Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Spinenie po styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den, chcela by som sa spytat na jednu vec... skoncila mi menstruacia ako vzdy po troch dnoch a uz na piaty sme zacali snazilkovat, nakolko som musela na dva tyzdne odcestovat, snazili sme sa iba dva dni a po nich sa mi objavil hnedy vytok, nie vela, ale prekvapilo ma to. vytok mi trva uz stvrty den. a len taka podotazka - je sanca otehotniet aj tak skoro? mam klasicky 29-dnovy cyklus s ovulaciou medzi 12-15 dnom cyklu. Tehotenstvo by bolo velmi zelane, nakolko som v juni absolvovala cistenie po MA... vopred dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    normálne žite a nerátajte dni a plodnos´t a nepozorujte sa a nesnažilkujte ale milujte sa. Potom otehotniete.
    Hnedastý výtok mohlo byť ovulačné krváanie.

Podobné otázky

  • zápal?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,

    mám taký problém. V poslednom období (asi 4-6 dní) ma v pošve svrbí, po menštruácii mávam tmavo hnedý výtok (asi tak 3 dni), no v poslednom čase to nebolo len po menštruácii. Občas po pohlavnom styku ci orálnom sexe krvácam alebo mám už spomínaný výtok. V júli som mala svoj prvý pohl. styk, moze to byt sposobené aj tým? (Partner nemal predo mnou ziadne partnerky s ktorymi pohlavne zil.) Jedná sa o zápal či niečo iné? Na gynekologickej prehliadke som ešte nebola.

    Ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    svrbenie môže byť spôsobené mykózou, a špinenie po styku zrejme súvisí so začiatkom pohlavného života. Mala by ste absolvovať prehliadku.

  • osetrenie ranky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Pisala som vam ohladne ranky na krcku ako ju je najlepsie osetrit,lebo mi sposobuje vytoky aj spinenie po styku. Pap som mala 2. Ste odpovedal,ze podla vas "ranka" je sposobena zapalom tej sliznice preto prolabuje von a zmrazenim ci elektrokoagulaciou to neliecite. Tak sa vas chcem spytat ako to liecite? A ked je tam zapal tak konkretne ktore bakrerie ho sposobuju,ci aj hpv ci ureaplazma moze byt zatim. Prekonala som chlamydie,ktore sa preliecili,mohli mi tie zanechat krcok taky aky je? Mne sa ten krcok nechce zahojit tak ako postupovat. Gynekolog mi povedal ze to mam vacsiu ranku a ta sa nezahoji sama,preto odporuca to zmrazenie. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno a zrejme ešte chlamýdie pretrvávajú a máte chronický zápal krčka, určite by som ešte pred zmrazením doporučil adekvátnu dlhodobú liečbu (aspoň 3 týždne) dvojkombináciou antibiotík. Ak to nepomože, potom možno uvažovať nad zmrazením.

  • Konizácia / Cervicitída

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    koncom augusta som sa ! VĎAKA PREVENTÍVKE! dozvedela výsledky cytologického vyšetrenia: HSIL + AGC.Už mám dve užasne deti. Na odporúčanie Dr. som o týždeň podstúpila rozsiahlu konizáciu krčka a kyretáž. Dnes už viem výsledky histologie.
    Záver ,,IBA" Cervicitída- chronický zápal krčka maternice. A som nesmierne šťastná!
    Zvolili sme radikálne riešenie, ale teraz premýšlam, či to bolo potrebné. Alebo aj takýto zápal /inak som nemala žiadne gyn.problémy/ môže spôsobiť zhoršovanie sa stavu a časom zhoršené výsledky cytológie? Nenapovedalú napr.zvýšené leukocyty že v tele vyčína zápal?
    ĎAKUJEM za odpoveď a hlavne vám všetkým žienkam držím palce!!!!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápal krčka je lokalizovaná infekcia, ktorá sa zvačša, hlavne v chronickom štádiu celkovo neprejavuje. MOže mať iba nešpecifické prejavy, ako je výtok, občasné bolesti a špinenie po styku.
    HSIL + AGC je u ženy ktorá má deti jednoznačne indikáciou na radikálny výkon a bolo to v poriadku. To, že sa histologicky nepotvrdili malígne zmeny je dobre a buďte rada.