Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • PCO

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    bolo mi diagnostikovany PCO syndrom na zaklade USG a hormonalnych testov...Z diabetologickeho vysetrenia - porucha glokozovej tolerancie. Doporucena hormonalna liecba, ale uz raz som lezala s podozrenim na emboliu,tak ma dali presetrit na hematologiu, tam mi vysli zle vysledky, hematolog povedal, ze nemozem ziadne hormony, pretoze mam predispoziciu na trombozu. No moj gynekolog mi chce aj napriek tomu dat hormony. Nemoze sa to liecit nejakou inou formou? Bez hormonalnej liecby?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    u Vás je jednoznačne indikovaná liečba gestagénmi, ktoré sú aj pri poruche zrážania povolené.
    Hematolog by mohol niečo začať čítať.

Podobné otázky

  • Chýbajúca menštruácia a PCO

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať, či je v poriadku, keď nemám menštruáciu aj niekoľko rokov, mám diagnostikované PCO. V minulosti som užívala antikoncepciu, chcela by som sa ale liekom vyhnúť, lekár má tlači do antikoncepcie, vraj mi pco môže spôsobiť ďalšie zdravotné problémy, chcela som preto vedieť, či je naozaj vhodné užívať dlhodobo antikoncepciu, alebo ci môžem ostať bez menštruácie, dieťatko neplánujeme. Ďakujem za Vašu radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    súhlasím s Vašim lekárom, ak nemáte menštruáciu pri PCO tak je liekom prvej voľby antikoncepcia, ktorá rieši nedosatok hormónov, čo je pre Vás nepriaznivé celkovo, môže to mať vplyv na metabolizmus, kosti a podobne.

  • PCOS a menštruačné problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Začiatkom mája mi gynekologička diagnostikovala PCOS, a predpísala mi tabletky Progestanelle 200mg s tým, že to mám začať brať na 16. deň cyklu po dobu 10 dní.
    V prvom cykle som dostala menštruáciu na 4. deň po užití tabletiek, avšak teraz, počas druhého cyklu mi prišla menštruácia na 9. deň, keď som ešte brala tabletky. (o 5-6 dní skôr ako predtým)
    Problém mám v tom, že teraz neviem kedy by som mala začať brať tabletky. Či mám to začať tiež na 16. deň cyklu, alebo neskôr? Nebudem to užívať veľmi často, keď mi bude chodiť menštruácia už na 9.deň, keď mám ešte užiť 2 tabletky?
    PS.: cieľom nie je tehotenstvo, ale zo zdravotných dôvodov nechcela by som užívať antikoncepciu.
    Dúfam, že sa mi podarilo zrozumiteľne opísať svoj problém.
    Vopred Vám ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    škoda, že nechcete antikoncepciu, tá je liekom prvej voľby pri PCOS ak nechcete otehotnieť, má priaznivé metabolické účinky a hlavne znižuje riziko rakoviny maternice a vaječníkov, celkovo znižuje riziko smrti o 13% oproti ženám, ktoré ju neužívajú.
    Mne to príde neskoro ten 16. deň cyklu, gestagény dávame od 14. dňa celkovo 10 dní, aby menštruácia došla okolo toho 26. - 28. dňa.
    Uvažujte nad tou antikoncepciou, jediná tragédia tejto krajiny je, že to ani v prípadoch, kedy je podávaná liečebne ju nehradí poisťovňa, verím, že sa toto čoskoro už zmení.

  • Je hormonálny profil v poriadku ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa informovať, či je môj hormonálny profil v poriadku. Zatiaľ som nemala konzultáciu ohľadom výsledkov. Na prehliadke mi však bolo povedané, že mám zväčšený jeden vaječník a je tam podozrenie na PCOS.
    TSH - 3,413
    Prolaktin - 26,14
    LH - 6,22
    FSH- 4,09
    Progesteron - 2,30
    Testosterón - 1,59
    Estradiol - 0,210
    DHEA-S - 5,40
    AMH - 3,27.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    interpretácia hormonálnych nálezov je pomerne zložitá a musí sa robiť prísne v súlade s klinickým stavom. Okrem toho majú laboratóriá v niektorých parametroch iné hranice normy, preto by ste mala výsledky konzultovať s lekárom, ktorý indikoval odber. Dôležitý je aj presný deň cyklu, Vaša váha a iné údaje.

  • Dlhodobe spinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Mam 30r, HAK som nikdy nebrala. V poslednom obdobi, asi rok sa mi zmenil priebeh menstruacie, najvacsia zmena nastala v tom, ze uz tyzden pred ms mam spinenie so stupajucou intenzitou a potom dalsich 6dni mam normalnu ms. Predtym som tiez mavala ms 6dni, ale spinenie len 1,2 dni pred.

    OTAZKA 1: Myslite, ze to predstavuje nejaky vaznejsi gynekologicky problem,ktory treba riesit? Co moze tak dlho trvajuce (tyzden pred ms) spinenie sposobovat?
    Tuto vec som spomenula svojmu gynekologovi, ktory mi operoval krcok maternice a aj v CAR-e, ale nikto tomu nevenoval pozornost.
    Pre upresnenie, snazime sa 3 roky neuspesne otehotniet, preto sme navstevovali CAR, kde mi zistili mierne PCO, ostatne vsetky mozne vysetrenia som mala v poriadku.

    OTAZKA 2: Co sa tyka ovulacie, moj gynekolog mi robil cca pol roka folikulometriu a tvrdil ze mam kazdy mesiac "peknu" ovulaciu. Ale bolo to vobec mozne, ked v CARe mi zistili PCO?
    Ako prebieha liecba PCO?

    Za odpoved vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. vhodné je vyšetrenie, ak sa vylúči organická príčina (myom, polyp) tak sa jedná pravdepodobne o nedostatok gestagénov a možno to liečiť doplnením gestagénov na II. fázu cyklu, táto liečba je vhodná aj ako podpora otehotnenia (duphaston od 14. dňa MC)

    2. PCO nie je čisto ultrazvuková diagnóza, ultrazvukový nález je iba doplnkom klinického nálezu (poruchy cyklu, anovulačné cykly, metabolické zmeny, atď). ČIsto ultrazvuková diagnóza PCO neexistuje, tvar vaječníkov je síce pre diagnózu typický, ale býva to aj mimo PCO.
    Liečba PCO je v provom rade úprava hmotnosti pri obezite a nadváhe (najčastejšia príčina), ďalej je to test na cukrovku a hormonálna liečba.

  • PCO syndróm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, či neostanem tehotná sme s manželom skúšali tri-štyri mesiace, no keď som tehotná neostala, povedali sme si, že to necháme a zatiaľ sa o dieťa nebudeme snažiť. odvtedy si dávame pozor. mysleli sme, že druhé dieťatko budeme chcieť neskôr, o rok, dva, no potom z ničoho nič som sa dozvedela túto "diagnózu" - PCO syndróm, bolo mi povedané, že mám skúsiť otehotnieť čo najskôr, že odkladať to nemá zmysel, lebo vekom sa mi to bude zhoršovať, hoci mám len 25rokov. Tie lieky sú vraj potrebné na preliečenie, aby sa vaječníky zregenerovali. zrazu som postavená pred "hotovú" vec, jednoducho mám otehotnieť a teraz neviem, či to skutočne tak súri, aby som čo najskôr mala druhé dieťa.
    ešte raz ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nič nesúri, diagnóza PCO nie je istá, ste mladá. Ak teraz chcete dieťa, tak sa nechráňte, ak ho chcete neskor, tak sa chráňte až do doby, kedy ho budete chcieť.