Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • dotaz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Važ.pán doktor,
    este by som sa chcela spytat vzhladom na moj nalez,ktory som uviedla (stredne masivne Streptococcus agalactiae),ci sa mozem kupat v bazene,pretoze mam zaplatenu dovolenku do kupelov..
    Za Vašu odpoved dakujem

Podobné otázky

  • Dotaz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor,aj napriek môjmu už dobre zrelému veku, stalo sa mi prvýkrát,že som začala mať príšerné pálenie,ako oheň a bolesti.Vizuálne
    konštatovala gynekologička,vporiadku.Urobili mi ster,ale keďže som nevedela vydržať ,poslali ma kúpiť výplach clogin,ktorý mi bol nepríjemný a nezaberal,naopak,pálilo ďalej.Vš.lekárka mi dala 4 tabletový fluco - sandoz čo mi značne pomohlo.
    Výsledok kultivácie bol o pár dní: masívne Escherichia coli.Čítam,že bežná flóra,ale ja som mala pálenie,ako oheň.
    Až teraz mi nasadili Amoksiklav a Polygynax.Pomohlo.
    Poradím sa,stačí,že som vybrala 6 Polygynax alebo vziať 12?
    Nasadiť si po liečbe lactovag ,pre obnovu imunity,ako odporúčate?
    .Je ten canesten vhodný aj ako prvá pomoc,rozumiem tomu dobre?
    Ďakujem vám za pochopenie a odpoveđ.
    Tánina4

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mala ste kvasinkovú infekciu - mykozu, a vyliečil Vás fluco - sandoz, kultivácia je zbytočná a amoksiklav mohol spôsobiť návrat mykozy, našťastie polygynax má aj protimykotickú zložku, takže tlmil škody, ktoré spôsobil amoksiklav. Nabudúce ak sa Vám to vráti, kúpte si sama v lekárni protimykotický krém (napríklad jenamazol alebo spomínaný canesten) a preliečte sa sama, fluco-sandoz sa neodporúča ako liek prvej voľby pri vaginálnej mykoze, je úplne zbytočné dávať celkovo antimykotiká, ak sa dá liečiť problém lokálne masťou.

  • dotaz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Váž.pán doktor,
    poprosim Vás o názor,ci moja gynekologicka postupuje pri liecbe spravne.Lieci ma uz 4 mesiace.Dosla som k nej s tym,ze mam svrbenie v pochve a cele okolie mam zapalene,pytala som sa ci to nemoze byt po liecbe priedusiek s Augmentinom.Moja lekarka mi na otazky neodpoveda,zato som si dovolila Vas oslovit.Predpisala mi Macmiror complex 500 a krem Lomexin 2%.Potom som sla na kontrolu,nepocitovala som zlepsenie,tak mi spravila az vo februari kultivaciu.vraj dokial budu vysledky ,mam brat Polygynax 12 ks tbl..Po tyzdni som mala tieto vysledky z vyteru z cervixu:
    Epitelie...pozit++
    Lactobacillus..pozit++
    aerobna kultivacia:nález:stredne masívne Streptococcus agalactiae
    nalez:staphylococcus sp. - koagulaza neg.
    kult. na kvasinky: negativna
    kultivacia na laktobacily:nalez:lactobacillus sp. (vaginalis) produkujuci H2O2
    kultivacia na G.vaginalis:negativna
    kultivacia na N.gonorrhoeae:negativna

    Gynekologička povedala, ze vysledok nie je taky zlý,chcela mi spravit cytologiu,ale som odmietla pre vaginalne bolesti a zapal.Predpisala mi dalsie lieky Dalacin C 150mg 16ks uzivat 2x1 kapsulu a Dalacin V 2% krem..Potom mam k nej opat prist a poznacila si do karty PRELIEČIŤ!
    Tak sa pýtam,co robila doteraz? vsak 4 mesiace ma lieci..Priateľa nemam,som slobodna,este som ani nerodila, tak skutocne neviem z coho mozem mat taketo problemy a ci vobec budem moct mat dieta pri jej ,,lieceni"..(mam cystu na Bartholiniho žlaze,ale zatial mi problemy nerobi)
    Za Váš nazor a čas ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa mňa nemáte infekčný zápal, nález na stere je normálny.
    Osobne by som dával iba pošvové probiotiká na zlepšenie flory a podporu pošvovej imunity. Kúpte si lactovag 2 balenia a preliečte sa, malo by sa to upraviť.

  • odpoveď

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem Vám za ústretovú odpoveď. Môj dotaz na Vás bol zo dňa 8.2. 2010 čas 19:47 a bol pod názvom - vyrášky.Omylom som uviedla celé meno Katarína D.......
    Ospravedlňujem sa Vám za možnú komplikáciu,ale vymazanie môjho priezviska je naozaj pre mňa dosť dôležité.Dúfam že potom tento údaj zmyzne aj z prvého riadku na vyhľadávači po zadaní môjho mena.
    Dopredu Vám ďakuje. Katarína.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vašu celú otázku aj odpoveď som zmazal, vy ste sa zaregistrovala pod svojím menom, preto to tak bolo, dúfam, že sa vymazaním otázky z databáze stratí aj z google.

  • prosba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám k Vám prosbu,na Vašu stránku sa omylom v rámci môjho dotazu dostalo aj moje priezvisko.Bolo by možné môj dotaz odstrániť .Nakoľko je to dosť chúlostivá vec a naskakuje okamžite po zadaní môjho mena na vyhľadávači Google.Dopredu ďakuje.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Mám síce právo zmazať a upraviť dotaz, ale neviem ktorý to je, napíšte mi nový - kde uvediete názov toho príspevku a v ktorej časti poradne bol, pokúsim sa to čo najskor vymazať.

  • Spinenie po styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den, chcela by som sa spytat na jednu vec... skoncila mi menstruacia ako vzdy po troch dnoch a uz na piaty sme zacali snazilkovat, nakolko som musela na dva tyzdne odcestovat, snazili sme sa iba dva dni a po nich sa mi objavil hnedy vytok, nie vela, ale prekvapilo ma to. vytok mi trva uz stvrty den. a len taka podotazka - je sanca otehotniet aj tak skoro? mam klasicky 29-dnovy cyklus s ovulaciou medzi 12-15 dnom cyklu. Tehotenstvo by bolo velmi zelane, nakolko som v juni absolvovala cistenie po MA... vopred dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    normálne žite a nerátajte dni a plodnos´t a nepozorujte sa a nesnažilkujte ale milujte sa. Potom otehotniete.
    Hnedastý výtok mohlo byť ovulačné krváanie.