 1 od 0 po 10). Ďakujem za odpoveď. Tak isto som čítala o implantačnom krvácaní ale keďže som vaginálny styk ešte nemala (nie úplne bola iba snaha ale gynkológ povedal, že blana je nepoškvrnená) hneď som túto možnosť vylúčila keďze som mala iba análny sex a penisom sa jemne partner obtrel o vagínu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj sa zdá že ide o ovulačné zakrvácanie, to je úplne normálny príznak. Pred ovuláciou klesnú prudko hladiny estrogénov a tým môže sa odlúčiť časť sliznice maternice s trochou krvi a takto zakrvácať.
    Netreba sa tým znepokojovať.

  • Operácia tesne po menstruacii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    mám naplánovanú operáciu cysty ale narušil sa mi vsak menštruačný cyklus a pravdepodobne sa menštruácia ukončí presne den pred plánovanou operáciou. Je to v poriadku? Bol by problém ak by som ešte v den operácie mala ešte hnedý výtok? Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neexistuje nikde štúdia, ktorá by dokázala, že sa počas menštruácie nemá operovať, ale všetci to tak nejako dodržujú. Neviem akú máte cystu, ale bolo by dobré po menštruácii pred operáciou skontrolovať, či sa nestratila, funkčné cysty sa často stratia po menštruácii.

  • Hnedý výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Chcela by som sa opýtať,mam 31 rokov.Na ľavom vaječniku mam cystu,ktorú mam sledovanú.Lekar o nej vie,je stabilizovaná.Nezväcsuje sa.Tento stav trvá uz niekoľko rokov.Ale môj problém spočíva v hnedom výroku,ktorý je bez zápachu a trvá druhy den.Bolesti nemám žiadne ani iné ťažkosti.Menštruáciu mam nepravidelnú od začiatku ako som ju dostala.Stane sa,ze mi vybecha jeden mesiac ale vždy na druhy som dostala.No minuly mesiac teda 4/23 mi vynechalo a zatiaľ neprišla.Avšak Užívam ATB,teda uz som douzivala.V posledný den ATB som dostala ten výtok a dnes je to druhy den.Prirovnať ho k takému ako ked mi konci menstruacia.Pri užívaní ATB som nemala take problémy.Mám sa obávať?Vedeli by ste mi poradit?Ďakujem srdečne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite si urobte tehotenský test, ak Vám vynechala menštruácia a teraz ste začala špiniť. Ak bude negatívny, tak to špinenie berte ako menštruačné krvácanie.