Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Výsledky po konizácii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, neviem, čo znamenajú výsledky histológie po konizácii a názory sa rôznia.
    Konizát:
    cervikálny viacvrstvový dlaždidový epitel bez dysplázie, kolumnárny endocervikálny epitel bez atypií, bez inazivnych nádorových zmien
    Obsah canalu:
    útržky viacvrstvového dlaždicového epitelu s prejavmi high-grade skvamóznej intraepitelovej lézie HSIL/CIN2, imunohistochemicky v teréna HSIL so silnou blokovou pozitívnou expresiou p16, zvýšená proliferačná aktivita Ki-67, mikroútržky endocervikálneho epitelu, bez atypií, bez invazívnych nádorových zmien
    obsah cavi uteri:
    útržky viacvrstvového dlaždicového epitelu s prejavmi high-grade skvamóznej intraepitelovej lézie HSIL/CIN2, imunohistochemicky v teréna HSIL so silnou blokovou pozitívnou expresiou p16, zvýšená proliferačná aktivita Ki-67, endometrium inaktívneho charakteru, bez hyperplázie, bez atypií, bez invazívnych nádorových zmien.
    Neviem ako závažný je tento nález a či je potrebná hysteroktómia. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je pomerne zložitá otázka.
    Máte vážne zmeny v bunkách, ktoré by mohhli v budúcnosti prerásť do rakoviny. Problém na tom je, že tieto zmeny sa našli v bunkách, ktoré sú ukryté vnútri kanálu krčka, nie na jeho povrchu. Tieto bunky sa horšie sledujú a aj pri odbere cytologie (steru) sa nemusia zachytiť.
    Najdôležitejšia je otázka, koľko máte rokov a či ešte plánujete mať deti.
    Ak už neplánujete, je odobratie maternice (hysterektomia) jedna z možností riešenia, pretože sa tým minimalizuje riziko vzniku rakoviny na nulu.