Gynekologicko-pôrodnícka poradňa MUDr. Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka  poradňa MUDr. Jozefa Záhumenského
16,873 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov 

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 


  • operacia

    , Autor: monnika86

    Dobry pan doktor pytala som sa operovat ma budu na Krcnom oddelene a oni povedali aby som juradsej vysadila,lebo možem viac krvacat...cchem sa opytat potom ako mam dalej pokracovat mam zacat brat tabletky ked dostanen menstruaciu alebo az po menstruacii a po sedemdnovej prestavke?Dakujem.Beriem Lyndynette 20.

Podobné otázky

  • Resekcia vaginálneho septa a HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, lekárka mi pred pár mesiacmi diagnostikovala vaginálne septum (kvoli ktoremu som zatial nemohla mat pohlavny styk), no nemohla ma hned poslat na operaciu, kedze som nemala pravidelnu menstruaciu. Predpisala mi teda antikoncepciu Chloe (na upravenie cyklu pleti), ktoru uzivam uz 5. mesiac a krvacam teda pravidelne. Na vyssie spominanu operaciu som uz objednana a podstupim ju v celkovej anesteze. Chcem sa preto opytat, ci moze dojst k nejakej kontraindikacii s HAK a co sa presne robi rpi tomto type zákroku.
    Na okraj, by som este chcela vediet, ci mi moze prave tento typ HAK sposobovat vypadavanie vlasov a nizky krvny tlak, az pocity na omdletie.
    Dakujem

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    určite sa poraďte na oddelení, kde Vás budú operovať, čo sa týka antikoncepcie, niekde ju požadujú vysadiť.
    Priebeh operácie závisí na typu septa, niekedy je tenké a stačí prestrihnúť, inokedy pevnejšie a operácia je náročnejšia.
    Antikoncepcia može znížiť tlak a pocity na omdletie možu byť práve z nižšieho tlaku.

  • Operacia a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Caka ma operacia, a bude prebiehat v celkovej narkoze.Lekar mi pred mesiacom predpisal antikoncepciu Dienorette (mam 17.r), na upravu pleti a menstruacneho cyklu... nezacala som ju uzivat kedze sa u mna prejavili zdravotne problemy so zubami (prave tie mi budu operovat) ... chcem sa opytat ze ako dlho musim pockat na to aby som mohla zacat uzivat antikoncepciu...nemusi sa moje telo po narkoze nejak regenerovať ?? Mozem zacat uzivat napr 2 tyzdne po operacii ked sa mi dostavi menstruacia??

  • operacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,chcela by som sa opytat.koncom augusta mam naplanovanu operaciu brucha,momentalne uzivam antikoncepciu yadine,chcela by som si vsak dat zaviest hormonalne teliesko,zaujima ma ci mozem si to dat urobit teraz pred operaciou v najblizsich dnoch alebo mam este pockat a dat si to urobit po operacii,,,a este by ma zaujimal vas nazor na uzivanie antikoncepcie,ked ma zena problemi s krcovymi zilami,prekonane zapali a krvne zrazeniny v nich(zapali a zrazeniny sa mi vytvorili pocas tehotenstva posledny trimester)a ked dlhsie som na nohach tam ma bolia...dakujem za odpoved...( operaciu krcovych zil mam az buduci rok v januari )

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    nepíšete o akú operáciu ide, preto neviem, či je vhodné mať zavedené teliesko, poraďte sa na oddelení, kde Vás budú operovať.
    Teliesko je vhodnejšie pri krčových žilách.

  • tromboza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcela by som sa spytat...Mama mi az nedavno prezradila ze v minulosti prekonala trombozu dolnej koncatiny. Vedela som o tom ze mala krcove ale ze aj trombozu to som nevedela. Gynekologicka ktora mi predpisovala HA mi urobila iba pecenove testy, medikalnu historiu nezistovala. Kedze teraz som rizikovym pacientom, mam Belaru vysadit? Mam 26 rokov a uzivam ju dva a pol roka. Existuju nejake krvne testy ktore by som mohla zabsolvovat pre zistenie zrazanlivosti krvi a ci je pritomna zrazenina? Momentalne som v zahranici a ozaj ma z toho chytila panika.

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    ak mama mala vo veku pod 50 rokov trombozu bez príčiny (operácia, úraz) tak je vhodné u Vás previesť vyšetrenie na trombofilné mutácie, vyšetruje sa to z krvi.

  • antikoncepcia a planovana operacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    napriek podobnej otázke z 20.8. by som sa aj ja rada skúsila spýtať na podobný problém. Užívam antikoncepciu Belara a v brožúrke tejto antikoncepcie je napísané, že 4-6 týždňov pred plánovanou operáciou by sa HA mala vysadiť. Napriek tomu mi však moja gynekologička s chladnou hlavou odporučila nakombinovať si tabletky tak aby som sa vyhla menzesu počas operácie a teda mi odporučila ich užívať ďalej. Nechcem znevažovať jej rady ale chýba mi odôvodnenie jej rozhodnutia kedže výrobca odporúča vysadenie. Som z toho zmätená a množstvo problémov pri operáciách súvisiacich s braním antikoncepcie zverejných na internete ma núti sa radšej pýtať. Moja operácia sa týka čeluste. Viete mi prosím poradiť aké sú moje možnosti ak sa potrebujem vyhnúť menzesu, ktorý cyklom 21+7 vychádza práve na deň operácie (18.10.2010) bez toho aby som brala antikoncepciu ďalej (a tým vyhovela brožúrke)? Prípadne či možem nakombinovať antikoncepciu 21+16 v rade za sebou a tým si menzes naštelovať ešte pred operáciou (posledná tableta tak bude užitá 12 pred zákrokom)?

    Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    zmetok o ktorom píšete je úplne reálny a nielen na internety. Čo pracovisko, to iný názor, keď som pracoval v Bratislave, tak sme nevysadzovali pred krátkou operáciou nič, operovali sme aj počas menštruácie bez závažnejších komplikácii.
    Teraz počase menštruácie neoperujeme a antiikoncepciu doporučujeme vysadiť.
    Avšak nie sú na to nejaké relevantné štúdie.
    Osobne si myslím, že operácia čeľuste, po ktorej budete hneď mobilná a budete mocť chodiť nie je dovod na vysadenie antikoncepcie, ale hlavné slovo má operatér, informujte sa na čelustnej chirurgii.