Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,944 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • cytologicke vysetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem Vas poprosit o radu, zaujimalo by ma, ci v pripade, ak je zena v rannom stadiu tehotenstva, resp. v pripade, ak doslo k oplodneniu vajicka (zena o tom nevie) a gynekolog urobi komplet prehliadku - aj sono vysetrenie a cytologicky ster, ci to moze nejak poskodit vajicko? neviem to lepsie vysvetlit, jednoducho, nikdy som nemala zdravotne problemy, menstruacia pravidelna a zrazu som dostala bolesti v podbrusku, ktore neutichali, mala som pocit "nevolnosti" a citila som sa "inak" ako obycajne. bola som na prehliadke u gynekologa (ako som pisala vyssie - aj sono aj ster)..nakoniec menstruacia prisla ako zvycajne, ale je bolestiva a silnejsia. velmi chceme babatko, ide mi len o to, ci v pripade uz spominaneho mohlo dojst k poskodeniu vajicka (mozne tehotenstvo?) alebo to bol len "plany poplach" (a gynekolog by aj skore tehotenstvo pri vysetreni odhalil?). dakujem Vam pekne za skoru odpoved, som z toho smutna :-(

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sú to samé nezmysly, ak ste aj bola tehotná a potratila ste, tak určite nie kvoli vyšetreniu, ale tehotná ste samozrejme asi nebola, presnejšie ako vyšetrenie je tehotenský test, ale má význam ho robiť až keď vynechá menštruácia 7-10 dní, pretože aj tak sa vačšina tehotností potratí.

Podobné otázky

  • Zhorsene vysledky z cytologie a histologie

    , Autor: Alezia

    Dobry den, v decembri 2023 mi prisli vysledky LBC cytologie ASC-US, HPV negat. Uzivam Deglagyn. V januari 2024 som podstupila hysteroskopiu - vyber polypu z maternice, kedze uz to bolo treti krat, zakrok bol vykonany resektoskopom. Vysledky histologie: glandularna hyperplazia endometria. Mam uzivat Duphaston od 16. dna cyklu 1-0-1 na 3 mesiace. Kontrola jun 2024 - po douzivani Duphastonu + kontrolna cytologia.

    Je tento posup dostatocny?
    Mozu tieto vysledky naznacovat zaciatky/riziko rakoviny?

    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    glandulárna hyperplázia endometria vzniká pri nadmernej stimulácií sliznice maternice čistýme estrogénmi, .liečba Duphastonom je plne namieste, prípadne by som odporučil hormonálnu antikoncepciu.
    Cytologické vyšetrenie s tým vôbec nesúvisí, je to úplne iný problém, jedná sa o zmeny na sliznici krčka, pričom hyperplázia endometria sa týka dutiny maternice.

  • Cytologické vyšetrenie novou metódou – LBC

    , Autor:

    Chystám sa na pravidelné cytologické vyšetrenie krčka maternice. Aké sú rozdiely medzi konvečnou a LBC metódou? Dopláca sa na ňu? Som poistená v Dôvere.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    klasická cytológia sa robí tak, že sa nabraný ster rozmaže po podložnom sklíčku, ofarbí a pod mikroskopom odčíta. LBC sa robí inak, ster z takej drobnej štetky sa vytrasie do roztoku, ktorý sa v laboratóriu dá do centrifúgy, čím sa očistia bunky od okolitých "nečistôt" - hlienu, rozpadnutých buniek, baktérii a podobne. Scentrifugované čisté bunky sa potom rozotrú na sklíčko ofarbia a odčíta pod mikroskopom.
    Čo sa týka záchytnosti ochorení, nemal by byť v oboch prípadoch rozdiel, ale LBC má menej často tzv. nehodnotiteľných prípadov, kedy treba vyšetrenie zopakovať, preto sa považuje za presnejšiu metódu. Okrem toho sa dá pri LBC vyšetriť aj prítomnosť HPV vírusu.
    Čo sa týka úhrady, o tomto naozaj nemám informácie, viem, že niekde sa LBC vyberajú peniaze, ale pokiaľ mám správne informácie, poisťovňa to v istom časovom intervale prepláca.

  • Preventívna prehliadka

    , Autor: blabla

    Dobrý deň,
    Mám 38 rokov, 2 deti a už dávno som nebola u gynekológa. Vždy na to zabudnem. Uvedomujem si, že to nie je dobre a chystám sa to napraviť. Ako vlastne často mám nárok na preventívnu gynekologickú prehliadku? Som poistenkyňou Dôvery.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    preventívna prehliadky u gynekológa pozostáva z klinického vyšetrenia vrátane ultrazvuku a z odberu steru z krčka na cytologické vyšetrenie, ktoré má schopnosť odhaliť predrakovinové zmeny na krčku, ktoré sú plne riešiteľné. Frekvencia prehliadok závisí od výsledku predošlých vyšetreníe, najprv sa robia po roku a ak sú opakovane negatívne stačí raz za 2 až 3 roky.
    Poisťovňa Dôvera má k dispozícii aplikáciu na mobilný telefón, ktorá Vám umožní si nastaviť si notifikácie a upozornenia tak, aby ste nabudúce na preventívnu prehliadku nezabudla, pretože naozaj včasné odhalenie zmien dáva obrovskú šancu na úplné vyliečenie. Aplikácia plní funkciu zároveň elektronickej pobočky.

  • cytologicke vysetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    nedavno som bola na gynekologickej prehliadke, pricom vysledky cytologie boli zapal, plesnove mikroorganizmy, ASCUS. Chcela by som sa opytat co to vlastne ten ASCUS je, kedze moja doktorka mi to nejak nepriblizila, aj ked som sa na to pytala a ci to moze byt sposobene tym zapalom a plesnovymi mikroorganizmami?mam sa niecoho obavat?

    Dakujem a prajem pekny zvysok dna

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ascus sú zmeny buniek nejasnej povahy, može to byť aj dysplázia ale aj zápal. Doporučuje sa výter zopakovať po liečbe, či sa zmeny vyliečia alebo sa prejavia ako dysplázia.

  • ranka na krčku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pekny den prajem..v roku 2008 som mala vykonanau kyretáž a po pol roku kontroly bolo všetko v poradku tak isto aj po dalsiom pol roku no na poslednej rocnej pehliadke 2010 sa mi opat zacsila ..spravila mi cytologiu a tu mam na 2.na kontrolu mam prist v maji tohto roku s tym ze pred tym mi da najprv vklady a neskor mi spravi opätovne cytologicke vysetrenie..moja 1 otazka je to spravny postup a 2 otazka mozem otehotniet hoc je tam ta ranka s vysledkami zatial dobrymi? a moja posledna otazka znie : ked mi skratia krčok maternice ake je rizoko ze potratim babatko?je to vacsia pravdepodobnost potratu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to správny postup, a s otehotnením by som počkal až bude opakovaná cytológia v poriadku. Po konizácii sa mierne zvyšuje riziko potratu a predčasného porodu.