Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Sono vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,chcela by som sa opýtať na Váš názor.Bola som na sono vyšetrení ako každý rok a vyšli mi tieto výsledky.Nestihla som si ich ešte zaniesť,preto sa chcem len opýtať či mám výsledky v poriadku.Za odpoveď vopred ďakujem.
    -sliznica nízka
    -PO:22x15mm s folik 14mm
    ĽO:drobné folikuly

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetko vyzerá v poriadku
    PO je pravé ovárium a popísaná veľkosť s jedným folikulom a vľavopopísané drobné folikuly, čo je normálny obraz vaječníka.

Podobné otázky

  • hnedy vytok pred menstruaciou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, uz treti mesiac asi tyzden pred menstruaciou mavam hnedy vytok, bolesti nemam. Vytok trva tak 3-5 dni a tak pride menstruacia. Menstruacia trvá 6 dní, je dost bolestiva, mam diabetes a hladina cukru mi v tom obdobi velmi skace, asi kvoli hormonom. Mam 24 rokov, staleho partnera, bezdetna. Na sono vysetrenie som bola asi pred polrokom a nic zvlastne mi nenasli, tak isto aj vyter bol negativny. Myslite, ze tieto problemy mozu byt sposobene hormonami a zeby som si mala dat predpisat antikoncepciu? Obavam sa, ci nejde o nieco zavaznejsie.. dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno, može ísť o nedostatočnosť žltého telieska a je to hormonálna záležitosť, antikoncepcia je jedna z možností liečby. Pred nasadením liečby je samozrejme potrebné vyšetrenie.

  • krv vo výtoku počas plodných dní

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Od augusta 2009 mam vo vytoku pocas plodnych dni krv. V maji 2007 som mala porod ukonceni planovanym cisarskym rezom kvoli diagnoze uplneho predelenia maternice a posvy. V septembri 2009 som bola na beznej preventivnej gyn. kontrole, ako kazdy rok, sono vysetrenie aj cytologia boli v poriadku a gynekolog mi to zdovodnil, ze je to v poriadku a je to sposobene hormonmi.
    Moja prva otazka je, ci je to normalne? A druha otazka, co sa v mojom tele zmenilo, ze takto reaguje?
    Vdaka za odpoved. S.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    diangoza úplného predelenia maternice a pošvy mi je nejasná, máte zdvojenú maternicu a pošvu ?
    To špinenie je naozaj hormonálne, býva práve aj pri týchto vývojových vadách, sliznica sa začne mierne odlupovať, nič to neznamená.

  • cytologicke vysetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem Vas poprosit o radu, zaujimalo by ma, ci v pripade, ak je zena v rannom stadiu tehotenstva, resp. v pripade, ak doslo k oplodneniu vajicka (zena o tom nevie) a gynekolog urobi komplet prehliadku - aj sono vysetrenie a cytologicky ster, ci to moze nejak poskodit vajicko? neviem to lepsie vysvetlit, jednoducho, nikdy som nemala zdravotne problemy, menstruacia pravidelna a zrazu som dostala bolesti v podbrusku, ktore neutichali, mala som pocit "nevolnosti" a citila som sa "inak" ako obycajne. bola som na prehliadke u gynekologa (ako som pisala vyssie - aj sono aj ster)..nakoniec menstruacia prisla ako zvycajne, ale je bolestiva a silnejsia. velmi chceme babatko, ide mi len o to, ci v pripade uz spominaneho mohlo dojst k poskodeniu vajicka (mozne tehotenstvo?) alebo to bol len "plany poplach" (a gynekolog by aj skore tehotenstvo pri vysetreni odhalil?). dakujem Vam pekne za skoru odpoved, som z toho smutna :-(

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sú to samé nezmysly, ak ste aj bola tehotná a potratila ste, tak určite nie kvoli vyšetreniu, ale tehotná ste samozrejme asi nebola, presnejšie ako vyšetrenie je tehotenský test, ale má význam ho robiť až keď vynechá menštruácia 7-10 dní, pretože aj tak sa vačšina tehotností potratí.

  • čo to môže byť?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor! Na vašu radu som dnes navštivila moju gynekologyčku. PM26.11. urobila mi sono vyšetrenie. sliznicu mam vysoku a v nej akasi bodka,zatial sa neda identifikovať. Urobila som si aj tehotensky test,podla ktoreho som nie tehotna, hoci lekarka mi povedala že tehotenstvo nevylučuje. ak som neni tehotna čo to môže byť? Dostala som aj vyvolavačku, vraj to neubliži.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak nie ste tehotná, zrejme ste mala neovulačný cyklus a sliznica narástla do vyšších rozmerov, do 10 dní by ste mala dostať menštruáciu.

  • hnedy vytok a kojenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem, uz tyzden mam hnedy vytok - spinenie (objavuju sa aj take drobnucke kusocky neviem coho...) cca od 18-teho dna cyklu. Nemyslim si vsak ze je to ovulacia. Som sedem mesiacov po cisarskom reze a kojim (teraz kojim tak asi dvakrat za den). Mozte mi poradit o co moze ist? Doteraz som to este nemala. Alebo mam ist radsej k lekarovi? Na preventivnej prehliadke som vsak bola zaciatkom augusta a lekar robil aj sono vysetrenie, ktore bolo v poriadku. Aj vysledky boli v poriadku. Pri styku nemam ziadne bolesti, ani palenie ani svrbenie... Mam strach, ci to nebudu nejake polypy alebo myomy...dakujem za Vasu radu. pekny den.