Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,549 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Cytologické vyšetrenie novou metódou – LBC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chystám sa na pravidelné cytologické vyšetrenie krčka maternice. Aké sú rozdiely medzi konvečnou a LBC metódou? Dopláca sa na ňu? Som poistená v Dôvere.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    klasická cytológia sa robí tak, že sa nabraný ster rozmaže po podložnom sklíčku, ofarbí a pod mikroskopom odčíta. LBC sa robí inak, ster z takej drobnej štetky sa vytrasie do roztoku, ktorý sa v laboratóriu dá do centrifúgy, čím sa očistia bunky od okolitých "nečistôt" - hlienu, rozpadnutých buniek, baktérii a podobne. Scentrifugované čisté bunky sa potom rozotrú na sklíčko ofarbia a odčíta pod mikroskopom.
    Čo sa týka záchytnosti ochorení, nemal by byť v oboch prípadoch rozdiel, ale LBC má menej často tzv. nehodnotiteľných prípadov, kedy treba vyšetrenie zopakovať, preto sa považuje za presnejšiu metódu. Okrem toho sa dá pri LBC vyšetriť aj prítomnosť HPV vírusu.
    Čo sa týka úhrady, o tomto naozaj nemám informácie, viem, že niekde sa LBC vyberajú peniaze, ale pokiaľ mám správne informácie, poisťovňa to v istom časovom intervale prepláca.