Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Konizácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, v januári 2022 som mala zlé výsledky cytológie (L sil ). Podstúpila som kolposkopiu, biopsiu a následne ešte jednu cytológiu, kde už boli výsledky H síl. V máji som bola na konizácii, výsledky z nej boli v poriadku. V auguste mi môj gynekológ zobral cytológiu, opäť vyšiel L sil. V októbri na onkogynekológii ten istý výsledok a pán doktor navrhol buď hneď opakovať konizáciu alebo počkať ešte do januára. Ak budú v januári opäť zlé/horšie výsledky tak konizácia. Ja sa pohrávam s myšlienkou, či by nebolo vhodnejšie vybrať rovno pre istotu aj maternicu? Toto sú pre mňa pomerne náročné mesiace/rok, kedy mám prakticky neustále horšie výsledky.. Mám 39 rokov, dve deti a viac určite neplánujeme. Môžem poprosiť o Váš názor?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je pomerne zložitá otázka. Pretrvávanie LSIL nemusí ešte znamenať vysoké riziko vývoja rakoviny v budúcnosti, je možné, že si Vaša imunita s tým poradí. Na druhej strane však je mi jasné, že to výrazne ovplyvňuje Váš život, neustále obavy z toho, čo sa na budúcej kontrole nájde.
    Nepíšete nález na histológií, aké ťažké zmeny tam boli, a či boli odstránené kompletne.
    Pre Vás už nemá maternica z reprodukčného hľadiska žiadny význam, na druhej strane jej prítomnosť znižuje šancu, že budete mať problémy s prepadom pošvových stien a s únikom moču.
    Okrem cytologie mi chýba aj kolposkopický nález a hlavne nález z biopsie krčka. Ale opakovaná konizácia by mohla problém natrvalo vyriešiť bez hrozby vyššieho rizika poruchy statiky panvového dna a podľa mikroskopického nálezu sa môžete rozhodnúť čo ďalej.
    Hysterektómia Vás zase zbaví neustálych obáv z nálezov a bude to definitívnym radikálnym riešením.

Podobné otázky

  • Vysoký stupeň lézii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ako by ste postupovali ak cytológia sa preukáže vo vysokom stúpni lézii ? Aký je správny postup ? Ako sa liečiť a pod. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to sa nedá takto odpovedať, je tam viacero faktorov.
    V každom prípade je indikované podrobné tzv. kolposkopické vyšetrenie (pomocou špeciálneho mikroskopu sa pozrie lekár na krčok maternice) a môže odobrať vzorku z najviac podozrivého miesta, táto vzorka sa vyšetrí mikroskopicky a podľa toho sa ďalej postupuje.
    Ak sa naozaj dokáže lézia vysokého stupňa aj v odobranej vzorke, väčšinou sa vykonáva tzv. konizácia - odber časti krčku maternice. Tu je strašne dôležité, aby u mladej ženy konizáciu robil skúsený lekár, pretože ak zaberie príliš veľký kus, hrozí potom vysoké riziko predčasného pôrodu ak bude žena neskôr tehotná.

  • Tehotenstvo a možná konizácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    Roky mam vysledky cytologie v poriadku, v 12. Tyzdni mi doktor odobral klasicku konvencnu cytologiu kde zistili HSIL, CIN 2,3. Na kolposkopii bol zaver tiez HSIL. Biopsiu som si zatial nedala odobrat. Je bezpecne si dat odobrat biopsiu ak by nahodou vysli zle vysledky a teraz som v 18tyzdni da sa vykonat konizacia?
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade by mal lekár na kolposkopii vylúčiť riziko invázie a začínajúcej rakoviny. Ak by to bolo na CIN 3, dá sa výkon odložiť po pôrode, ale naozaj je potrebná expertná kolposkopia. Biopsia je bezpečná a konizácia sa tiež dá urobiť, zvyšuje však mierne riziko predčasného pôrodu.

  • Histologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Z biopsie mám takýto výsledok

    KOB24003831 B1 10% formalít HE , ki-67-DAKO, p16 auto
    Materiál v 2 kusoch spolu veľkosti cca 6x4 mm.

    Cervikalna sliznica krytá viacvrstvovym dlazdicovym epitelom s prejavmi HSIL

    MKCH_1. D06.1
    M_Snomed. M-8077/2

    Mám termín na konizaciu , chcem sa opýtať ak by som otehotnela , ako sa postupuje pri takomto výsledku a či je možné donosit dieťa , podpripadne či sa mi to vie aj zhoršiť ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by bolo nezodpovedné otehotnieť, ak máte takto závažné zmeny na sliznici krčku maternice, verím, že Vás lekári poučili o potrebe účinnej antikoncepcie.
    Konizácia je indikovaná a otehotnieť by ste mali až po doliečení stavu na krčku.

  • Konizacia krčka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, bola som na konizaciu krčka maternice z dôvodu troch zlých cytologickych vysledkov. Výsledky mi prišli, ale posielajú ma do inej nemocnice pretoze tu sa na to nespecializuju a nechceli mi nič viac k tomu povedať. (predpokladám ze tie výsledky nie su dobre, keďže ma posielajú ďalej) Chcem sa teda spýtať aký by mohol byť ďalší postup??

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí naozaj na náleze, niekedy stačí iba sledovanie stavu (opakované cytologie, prípadne kolposkopie), niekedy je potrebné výkon zopakovať, alebo prípadne aj rozšíriť na veľkú operáciu.

  • Konizácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, z biopsie mi vyšiel výsledok CINIII/CIS je to už rakovina? Som objednaná 29.11 na konizáciu, mám z toho veľký strach mám 24 rokov, ešte nemám deti…

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález je to závažný a konizácia je určite potrebná. Ak by sa potvrdila táto diagnóza (CIS) tak ste konizáciou vyriešená. Je veľmi potrebné, aby konizáciu robil veľmi skúsený lekár, pretože by sa mal nález odstrániť celý, ale na druhej strane by sa nemal robiť hlboký konus (príliš veľký rez) aby sa zbytočne príliš nezvyšovalo riziko predčasného pôrodu po výkone.