Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • antibiotiká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý, chcela by som poznať váš odborný názor na výsledky výteru z pošvy, nakoľko som mala trocha výtok.
    Výsledok: Mikroskopia:
    Epitelie.... ..............pozit+
    Leukocity - PMN........neprítomné
    Lactobacillus............ojedinele
    Kvasinky................pozit+
    Gram labilné paličky... pozit+
    G- diplokoky............pozit+
    G+ koky v retiazkach...pozit+

    Aeróbna kultivácia: nález: Ojedinele STREPTOCOCCUS agalactiae

    Nález: Staphylococcus sp. - koaguláza neg.

    Kultivácia na kvasinky: nález: masívne kvasinkovité mikroorganizmy

    Kultivácia na laktobacily: negatívna

    Kultivácia na G. vaginalis: negatívna

    Mám predpísaný DALACIN C 300mg, 2*denne 2 tabletky, (2 balenia treba vybrať).
    PROSÍM Vás o odpoveď, či mi naozaj pomožu tieto lieky, či ich mám vobec užívať, či moj nález naozaj je taký zlý, že potrebujem užívať toľko silných antibiotík.

    Vrúcne Vám ďakujem za odpoveď.

    S pozdravom Erika

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by som zvážil výtery z krčka, lebo Gnegatívne diplokoky sú kvapavka a tá napáda krčok, ale osobne si myslím, že ide iba o falošne pozitívny nález.
    Ak by sa kvapavka potvrdila, mala by set dostať antibiotiká aj pre partnera.
    Okrem toho zrejme výtok robia kvasinky a Dalacin je neúčinný.

Podobné otázky

  • Mycoplazmy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan profesor, chcem sa opytat na prenos mycomplazmy. Ja aj partner sme mali v juli negativne vysledky. Asi pol roka sa neviem zbavit e colli, pocas uzivani ATB bol vysledok negativny po dalsich troch tyzdnoch pozitivny no pridruzila sa aj mycoplazma. No a pochybnosti su na svete. Viete mi to nejako oddovodnit? Prezrela som celu kartu a nikdy v minulosti som nemala problem s mycoplazmou a ani e colli. Moje pohlavny zivot sa zmenil len v tom, ze mam uz skoto rokk noveho partnera. A kedze riesime IVF, bez preliecenia a negativnych vysledkov sa nepohneme dalej. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    E. colli je úplne normálnou súčasťou pošvovej flory a nerobí žiadne problémy, nemá sa liečiť. Podávané antibiotiká rozbijú imunitu pošvy a spôsobia premnoženie všetkého možného, čo tam mohlo byť v malom množstve.
    Je chyba takéto podávanie antibiotík, pretože však niektoré IVF trvajú na liečbe mycoplazmy, zrejme Vám dajú ďalšie ATB. Určite si nedajte potom robit kultiváciu a dávajte si dlhodobo probiotiká aby ste napravila škody spôsobené antibiotickou liečbou.

  • Klebsiela

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa poradiť, ohľadom užívania atb Ciprofloxacin Teva 500mg. Našli mi v moči 2 mesiace dozadu klebsielu a e.coli, dostal som medociprin ( očividne nezabral, keďže je tam asi odvtedy), od toho času už tretíkrát zápal močových ciest, znova moč poslany kultiváciu a znova ecoli a klebsiela, po posledných atb veľmi zničená vaginálne flora, po dobrati neskutocne pálenie a pravdepodovne aj mykoza. Antibiotiká brat už nechcem, rada by som sa spoľahla na imunitu, ze to vybojuje sama, no nie som si tým vôbec istá, či to mám ,,risknúť” bez atb, no mám pocit, ze po nich mi je ešte horšie. A vraj ciprofloxacin atb sú sila, o to väčší rešpekt pred nimi mám. Neviem sa sama rozhodnúť a tak ocením Vašu radu. dakujem za Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte opakované zápaly močových ciest a nález opakovane baktérii je liečba indikovaná, pretože Vám hrozí zápal obličiek. Antibiotiká by Vám mali dať podľa citlivosti baktérii, ciprofloxacín sa obvykle dáva ako liek prvej volby na infekciu močových ciest.
    Dávajte si preventíne probiotiká do pošvy.

  • Špinenie mimo cyklu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, mám taký problém, posledné 4 dni som začala špiniť, je to tmavohnedý až červený krvavý výtok. Už 4 roky užívam antikoncepciu Lindynette 20. Pred týždňom mi doktor predpísal na zápal močových ciest antibiotiká Biseptol. Kultiváciou sa potvrdili aj kvasinky. Nie som v období ovulácie a taktiež som si robila tehotenský test, ktorý vyšiel negatívne. Iné problémy nemám a cítim sa zdravá. Špinenie si všímam hlavne pri nejakej aktivite, či už pri cvičení alebo v práci. Neviete prosím o čo by mohlo ísť? Môj doktor má dovolenku a bojím sa že u nás na urgente ma pošlú domov. Ďakujem

  • Bakterialna vaginoza , zapal mocoveho mechura

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, chcem sa informovať, minulý rok na jesen som mala zamlcany potrat, bol mi nasledne na kotrole po zakroku zobraty ster, nejakym nedopatrenim mi sestricka neoznamila ze mi tam vysla bakteria(presne neviem ale nejaka crevna), zistila som to az vo februari pri dalsej navsteve, doktor si vysledky steru prezrel ale k tomu sa nevyjadril. Pytala som sa ho ci to nemohlo sposobit potrat, vraj nie to by muselo byt hlboko. Nedal mi ani nic na preliecenie. Nemala som ziadne priznaky. Sestricka mi povedala ze to mohlo aj zmiznut ze sa s tym telo vysporiadalo. Neviem...doba presla, na jar som mala mykozu (preliecena canestenom bez lekara), a aktualne mam zapal mocoveho mechura, zapricineny bakteriou e coli. Zaujima ma vas nazor, nakolko planujem otehotniet. Je mozne ze mam stale tu bakteriu? A cely cas som bezpriznakova? Kedze aj ten zapal.mechura mam. Uzivam antibiotika biseptol. A davam si zenske probiotika gynimun trio. Bolo by najlepsie ist na ster ? Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nerozumiem, prečo naberá niekto ster bezpríznakovej žene. V pošve sa baktérie menia a dôležitý je ich vzájomný pomer. Neexistuje baktéria, ktorú by bolo možné považovať za "chorobnú" ak nemá žena príznaky.
    Ak máte zápal močového mechúra, to je iný problém, ten sa musí preliečiť.

  • Palenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    mala som od minulého týždňa pálenie pri moceni a svrbenie, ktoré nastalo po pohlavnom styku. Pani doktorka z urológie mi predpísala zinnat a blokurima uro plus. Plus samozrejme veľa vody, urologicky čaj a pod. Problémy s mocenim síce ustali, ale pridalo sa vonkajšie pálenie, plus mam pocity suchosti. Snazim sa používať gynimum rapid ako po užívaní antibiotík, a kvôli zvlhčeniu. Taktiež rosalgin na vonkajší oplach. Je niečo účinnejšie? Na liečivo v canestene mám žiaľ alergiu.
    Ďakujem za odpoveď