Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • onkomarker ca 125

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,chcela by som vas poprosit o nazor odbornika.mam 36 rokov,pred 5 rokmi mi bola diagnostikovana endometrioza,nasledovala liecba zoladexom,o rok nato sa mi narodila dcerka.Tohto roku v aprili mi pri vysetreni krvy pri preventivnej prehliadke vysla zvysena hodnota onkomarkeru ca 125 na hodnotu 44,v decembri...pred tyzdnom som mala hodnoty tohto markeru uz 396.chcela by som vediet,ci moze hodnota tohto markera stupat takto zavratne a ci to moze byt zapricinene endometriozou.Bojim sa totiz rakoviny...samozrejme objednavam sa na laparoskopiu,ale neviem kedy ju vykonaju...mam vazne obavy.Samozrejme,trpim menstruacnymi bolestami aj ked menzes nemam...jednoducho hosikedy,mocit chodim v noci aj 2-3 krat...moja otazka je ...mam sa bat,moze to znamenat,ze mam rakovinu.za odpoved velmi pekne dakujem...nech je uz akakolvek.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Ca125 je veľmi nešpecifický markek, zvyšujú ho nielen choroby vaječníka, ale aj choroby pečene, čriev, pobrušnice, aj infekcie. Doležité je ho dať do súvislosti s celkovým nálezom a stavom pacientky, samotná hodnota nič nehovorí.
    Ak máte negatívny ultrazvukový nález, tak je problém určiť dovod zvýšenia Ca 125. ZVážiť možno CT brucha.