Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • MIOM

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer.Pán doktor chcem sa Vás spýtať, aj keď mi možno nebudete vedieť presnejšie odpovedať, ale skúsim.Včera som bola na prehliadke u svojho gyn. robil mi stery ,na tie som mala ísť 3 mes. pôrode .Teraz som 17 mes.po sekcii.Potom mi robil vag. ultrazvuk, no dosť dlho tam pozeral a ja celá strachu(mám toho za sebou bárs kolko dosť) som sa ho spýtala či sa mu niečo nezdá,a on na to čoby ,ale čo myslíte ,že maternicu nájdem hned.Ešte sa ma spýtal či nemávam silný menzes no tento mesiac som mala ale zasa až také strašné (vymikajúce sa normálu )to nebolo.Zasa som sa ho opýtala či tam niečo mám a on mi odpovedal,že nie ale o 3-4 mes ked budem mať silný menz.mám prísť a pozrie či tam nieje miom.Tak som sa zlakla,že na iné ani nemyslím.Moja otázka teda znie:Myslíte si , že by mohol niečo dok.zatajiť a chce si to potom preveriť??Mohol by to spraviť, že aj keby sa mu tam niečo male zdalo tak mi to neoznámi?Ete ked som odchadzala z ordinácie som sa spýtala nieje tam nieč???A on na to že nie.Tak neviem čo si mám o tom myslieť.A čakať 3-4 mes. ved určite viete aké to je.V skratke to všetko strašné čo mám za sebou:Mám 32 rokv,za sebou 6 tehotenstiev,3 pôrody ,3spon.potraty,a s velkým šťastíím 2 krásne a zdravé deti.jedna dcerka nám pri pôrode zomrela (nebola chorá ani nič také-chyba pôrodníka) Velmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak je pravda čo píšete, tak ste zrejme naozaj obeťou nášho zdravotného systému. To čo Vám spravil lekár naposledy sa volá iatrogénia, ublíženie pacientovi.
    Nie je možné, aby pacient opúšťal ordináciu svojho lekára v takom psychickom rozpoložení ako vy.
    Ak mám na niečo podozrenie, tak to jasne pacientovi poviem s tým, že navrhnem aj možné riešenia. Ak na nič podozrenie nemám, tak sa pred pacientom nehrám na múdreho a jasne to poviem.
    Myslím si, že Vám nič nie je, pretože inak by Vás poslal na ďalšie vyšetrenia. Možno pri ultrazvuku myslel na to, čo bude mať na večeru a nevedel sa rozhodnúť, či sú lepšie halušky s bryndzou alebo s vajcom.
    Inak myom je bežná nezhubná záležitosť.

Podobné otázky

  • Neviem komu mám veriť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer obraciam sa k vám pitala som sa setricki že bi som chcela vybrať maternicu lebo že mám vzrasty nanej mám bolesty silné aj k tomu mi v októbri nie môj doktor našiel myiom ale môj doktor povedal že nemám žiadni miom ale chcela by som abi ustáli bolesti mi a bi som mohla normálne fungovať ale môj doktori dal len tabletky od bolesti a stále to naťahuje že sa všetko uvidí ako mi bude ale neprechádza ani bolesť nič ja som po sterilizáciii a deti už neplánujem ale sestrička mi povedala že nemôžem ísť na operáciu vybratí maternice lebo že vraj sú na to medicínske zákony ale ja chcem vybrať maternicu lebo prenu mám problémy tak sa obraciam na vás ako mám povedať svojmu lekárovi abi ma poslal na operáciu stim konečne a nenechal trpieť s bolesťami každý den

  • Problém s menštruáciou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer mám 28 rokov a bola som minulé u doktora našiel mi miom 2,2cm povedal že nieje si istí že či je to miom ale ja mám problémy mám dvakrát do mesiaca menštruáciu mám silné krvácanie boli ma stále pod bruškom a hlavné v ľavej strane neviem si rady povedal že to nieje z gynekologickej strany ale ja by som nepovedala mám aj pri pošve niečo také jak keby nádor tak to on nazval ale že sa nemám stým zaoberať ale čo sa tyka toho myomu som si istá že ho mám lebo všetko tomu nasvedčuje mám stále bolesti pod bruškom kríž neviem čo mám robiť acomu mám vlastne veriť keď mi raz povie tak raz tak ale tej bolesti sa neviem zbaviť aj dosť chudnem prosím o pomoc ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myom môže spôsobovať bolesti aj krvácanie ale varovný príznak je to chudnutie proti Vašej vôli, bolo by potrebné celkové aj interné a endokrinologické vyšetrenie. Ak by bola príčina myom, pomôcť môže hormonálna antikoncepcia, ktorá zastaví rast a udrží sliznicu.

  • miom a mirena

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám miom a lekárka mi odporučila mirenu, že vraj sa miom pri užívaní mireny vysuší. Je to tak?

  • Je to tak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor ano u niektorých je to s tou poisťovnou presne tak a musíme byť u týchbabrákov alebo cestovať niekolko kilometrov za NORMALNOU zdravotnou starostlivosťou.Ďakujem za pochopenie a radu.Moj prípad bol s tým miomom.(ako som šla s ordinácie a nevedela na čom som) pekný den prajem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    preto som ja ochotný si za dobrú starostlivosť zaplatiť, žial v Českej republike je stále komunistický systém zdravotníctva, ktorý mi to neumožňuje. Ale vidíte, ľuďom to vyhovuje, českí chrobáci truhlíci, kvoli vracaniu poplatkov (1 euro !!!!) sú ochotní stáť v lekárni aj 3 hodiny s horúčkou, pričom vedľa je prázdna súkromná, kde to 1 euro nevrátia.

  • Ďakujem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor.Chcem sa poďakovať za odpoveď (19.3. MIOM)Ano je to presne takako ste mi to napísali.Nakoniec som sa spojila s kamarátkou gynekolog. a objednala som sa u nej aby povedala ako sa veci maju.(nebola som si istá či to bude môcť urobiť nakolko je zamest.nemocnice a nemá ord.) ale všetko sa nakoniec podarilo a pekne mi všetko vysvetlila.Nemám tam ani miom ani nič ohraničené.Vraj tam mám na jednom mieste trošku zhrubnuté tkanivo,ale nič iné.Tak vraj mohol myslieť to ,či sa náhodou s toho niečo nevyvinie.No ale potrebovala som to vedieť presne takto.Už som pokojnejšia.A potom vraj chodte na preventívne prehliadky.A s tým odhadom ohladne môjho gyn. ste trafili neskutočne presne,pretože neviem kolko poznáte vašich kolegov ktorý dokážu vyšetriť tehotnu ženu aj na chodbe čakarne,alebo sa medzi dverámi opýtať pred všetkými kto je na rade?A aký mate problém?No ale sme všeliaký.Zdravotnu kartu som mala zobrať už dávno,už bolo dosť stresov.Ďakujem ešte raz za odpoveď.A ešte k tomu ako ste mi napísali,že ak je to tak .........to všetko čo sa mi prihodilo.....ano bolo to presne tak pán doktor,ved ak súdný znalec , ktorý sa touto robotou živí odovzdá kvôli nášmu prípadu licenciu a neodovzdá vypracovaný posudok tak tam bolo velmi vážne pochybenie.A dôvod :vyhrážali sa mu fyzickou likvidáciou rodiny.Tak Vám prajem všetko dobré a vela spokojných pacientiek.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už si nepamatám na Váš prípad, ale som rád, že som pomohol. Od toho som tu. Je slobodná voľba lekára a ak nie ste spokojná so starostlivosťou a prístupom, nič nebráni zmeniť ho. Niekedy však je to problém, pretože žiaľ poisťvňa neuzavrie zmluvu s každým, a zmluvy často majú babráci a rutinéri, a títo potom nemajú konkurenciu.