Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • ešte raz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý, ďakujem za odpoveď, chcela by som vedieť, že keď náhodou mám naozaj Gnegatívne diplokoky, tak dalacin je na ne účinný?

    Ďakujem. Erika

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, pan doktor chcela by som sa spytat taku nevšednu otazku.. mam strach z nechcenneho tehotenstva az tak velky ze mam strach chodit aj na verejne toalety.. popripade sa sprchovat u niekoho cudzieho.. prosim vas je mozne otehotniet tak ze by ejakulat bol niekde na zachodovej doske alebo zachodovej mise a ja po sadnuti nan ci dokonca pri utierani sa po svojej potrebe ze by som si mohla preniest spermie takymto sposobom a ostat tehotna ? Popripade ze by sa ejakulat nachadzal niekde v sprche a ja by som sa dotkla kohutiku sprchovej hadice a nasledne sa umyvala aj v intimnej oblasti vaginy ze by som som mohla prist aj k takto k otehotneniu ? Ale asi najviac mam strach z tych zmiesanych toaliet je to opodstatneny dovod na strach ? Budem vam velmi vdacna ak mi date racionalne odppvede aby som ten strach mohla vypustit z hlavy.. dakujem pekne este raz

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na 1000% toto vypustite z hlavy, na to, aby ste otehotneli musíte dostať k vaječníku obrovskú dávku spermii, ktorá sa dostane do pošvy iba pohlavným stykom.
    Ak by aj bol ejakulát na záchode alebo v sprche, rýchlo zasychá a stáva sa "neúčinným" a množstvo je zanedbateľné.
    Naozaj nie je na svete popísaný prípad tehotnosti takýmto spôsobom.

  • vulvarna vestibulitida

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred rokom som Vám písala o mojich ťažkostiach spojeních s pálením a bolesťami pri vchode do pošvy na čo ste odpísali že sa podla popisu asi jedná o vulvarnu vestibulitidu a odporučili ste mi lokálne estrogény a lidokain. Moja doktorka mi teda predpísala Gynoflor a naozaj to pomohlo, preto by som sa Vám v prvom rade chcela nesmierne poďakovať, zachránili ste ma po niekoľkoročnom trápeni. Tabletky som si dávala 3 mesiace ako mi doktorka odporučila no začalo sa to po prestaní vkladania znovu vracať a preto by som sa Vás chcela opýtať, ako by ste mi odporučili pokračovať. Či mám pokračovať v tých liekoch v nejakých pravidelnych intervaloch s prestávkami, alebo je niečo silnejšie ako gynoflor čo by zabralo na dlhšie… a okrem toho ste mi odporučili aj lidokain v kréme ale pani doktorka si vraj nevedela predstaviť kedy by som si ho mala dávať ked to je anestetikum čo účinkuje v tom momentne tak ten krém som si preto ani nedávala, tak ak by ste vedeli poradiť aj v tom bola by som vďačná.
    Ešte raz ďakujem za predošlú odpoveď a vopred aj za túto :) pekný deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    okrem gynoflor existujú aj čisto estrogénové mastičky, napríklad Ovestin, aj tieto si môžete aplikovať na vulvu. Lidokain sa práve dáva na miesta, kde pociťujete pálenie, je účinný pri úľave od príznakov, samotnú chorobu nelieči.

  • Začervenanie a ranky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, v septembri sa mi objavili problémy v oblasti vonkajších pyskov, začervenanie, svrbenie a palenie, bez vytoku, bolest pri pohlavnom styku. Po telefóne s gynekologom mi bolo odporučené cicatridine čapíky. Nasledne sa mi to opakovalo vzdy po menštruácii, tak som osobne navštívila gynekologa, spravil mi ster, tesne pred menštruáciou a vsimol si začervenanie. Preventívne kym boli výsledky mi nasadil fluomizin 6ks, a následne po probiotika gynoflor. Ster napokon vysiel negatívny, zatial mi ostava este par tabliet probiotik, avsak opäť po menštruácii mam silne začervenanie a ranky aj s krvou, a bolesť pri dotyku na časť vonkajších pyskov v časti zosivania po porode, dost neprijemne, plus biely výtok ktorý pripisujem probiotikam. Pohlavny styk uz nebol mesiac. Momentálne kojim 1,5 ročnú dcéru. Druhy den si potieram cicatridine mastou, plus tea tree olej, uz neviem ako si pomôcť. Chceli by sme tretie bábätko, ale tieto neprijemnosti nam to stazuju. Vedeli by ste mi poradit ci sa dozadovat este raz kontroly u lekara, ci to suvisi nejak s hormonami a pripadne co dalej. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez vyšetrenia neviem presne odhadnúť, ale zvážil by som lokálne estrogénové krémy, pretože pri dojčení máte nízke hladiny estrogénov, čo by mohlo viesť k stenčeniu sliznice a kože pošvy a vulvy.
    Prípadne čípky gynoflor, obsahujú probiotiká aj estrogény.

  • Urea

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Chcela by som sa ooytat, liecila som sa na ureaplazmu sp. doxyhexalom 20 dni, nasledne o 4 tyzdne kontrola kde vysla zase pozitivne viac ako 10/4. Lekarka mi zase doxyhexal na 20 dni lebo to vyslo pozitivne a vraj to treba preliecit. Dala mi aj gynoflor. Ja ani partber vsak nemame uz po prvej liecbe ziadne priznaky a to sme mali aj styk. Partner negativny ale lieky dala aj jemu. Je to okej liecit este raz mna aj partnera ak je partner negativny a ja pozitivna a ani jeden nemame priznaky a ani ziadne komplikacie ani po nechranenom styku? Mozem ho tym nakazit? Citala som ze v niektorych pripadoch ak nie su tazkosti ani priznaky tak sa to zbytocne nelieci.

  • Herpes???

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor, ďakujem pekne za Vašu odpoveď.Tie problémy,ktoré som opisovala v otázke predtým mám 3týždne,zvonku nemám žiadne vyrážky,len vo vnútri,je možný takýto dlhý priebeh gen.herpesu?5deň užívam Herpesin 400mg 3x denne a necítim žiadne zlepšenie.Ďakujem ešte raz za Váš čas a rady.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri tzv. prvovýseve (prvý výskyt infekcie) môže byť priebeh zdlhavý a veľmi dramatický, ale bez vyšetrenia neviem 100% potvrdiť diagnózu. Herpesin je účinný na začiatku výsevu, neskôr už priebeh neovplyvní. Možno by bolo dobré zvážiť aj infektologické vyšetrenie.