Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, že mám teraz Hyperkoagulačný stav, neberiem, žiadne lieky, a chcela by som vedieť, či by pre mna bolo lepšie rodiť normálne alebo na cisársky?
    moj synček (tiež som mala podobné výsledky pri prvom) sa narodil cisárskym, dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hyperkoagulačný stav (je ich viacero) je práve indikáciou na normálny porod, pretože cisársky rez je zaťažený zvýšeným rizikom trombozy.
    Verím, že Vám nerobili prvý cisársky rez z tej indikácie, ale bolo tam aj niečo iné.

Podobné otázky

  • HPV positive

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    v roku 2021, pri preventivnej prehliadke, mi okrem cytologie, robili aj testy na HPV virusy. Prvykrat. Moja poistovna zacala uhradzat aj tento ukon, tak sme sa do toho s doktorkou pustili. Problem nastal ten, ze napriek tomu, ze cytologia bola odvtedy vzdy vporiadku, tak sa zistilo, ze na niektore rizikovejsie HPV virusy pozitivna som. 3 typy. Lenze dozvedela som sa to az o rok neskor, tesne pred prvou tehotnostou, lebo vraj to nema na nic vplyv a neda sa s tym nic robit. Ja som sa samozrejme celkom zdesila a bala prenosu na babatko (co sa vraj porodom neudeje). Teraz cakame uz druhe dieta a napada mi teda otazka, ci naozaj v mojom pripade treba iba pravidelne vykonavat cytologiu a drzat si palce, aby mi to neprerastlo do niecoho vazneho? Fakt neviem urobit nic? Napadlo mi zaockovat sa voci ostatnym inym typom. Naozaj som nahnevana, za moju chabu znalost, nevedomost a lahkovaznost v ‘’mladosti’’ a to som zodpovedny clovek. Teraz to uz urcite ma aj moj manzel :(

    Zaujimal by ma Vas nazor.

    Dakujem!
    Jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    až 70% mladých ľudí sa niekedy v živote stretne s HPV vírusom a prechodne je pozitívnych. Preto nemá absolútne žiadny zmysel toto vyšetrovať u žien mladších ako 27 rokov.
    Veľká väčšina túto infekciu "vyčistí" a vírus z tela odstráni, u určitého malého percenta však ostane vírus v tele ženy (v bunkách krčka maternice), kde však u väčšiny nerobí žiadne viditeľné zmeny. Iba u malého % infikovaných však bielkoviny vírusu zasiahnu do množenia buniek a spôsobia, že sa bunky začnú meniť smerom k rakovine.
    Takže pri pozitivite naozaj stačí sledovať cytologické vyšetrenia, prípadne s odstupom opakova´t HPV testy, či už nie je vírus odstránený. Očkovanie zvážte, chráni pred vstupom iných typov vírusu.

  • Výsledky po konizácii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, neviem, čo znamenajú výsledky histológie po konizácii a názory sa rôznia.
    Konizát:
    cervikálny viacvrstvový dlaždidový epitel bez dysplázie, kolumnárny endocervikálny epitel bez atypií, bez inazivnych nádorových zmien
    Obsah canalu:
    útržky viacvrstvového dlaždicového epitelu s prejavmi high-grade skvamóznej intraepitelovej lézie HSIL/CIN2, imunohistochemicky v teréna HSIL so silnou blokovou pozitívnou expresiou p16, zvýšená proliferačná aktivita Ki-67, mikroútržky endocervikálneho epitelu, bez atypií, bez invazívnych nádorových zmien
    obsah cavi uteri:
    útržky viacvrstvového dlaždicového epitelu s prejavmi high-grade skvamóznej intraepitelovej lézie HSIL/CIN2, imunohistochemicky v teréna HSIL so silnou blokovou pozitívnou expresiou p16, zvýšená proliferačná aktivita Ki-67, endometrium inaktívneho charakteru, bez hyperplázie, bez atypií, bez invazívnych nádorových zmien.
    Neviem ako závažný je tento nález a či je potrebná hysteroktómia. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je pomerne zložitá otázka.
    Máte vážne zmeny v bunkách, ktoré by mohhli v budúcnosti prerásť do rakoviny. Problém na tom je, že tieto zmeny sa našli v bunkách, ktoré sú ukryté vnútri kanálu krčka, nie na jeho povrchu. Tieto bunky sa horšie sledujú a aj pri odbere cytologie (steru) sa nemusia zachytiť.
    Najdôležitejšia je otázka, koľko máte rokov a či ešte plánujete mať deti.
    Ak už neplánujete, je odobratie maternice (hysterektomia) jedna z možností riešenia, pretože sa tým minimalizuje riziko vzniku rakoviny na nulu.

  • Candida

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, gynekológ mi zistil ze mam Candidu podľa toho stále sa opakujúce po menštruáciu,alebo intímnom styku s partnerom. Pripisujem to ze sme si ju prehadzovali parner sa nechcel liecit do teraz. Aktuálne ja beriem macmiror tabletky on krem hoc nikdy nemá problémy ja stále. Chcem sa opýtať je to postačujúce liečba? Po intímnom styku si nemôžem dat nejaký výplach, sprchu praktizuje, alebo niečo aby som zas nemala problemy + mozeme potom spolu spavat uz normalne ? Trvá to dlho a dr povedal ze je dosť možné že aj bude a ja už nechcem vkuse brat ATB a každý druhý niekedy kazdy mesiac mat tieto ťažkosti. Som zúfalá a ochotná fakt urobiť všetko aby som sa toho zbavila preto prosím o radu. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dôležitá otázka je, či máte problémy. Ak áno, macmiroro nie je ideálna liečba, na kvasinky je ideálny jenamazol aspoň 10 dní, ak to máte opakovane.
    Nedávajte si výplachy po styku, candida sa tak neprenáša, ale ejakulát zvyšuje pH pošvy a podporí jej rast. Dávajte si probiotiká, nejedzte sladké, noste bavlnenú bielizeň, situácia sa postupen upraví.

  • Nevoľnosti a placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, vcera som pozerala s Vami reláciu na TA3 a naskytuje sa mi otázka, ktorá je mozno uplne odveci ale nedá mi neopýtať sa na to. Spomínali ste, ze vsetky hormonálne funkcie v tele ženy počas tehotenstva preberá placenta. Existuje nejaky súvis medzi naozaj silnými tehotenskými nevoľnosťami a zle vyvijajucou sa placentou? Uvediem súvis - prvé dieťa - klasické tehotenské nevoľnosti, nic hrozne, placenta v poriadku, úspešne tehotenstvo.
    Ďalšie 2 tehotenstva naozaj silne nevoľnosti, vracanie, placenta v oboch prípadoch zlyhala do 26tt, detičky to nezvládli. Verim, ze chápete ako to myslim aj ked to moze byt totálny nezmysel. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaša otázka je plne legitímna, a je naozaj pravdepodobné, že závažné nevoľnosti súviseli s poruchou formovania a funkcie placenty. Celý tento proces nazývame fetomaternálna komunikácia a tá môže byť narušená na oboch stranách, na strane matky alebo plodu, tkanivo placenty je tkanivo plodu a tiež ho môžu postihnúť rôzne poruchy vývoja a na to matka môže odpovedať zmenami zdravotného stavu.

  • Probiotické tablety

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa poradiť aké sú najlepšie vaginálne probiotické tablety na časté zápaly v pošve, ktoré môžem dlhodobo užívať.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je pre mňa pomerne ťažká otázka, pretože firmy neustále menia preparáty a ja už v tom strácam prehľad. Dôležité je, aby tablety obsahovali baktérie rodu Lactobacillus a prípadne iné bifidobaktérie.
    Poraďte sa v lekárni.