Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • pečeňové testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som v siedmon mesiaci tehotenstva po IVF a pri krvných testoch mi bola zistená hladina ALT 2,11 /norma do 0,61/. Čo to znamená?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Ak máte zvýšené ALT je potreba pátrať po príčine, príči je viac, niektoré súvisa s tehotnosťou iné nie.
    Potreba je vyšetriť krv na žltačky a iné príčiny.

Podobné otázky

  • Ide o cholestázu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    som v 26. týždni tehotenstva a pre svrbenie hlavne nôh (hlavne členky) a menej rúk som si dala robiť pečeňové testy a testy na žlčové kyseliny. Vyšla mi vyššia hodnota AST (0,69+) a ALT (1,00+), ostatné hodnoty boli v norme, taktiež hodnota kyselín bola 1,16, o týždeň na to 2,02. Môže ísť aj pri takýchto hodnotách o cholestázu? Svrbenie nie je nevydržaeľné a mám pocit, že je intenzívnejšie cez deň a nie v noci, keďže v noci spávam normálne. Mám obavy, keďže je to ešte relatívne nízky týždeň tehotenstva a hneď ma vystrašili s cholestázou. Tkatiež by som sa chcela opýtať či prípadne svrbenie, zvýšené pečeňové testy a cholestázu mohol vyvolať utrogestan braný perorálne, nakoľko som bola hospitalizovaná v nemocnici, kde pri nástupe som mala ukážkové pečeňovky a o týždeň na to už zvýšené ALT a ASP a okrem Utrogestanu a magnézia mi nič iné nepodávali.

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vzhľadom k nízkej hodnote žlčových kyselín je cholestáza nepravdepodobná a je potrebné pátrať po inej príčine úporného svrbenia. Utrogestan sa berie práve na znižovanie žlčových kyselín, takže ak máte nízke hladiny, nevidím dôvod, prečo Vám ho niekto nasadil.

  • Prosba o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Obraciam sa na vás nakoľko som už extrémne zúfalá. Som mladá baba. Mám 25 rokov. Čakám tretie bábo. Termín mám 4.9.2023 dva tehotenstva boli kľudne. No toto tretie nechápem čo sa deje. Ako prvé som začala mať problémi z pruhom. Nakoľko mi ho zistili pri tehotenstve. Mala som až také extrémne bolesti že som pár krát až v nemocnici skončila. Po dlhom čase som sa naučila fungovať tak že bolesti prešli. Upravila som stravu. Obmedzila prudké pohyby. To prešlo. Za tím som začala mať dosť veľké bolesti pri pohybe v kĺboch. Každý deň som sa natrela masťou. Nebolo to bohvie čo. Ale vydržala som. Najhoršie to bolo v noci. Po prebudení vstať z postele. Za tím mi začali extrémne puchnut nohy. Ani to nestačí po nohách sa mi spravili vyrážky. Nohy mám ako v ohni. Koľkokrát aj tri dni vôbec celé noci nespím. Ani len hodinu. Zobrali ma do nemocnici že či náhodou nemám niečo z pečeňou. Všetky výsledky boli vporiadku. Ná tretí deň ma prepustili. Zase teraz som chytila nejakú virózu. Celí deň som mala horúčku nad 38 nešlo mi ju znížiť. Až večer sa podarilo. No to som dostala bolesti. Dosť silné. Plus celé telo má bolelo. Tak sme išli na pohotovosť. Tam mi povedali že som otvorená len na jeden prst. A tie bolesti sú posličkovia. Tak že môžem ísť domov. No len tu sa zase ďalší problém vyskytol že som ráno vstala a nemôžem chodiť. Nohy si cítim ako keby malo 100 kg. Nevládzem prejsť. Keď si sadnem už sa nepostavím. Naozaj dnes tak fungujem tak že ma manžel musí zodvihnúť a podopierať aby som prešla na vcko. Inak sa neudržim na nohách. Plus ma bolí spodok brucha ako keď som mala bolesti pri pôrode. Už na pohotovosť znovu nejdem. Lebo zase budem ja ťa blbá. A vôbec nikoho nezaujíma že ja to zdravotné už nezvládam. Každý len musíte vydržať. Len že nikto nevie pochopiť čo to je byť 24 hod hore a v bolestiach. Preto sa vás ako doktora chcem opýtať podľa problémov ktoré mám nemôže hroziť niečo naozaj nebezpečne? Prejde to po pôrode?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete týždeň tehotnosti, ani ostatné údaje, ako krvný tlak a nejaké rizikové faktory, napríklad aj krátky interval medzi graviditami (menej ako rok) zvyšuje tiež riziko predčasného pôrodu a iných komplikácii.
    Pečeňové testy nestačia na vylúčenie cholestázy, je potrebné vyšetri´t hladinu žlčových kyselín, tá potvrdí alebo vylúči prítomnosť ochorenia (pri svrbení kože).
    Ak sa naozaj necítite dobre, v prvom rade vyhľadajte svojho rajonneho gynekológa, ktorý zváži či nie je potrebné sledovanie v ambulancii pre rizikovú graviditu, alebo zindikuje hospitalizáciu. Na pohotovosti Vás nepoznajú a oni sú na to, aby riešili akútne veci, ktoré neznesú odklad.

  • USG pecene a prsnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Moja doktorka ma po preventivnej prehliadke posiela na USG pecene a prsnikov mam 26rokov 5 rocne dieta a uz skoro 2 roky beriem HAK,neviem ci je toto vysetrenie normalne a mam strach ci mi nieco nieje kedze som o USG pecene nikde nepocula,ved pecenove testy sa robia z krvy a nie USG prosim o odpoved mam strach uz aj vobec ist na tu prehliadku.