Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ide o cholestázu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    som v 26. týždni tehotenstva a pre svrbenie hlavne nôh (hlavne členky) a menej rúk som si dala robiť pečeňové testy a testy na žlčové kyseliny. Vyšla mi vyššia hodnota AST (0,69+) a ALT (1,00+), ostatné hodnoty boli v norme, taktiež hodnota kyselín bola 1,16, o týždeň na to 2,02. Môže ísť aj pri takýchto hodnotách o cholestázu? Svrbenie nie je nevydržaeľné a mám pocit, že je intenzívnejšie cez deň a nie v noci, keďže v noci spávam normálne. Mám obavy, keďže je to ešte relatívne nízky týždeň tehotenstva a hneď ma vystrašili s cholestázou. Tkatiež by som sa chcela opýtať či prípadne svrbenie, zvýšené pečeňové testy a cholestázu mohol vyvolať utrogestan braný perorálne, nakoľko som bola hospitalizovaná v nemocnici, kde pri nástupe som mala ukážkové pečeňovky a o týždeň na to už zvýšené ALT a ASP a okrem Utrogestanu a magnézia mi nič iné nepodávali.

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vzhľadom k nízkej hodnote žlčových kyselín je cholestáza nepravdepodobná a je potrebné pátrať po inej príčine úporného svrbenia. Utrogestan sa berie práve na znižovanie žlčových kyselín, takže ak máte nízke hladiny, nevidím dôvod, prečo Vám ho niekto nasadil.