Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • dcerka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor chcela by som sa spytat na moju 3,5 r.dcerku. Pred dvoma tyzdnami sa u nej objavil zlty vytok. Boli sme u nefrologicky s mocom, ten vysiel negativny aj u gynekologicky na vyter, ktory tiez vysiel negativny. Pocas liecby sme pouzivali masticku Bactroban. No po dvoch tyzdnoch sa nam vytok opät objavil.Prosim viete nam poradit ako dalej postupovat?
    Za odpoved dakujem.

Podobné otázky

  • Škrabanec na intimnych partiach u dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, dcerka 6 ročna sa pravdepodobne poškrabala pri vstupe do pošvy. Sťažuje sa na štipanie pri močeni a na sliznici pri vstupe do pošvy ma krvavy šrám. Kvoli štipaniu mi teraz nechce chodiť na maju potrebu. Existuje niečo, čim by som jej to mohla natrieť? Je potrebne vyhladat lekara? Može sa kupat v domacom bazene, alebo je potrebne počkat, kym sa to zahoji? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne neodporúčam žiadne krémy ani maste, ponechal by som poranenie nech sa zhojí samotné, v priebehu 1-2 dní by mali problémy ustúpiť.
    Kúpať sa môže, až sama povie, že ju to nebolí.

  • Bolest po porode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, som 7 mesiacov po porode doposial kojim, do 6 mesiaca som plne kojila ale pri sexe mam bolesti. Som akoby dost stiahnuta a akoby som mala vsetko nizsie ako pred tym. Porod bol tazky,vyvolavany po 41tt+3, dcerka ma v nutri celu potrhala aj ked som mala robeny nastrih. Zmeni sa to, alebo budem trpiet uz navzdy? Dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zmení sa to, momentálne určite používajte veľa lubrikačného gelu. Pri kojení máte nízku hladinu estrogénov, a pošva je málo zásobená, skúsiť možno aj estrogénové tablety do pošvy.

  • Mykoplazmy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 25rokov. Prvé dieťa má 4roky. V roku 2008 bol jeden zamlčaný potrat v 3mesiaci a potom problémy otehotnieť - zistené u oboch protilátky na spermie v roku 2009. Za pol roka som otehotnela prirodzene a v júli 2010 sa narodila dcérka. Krásna a zdravá. Po pôrode mi lekárka dala vyšetriť kultiváciu na chlamýdie - negat. a mykoplazmy - pozitívne. Lekárka rozhodla počkať kým dcéra podrastie. Ešte stále kojím. Pred dvoma týždňami dcérka zvracala a boli sme pár dní v nemocnici na pozorovaní a infúziách. Keď sme prišli domov ja som ochorela na akútný zápal priedušnice a za pár dní aj dcérka. Ja som brala antibiotika unysan (každých 12hod) a dcéra suprax sirup (každých 24hod). Kojila som stále. Včera som bola na gynekológii pre dlhodobý pocit pálenia,svrbenia a silný výtok. Skôr sa mi nedalo ísť lekárke kvôli spomínaných problémom. Od kedy mám zistené mykoplazmy sa mi výtok a tieto pocity pálenia vyskytuju často, a občas aj pobolievanie v podbrušku ,už par kát som dostala čípky a mastičky pri ktorých som mierne krvácala.Ale pomohli na chvíľku. Beriem aj antikoncepciu cerazette. Kupovala som si aj tantum roza easy. Ten pomohol tiez iba na chvíľku. Včera lekárka pri vyšetrení postrehla že krvácam ako pri menzes, a keďže mám problémy tak nasadila ATB suprax v tabletkách na 10dní každých 12hod. Ďalej pri krvácaní mám brat Ascorutin. Probiofix. To krvácanie lekárka predpokladá že buď teda spojené s mykoplazmami alebo z predošlej choroby. Menštruáciu vylúčila. Posiela ma na gastroenterológiu z dvôvodu že občas krvácam z konečníka, momentálne mám aj kraskliny z vonka a strašne to bolí. Pohlavný stik mi vadí od pôrodu aj pre spomínané časté zápaly ale aj pre celkovú suchosť, lubrigačné gély ma štípu. A vždy sa stane aj nejaká trhlinka z vonka. Neviem či mám ešte chvýľku počkať vzhľadom na dcérku aspoň mesiac (začali sme prikrmovať), alebo odstaviť od kojenia, vraj by som ATB mohla aj pri kojení ale na letáčiku to neodporúčajú. Lenže dcérka mi formulu nechce, s flaše piť nevie a odmieta ju. Po BEBE sa vyhádzala na brade dva krát - červené fliačiky a po zmene nutrilonom bol výsip miernejší. Vraj môže byť aj alergia na bielkovinu krv.mlieka. Na toto vyšetrenie sa dlho čaka. Aký je váš názor na danú situáciu a čo by ste mi odporučili. ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte bežnú mykozu kvoli antibiotikám, suprax Vám ju zhorší. Okrem toho suprax na ureaplazmy neúčinkuje.
    Takže kojte ďalej, kúpte si vaginálny canesten a lactovag. preliečte sa a budete OK.

  • difteriodne paličky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den.už vyše dvoch rokov mám nález v moči a taktiež v kultivacii s vysledkom enterococus a escherichia. Počas týchto dvoch rokov som bola tehotná a dcerka sa pravdepodobne (podla lekárov)kvoli tejto infekcii narodila predčasne v 35tt so zápalom plúc. Počas tehotenstva som bola liečená lokálnymi antibiotikami, čipkami,kremmi ako i ATB-no nález bol opakovane pozitívny.Brala som i probiotika. Po porode nález taktiež pretrvaval,atb som tiež brala aj čipky,no nič nezaberalo. Obtiaže mám také,že mám taký hustejší výtok a sem tam bolesť v podbrušku. Teraz beriem urovaxom a vysledky skoro po 90 dnovej liečbe sú také,že escherichia ani enterokok tam nie je,ale zas sa objavili difteriodne paličky.Môžte mi prosím napísať čo môžu sposobovať,poprípade liečbu? Koncentrácia bola 10/4 a tá sa podla mojho obvodného dr nelieči, no takýto názor mal počas celých dvoch rokov. plánujem dalšie tehotenstvo a nerada by som aby sa opakovala predchádzajúca situacia.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite je potrebné vyšetrenie cievkovaného moča. lebo v moči sa často nachádzajú baktérie z pošvy a okolia.
    Ak sa v cievkovanej moči nenájdu baktérie, potom je to v poriadku. Ak by sa našli bakérie, potrebná je liečba podľa výsledkov kultivácie.
    AKo podporná liečba je vhodný vysoký príjem tekutín a lokálne podanie Lactovagu do pošvy.

  • onkomarker ca 125

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,chcela by som vas poprosit o nazor odbornika.mam 36 rokov,pred 5 rokmi mi bola diagnostikovana endometrioza,nasledovala liecba zoladexom,o rok nato sa mi narodila dcerka.Tohto roku v aprili mi pri vysetreni krvy pri preventivnej prehliadke vysla zvysena hodnota onkomarkeru ca 125 na hodnotu 44,v decembri...pred tyzdnom som mala hodnoty tohto markeru uz 396.chcela by som vediet,ci moze hodnota tohto markera stupat takto zavratne a ci to moze byt zapricinene endometriozou.Bojim sa totiz rakoviny...samozrejme objednavam sa na laparoskopiu,ale neviem kedy ju vykonaju...mam vazne obavy.Samozrejme,trpim menstruacnymi bolestami aj ked menzes nemam...jednoducho hosikedy,mocit chodim v noci aj 2-3 krat...moja otazka je ...mam sa bat,moze to znamenat,ze mam rakovinu.za odpoved velmi pekne dakujem...nech je uz akakolvek.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Ca125 je veľmi nešpecifický markek, zvyšujú ho nielen choroby vaječníka, ale aj choroby pečene, čriev, pobrušnice, aj infekcie. Doležité je ho dať do súvislosti s celkovým nálezom a stavom pacientky, samotná hodnota nič nehovorí.
    Ak máte negatívny ultrazvukový nález, tak je problém určiť dovod zvýšenia Ca 125. ZVážiť možno CT brucha.