Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • hysterektomia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    V máji bolo 5 rokov keď mi robili hysterektomiu.Teraz po pohlavnom akte krvácam.A celých 5 rokov beriem Estrevu gél.Môžete mi poradiť čo by mi pomohlo aby som nekrvácala.Ďakujem.

Podobné otázky

  • Chronický zápal pobrušnice

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám 34 rokov a dlhodobo problémy po gynekologickej stránke - bolesti podbruška, zhoršené menštruačné bolesti, aj napriek tomu že krvácanie je slabšie ako bolo pred tým, hlienovitý výtok a svrbenie v pošve, ktorý nereaguje na žiadnu liečbu. Mám za sebou brušné operácie - 1999 prasknutý apendix a zápal pobrušnice, 2020 salpingektomia, 2021 som mala zase akutny zapal pobrusnice kvôli cyste naplnenej hnisom. Mám uz len jeden vajecnik a maternicu, vajickovody boli odobrate pri gyn. operaciach. V poslednej sprave z nemocnice som zahliadla diagnozu pelveoperitonitis chronica. Je možné, že táto diagnóza mi spôsobuje gynekologické problémy? Čítala som, že táto diagnóza môže byť spôsobená aj autoimunitou? Stretli ste sa už s niečím podobným vo svojej praxi? Teraz stojím nad dilemou či by hysterektómia vyriešila môj problém? Už sa trápim 5 rokov, kvalita môjho života je výrazne znížená a naozaj neviem čo robiť. Ďalšia operácia je rizikom nakoľko mám strašne veľa zrastov - posledná gyn. operácia trvala asi 5 hodín.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    napadá mi, či nemáte skôr chronický zápal sliznice maternice, z toho by mohol byť aj hlienovitý výtok a bolesti pri menštruácii.
    Ako prvý bod by bolo možné spravi´t kyretáž, aj s odberom sliznice na mikrobiologické vyšetrenie a ak by sa potvrdil zápal, dať antibiotickú liečbu. S chronickým zápalom pobrušnice som sa osobne ešte nestretol.

  • Konizácia

    , Autor: Mravce

    Dobrý deň prajem, v januári 2022 som mala zlé výsledky cytológie (L sil ). Podstúpila som kolposkopiu, biopsiu a následne ešte jednu cytológiu, kde už boli výsledky H síl. V máji som bola na konizácii, výsledky z nej boli v poriadku. V auguste mi môj gynekológ zobral cytológiu, opäť vyšiel L sil. V októbri na onkogynekológii ten istý výsledok a pán doktor navrhol buď hneď opakovať konizáciu alebo počkať ešte do januára. Ak budú v januári opäť zlé/horšie výsledky tak konizácia. Ja sa pohrávam s myšlienkou, či by nebolo vhodnejšie vybrať rovno pre istotu aj maternicu? Toto sú pre mňa pomerne náročné mesiace/rok, kedy mám prakticky neustále horšie výsledky.. Mám 39 rokov, dve deti a viac určite neplánujeme. Môžem poprosiť o Váš názor?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je pomerne zložitá otázka. Pretrvávanie LSIL nemusí ešte znamenať vysoké riziko vývoja rakoviny v budúcnosti, je možné, že si Vaša imunita s tým poradí. Na druhej strane však je mi jasné, že to výrazne ovplyvňuje Váš život, neustále obavy z toho, čo sa na budúcej kontrole nájde.
    Nepíšete nález na histológií, aké ťažké zmeny tam boli, a či boli odstránené kompletne.
    Pre Vás už nemá maternica z reprodukčného hľadiska žiadny význam, na druhej strane jej prítomnosť znižuje šancu, že budete mať problémy s prepadom pošvových stien a s únikom moču.
    Okrem cytologie mi chýba aj kolposkopický nález a hlavne nález z biopsie krčka. Ale opakovaná konizácia by mohla problém natrvalo vyriešiť bez hrozby vyššieho rizika poruchy statiky panvového dna a podľa mikroskopického nálezu sa môžete rozhodnúť čo ďalej.
    Hysterektómia Vás zase zbaví neustálych obáv z nálezov a bude to definitívnym radikálnym riešením.

  • Dlhodobé problémy

    , Autor: Becky

    Dobrý deň p. doktor. Mám 34 rokov, mám dlhodobé gyn. problémy - zrasty po viacerých laparotómiách (1999 - prasknutý apendix oper. 2x, 2019 - salpingenktómia, 2021 - salpingektómia + adnexectomia). Čiže mi ostala len maternica + vaječník. Stále mám však problémy, bolesti v podbrušku a krížoch, výtok, svrbenie. Na poslednom vyšetrení mi bola na usg zistená fokálna adenomyóza 3x3cm, zväčšená, fixovaná, metritická maternica. Som rozhodnutá pre hysterektómiu, objednaná na konzultáciu. Momentálne sa mi zase zhoršil výtok + pálenie, svrbenie. Užívam dalacín krém ale zhoršili sa mi bolesti v podbrušku. Už sa mi stalo viac krát, že po rôznych čípkoch či liekoch, kt. sa zavádzajú do vnútra sa mi zhoršila bolesť v podbrušku + niekedy začnem aj trošku krvácať. Je to príznakom chronického zápalu krčka maternice? Je možné, že po hysterektómií sa vyrieši aj môj problém so zápalmi? Ďakujem za prípadnú odpoveď. Ešte doplním, že mávam zvýšenú sedimentáciu, ale CRP je úplne v poriadku.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš zdravotný stav je po gynekologickej stránke mimoriadne komplikovaný, neviem si predstaviť, ako súvisia uvedené výtoky s opakovanými operáciami. Mne to pripadá ako kompletne rozbitá imunita pošvy po opakovaných liečbach antibiotikami. Preto som skeptický, či Vám pomôže hysterektómia.

  • Hysterektómia?

    , Autor: Becky

    Dobrý deň pán doktor. Mám 34 rokov a dlhodobé gynekologické problémy. Ako 10 ročnej mi prasklo slepé črevo - 2 x ma operovali. Vznikli mi zrasty a nepodarilo sa mi otehotnieť. Od roku 2019 mám však neustále gynekologické problémy - krvácanie mimo cyklu, výtok, svrbenie, pálenie, bolesti v podbrušku a krížoch, bolesti pri styku, zmeny menštruačného cyklu. Prvý krát ma operovali laparotomicky v roku 2020 - odstránili mi cystu + vajíčkovod. Operácia trvala cca 4 hodiny - pretože mám strašne veľa zrastov. Druhý krát som mala akútnu laparotómiu v roku 2021 kvôli cyste naplnenej hnisom a zápalu pobrušnice. Odstránili mi jeden vaječník + vajíčkovod. Čiže mám už len maternicu + pravý vaječník. Neustále mám však bolesti a zápaly nereagujúce na žiadnu liečbu. Beriem antikoncepciu Karhla ale ani tá mi úplne nerieši situáciu. Maternicu mám v RVF + fixovanú na stene smerom k rektu + ložisko adenomyózy 30x27mm. Chcem sa opýtať na Váš názor - odporučili by ste mi hysterektómiu? Ja sa k tomu veľmi prikláňam, lebo moja kvalita života je úplne minimálna v tomto stave. Ale mám strach či nevzniknú zase nové zrasty a či vôbec mi to bude chcieť niekto operovať. A ešte sa opýtam - odporúčate vybrať aj vaječník? Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím si, že vo Vašom prípade sa stretlo viacero príčin. Bolesti sú naozaj zrejme spôsobené zrastami v dutine brušnej, ale krvácanie mimo cyklu určite nie, toto by mi skôr hralo pre endometriozu, pričom máte nález adenomyotického ložiska v maternici, čo by mohla byť súčasť ochorenia. Plne rozumiem Vášmu rozhodnutiu pre radikálne riešenie, pretože naozaj je to pre Vás nádej na zmenšenie utrpenia, avšak žiaľ nemusí to platiť úplne.
    Ak antikoncepcia zlepšila situáciu (ale nevyriešila) je naozaj možné, že máte aj endometriozu. Bolo by vhodné doplniť vyšetrenie magnetickou rezonanciou, ktorá je na diagnostiku endometriotických ložísk vysoko citlivá. Ak by ste sa rozhodli pre operáciu, odporučil by som vysoko špecializované pracovisko, kde si k operačnému stolu pozvú aj chirurga, pretože je možné, že bude potrebné operovať aj črevá a určite by bolo potrebné kompletne rozrušiť zrasty, ktoré môžu byť príčinou problémov. Vaječník by som odporučil ponechať, ste mladá žena, a vaječník je endokrinná žľaza, ktorá produkuje potrebné hormóny.
    Takže to zhrniem - najprv by som odporučil MRI brucha, či sa nájdu endometrické ložiská, ak áno, operáciu by som sústredil smerom k odstráneniu ložísk a rozrušeniu zrastov. Ak nie a príčinou je hlavne opakovaný zápal a zrasty, naozaj možno uvažova´t o hysterektomii a rozrušení zrastov.

  • konizácia, amputácia, hysterektómia

    , Autor: zdravie

    Dobrý den,
    mám 44 rokov a 3 deti. Som po konizácii, amputácii a hysterektomii.
    Konizácia - zlý výsledok - CIN II-III až CIS.
    Amputácia -výsledok histologie dobrý, ojedinelé zmeny súvisiace s možnou HPV - infekciou.
    Dilatácia krčka v narkóze - pre striktúru krčka.
    Vaginálna hysterektomia - výsledok histologie dobrý. Výsledok cytologie- reaktívne bunky, metaplázia.
    Môj lekár povedal, že na tom zošitom mieste sa znova môžu vytvoriť zlé bunky. Ale že reaktívne bunky nevadia a stači kontrola o rok.
    Otázka: Naozaj sa tam môžu vytvoriť rakovinové bunky? Ako často treba sledovať cytologiu? Treba ešte sledovať HPV? Keď krčok nie je, čo by vírus mohol sposobiť?
    Ďakujem za odpoveď. Elena

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno existuje možnosť vzniku rakoviny v mieste po hysterektomii, ale je to pomerne zriedkavé. Napriek tomu je vhodné sledovať cytológiu, stačí raz za pol roka, ak bude negatívna, potom raz za rok. Vírusnie je potrebné sledovať, stačí cytológia.