Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dlhodobe spinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Mam 30r, HAK som nikdy nebrala. V poslednom obdobi, asi rok sa mi zmenil priebeh menstruacie, najvacsia zmena nastala v tom, ze uz tyzden pred ms mam spinenie so stupajucou intenzitou a potom dalsich 6dni mam normalnu ms. Predtym som tiez mavala ms 6dni, ale spinenie len 1,2 dni pred.

    OTAZKA 1: Myslite, ze to predstavuje nejaky vaznejsi gynekologicky problem,ktory treba riesit? Co moze tak dlho trvajuce (tyzden pred ms) spinenie sposobovat?
    Tuto vec som spomenula svojmu gynekologovi, ktory mi operoval krcok maternice a aj v CAR-e, ale nikto tomu nevenoval pozornost.
    Pre upresnenie, snazime sa 3 roky neuspesne otehotniet, preto sme navstevovali CAR, kde mi zistili mierne PCO, ostatne vsetky mozne vysetrenia som mala v poriadku.

    OTAZKA 2: Co sa tyka ovulacie, moj gynekolog mi robil cca pol roka folikulometriu a tvrdil ze mam kazdy mesiac "peknu" ovulaciu. Ale bolo to vobec mozne, ked v CARe mi zistili PCO?
    Ako prebieha liecba PCO?

    Za odpoved vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. vhodné je vyšetrenie, ak sa vylúči organická príčina (myom, polyp) tak sa jedná pravdepodobne o nedostatok gestagénov a možno to liečiť doplnením gestagénov na II. fázu cyklu, táto liečba je vhodná aj ako podpora otehotnenia (duphaston od 14. dňa MC)

    2. PCO nie je čisto ultrazvuková diagnóza, ultrazvukový nález je iba doplnkom klinického nálezu (poruchy cyklu, anovulačné cykly, metabolické zmeny, atď). ČIsto ultrazvuková diagnóza PCO neexistuje, tvar vaječníkov je síce pre diagnózu typický, ale býva to aj mimo PCO.
    Liečba PCO je v provom rade úprava hmotnosti pri obezite a nadváhe (najčastejšia príčina), ďalej je to test na cukrovku a hormonálna liečba.