Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • trapenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať či je to normálne že ma pri pohlavnom styku ma to boli? Som po pôrode už 4 mesiace. Keď napr. s priateľom do sexujem tak mam taký divný výtok a ma to nepríjemnú vôňu. Priateľ mi vraví že môže ist o kvasinky, Je to pravda? Dá sa to nijako liečiť? a koľko sa budem liečiť? Je to nákazlivé? a zmizne mi to niekedy?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme kojíte a preto máte suchú pošvu. Kvasinky nerobia páchnucí výtok, zrejme máte anaerobnu vaginozu.
    Dajte si predpísať lokálne Entizol tabletky, alebo Macmiroro complex čípky, preliečte sa a pri sexe používajte lubrikačný gel.

Podobné otázky

  • Bolesť pri pohlavnom styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pri pohlavnom styku občas cítim ako keby stipanie a občas sa mi vytvorí ranka. Bola som u gynekológa, ktorý mi povedal, že ide o suchost. Dal mi nejaké lieky ale neustupilo to. Skúsili sme druhé lieky cicatridina krém a capiky. Po tomto sa mi zdalo ze problém ustúpil. Ale ustúpil len na nejaký čas a opäť sa to vrátilo. Ale necítim žeby úplne išlo o suchost, pretože ja cítim dostatočnú vlhkosť pri pohlavnom styku. A tak isto aj pohlavný styk je klasický. Čiže nemôže dôjsť k najekmu poranenia. Som z toho už zúfalá, pretože si to neviem užívať a je to občas už pre mňa trápenie. Neviete mi poradiť z čoho to môže byť? Alebo poradiť nejakú inú liečbu? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám málo informácií, predovšetkým o Vašom veku a či ste už rodili. Môžete mať stenčenú sliznicu pošvy z rôznych dôvodov, vtedy by som odporučil mastičku s obsahom estrogénov. Cicatridina je tiež dobré riešenie, ale je potreba ju užívať dlhodobo. K styku možno skúsi´t aj lubrikačný gel.

  • Neznicitelna mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktor, neviem uz kde mam hladat radu a preto sa obraciam na Vas. Mam stale sa vracajucu mykozu a skutocne som prisla tento mesiac do fazy, ze uz nemam co vyskusat, aby to prestalo. Mavala som ju uz dlhsie roky, ale nie tak casto ako posledne dva. Minuly rok to uz byvalo skoro kazdy mesiac, tento rok zatial asi 2-3x. Moj lekar mi tvrdi, ze vsetky vysetrenia mam ok (chlamydie a podobne). Moj priatel bol na stere a tam mu nasli len nejakeho streptococa, na co dostal lieky. Ja mam za sebou kompletne imunologicke vysetrenie, ten imunolog si dal naozaj zalezat na roznych testoch (krvnych), ale vsetko dopadlo ok. Vyhybam sa inej ako bavlnenej bielizni, dokonca ju zehlim. Nejem vela sladkeho, sportujem, nepouzivam intimne mydla a umyvanie je u mna neprehanajuce, ziadne vyplachy si nerobim uz radsej, lebo som v minulosti skusala aj to (rosalgin) ale mala som dojem, ze mi to skor zhorsuje. Imunolog mi odporucil 30 dni pouzivat probiotika na vkladanie a potom uz len parkrat za mesiac az nic. Vsetko som to dodrzala a vratilo sa to aj tak. Pijem alchemilku, gynastan, robim si sedaci kupel z repika obcas. Jedla som lactobacily dlhodobo, femivaxin celu kuru, indonal. Nic nepomaha a mykoza sa vzdy vrati. Posledna moznost, ktoru som stale odmietala, bola bylinkarka, mozno to neschvalujete, ale naozaj to bolo uz zo zufalstva. Dostala som nejake bylinky (vraj sa mozu plesne drzat v traviacom trakte), ktore som jedla presne podla jej pokynov a mykoza sa za 2 mesiace zasa vratila. Najhorsie je, ze mne nezaberaju uz ziadne lieky. Cokolvek mi za posledne obdobie lekar predpise,,,,nezabera a nakoniec sa to nejak zlepsi casom, alebo probiotikami, alebo ze mi vyskusa dat zasa ine a ine lieky. Ja ked ju dostanem, tak viem, ze ma caka trapenie, lebo mi nic nezaberie a mavam ju taku silnu, ze niekedy nemozem ani poriadne chodit. Jedine co mam pocit, ze mi aspon trosku zabera je Mycomax, ktory stale nosim pri sebe na dovolenky, sluzobky,,,vsade keby to nahodou zacalo, aby som si to hned dala, lebo na dalsi den to uz bude take silne, ze mi nezaberie nic. Je to hrozne takto zit a vlastne nic ine nerobim len stale rozmyslam co este spravit, ako si pomoct a stale sa poistovat, aby som mala pri sebe prvu pomoc.
    Pan doktor napada vas este nieco co by som mohla podstupit a pomoct si? Uz takto fakt nevladzem a vidim na svojom lekarovi, ze uz nevie co.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,¨
    máte veľmi krehkú imunitnú rovnováhu pošvového prostredia, stačí malý impulz a premnoží sa kvasinka.
    Skúste dlhodobo (dlhodobo znamená pol roka až rok) si vkladať do pošvy probiotiká Lactovag a preventívne po každej menštruácii si dať 1 tbl. Mycomax. Mohlo by to sposobiť ústup príznakov dlhodobo.