Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Operácia

    , Autor: Romaneska321

    Dobrý den.
    Mala som operáciu platničky a par srobov.
    Pred operáciou som vysadila antikoncepciu.
    Mozem ju teraz začať užívať hneď pri prvej menštruácii?
    Picham si aj fraxiparine ktorý mu predpísala na 30 dni
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    trocha závisí aj na Vašej mobilite. Pooperačne Fraxiparine sa dáva obvykle na 10 dní, takže ak ho máte na mesiac, zrejme počítajú so zvýšeným rizikom trombózy vo Vašom prípade. Preto by som s antikoncepciou počkal až po tejto dobe.

Podobné otázky

  • Resekcia vaginálneho septa a HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, lekárka mi pred pár mesiacmi diagnostikovala vaginálne septum (kvoli ktoremu som zatial nemohla mat pohlavny styk), no nemohla ma hned poslat na operaciu, kedze som nemala pravidelnu menstruaciu. Predpisala mi teda antikoncepciu Chloe (na upravenie cyklu pleti), ktoru uzivam uz 5. mesiac a krvacam teda pravidelne. Na vyssie spominanu operaciu som uz objednana a podstupim ju v celkovej anesteze. Chcem sa preto opytat, ci moze dojst k nejakej kontraindikacii s HAK a co sa presne robi rpi tomto type zákroku.
    Na okraj, by som este chcela vediet, ci mi moze prave tento typ HAK sposobovat vypadavanie vlasov a nizky krvny tlak, az pocity na omdletie.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite sa poraďte na oddelení, kde Vás budú operovať, čo sa týka antikoncepcie, niekde ju požadujú vysadiť.
    Priebeh operácie závisí na typu septa, niekedy je tenké a stačí prestrihnúť, inokedy pevnejšie a operácia je náročnejšia.
    Antikoncepcia može znížiť tlak a pocity na omdletie možu byť práve z nižšieho tlaku.

  • Operacia a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Caka ma operacia, a bude prebiehat v celkovej narkoze.Lekar mi pred mesiacom predpisal antikoncepciu Dienorette (mam 17.r), na upravu pleti a menstruacneho cyklu... nezacala som ju uzivat kedze sa u mna prejavili zdravotne problemy so zubami (prave tie mi budu operovat) ... chcem sa opytat ze ako dlho musim pockat na to aby som mohla zacat uzivat antikoncepciu...nemusi sa moje telo po narkoze nejak regenerovať ?? Mozem zacat uzivat napr 2 tyzdne po operacii ked sa mi dostavi menstruacia??

  • antikoncepcia a planovana operacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    napriek podobnej otázke z 20.8. by som sa aj ja rada skúsila spýtať na podobný problém. Užívam antikoncepciu Belara a v brožúrke tejto antikoncepcie je napísané, že 4-6 týždňov pred plánovanou operáciou by sa HA mala vysadiť. Napriek tomu mi však moja gynekologička s chladnou hlavou odporučila nakombinovať si tabletky tak aby som sa vyhla menzesu počas operácie a teda mi odporučila ich užívať ďalej. Nechcem znevažovať jej rady ale chýba mi odôvodnenie jej rozhodnutia kedže výrobca odporúča vysadenie. Som z toho zmätená a množstvo problémov pri operáciách súvisiacich s braním antikoncepcie zverejných na internete ma núti sa radšej pýtať. Moja operácia sa týka čeluste. Viete mi prosím poradiť aké sú moje možnosti ak sa potrebujem vyhnúť menzesu, ktorý cyklom 21+7 vychádza práve na deň operácie (18.10.2010) bez toho aby som brala antikoncepciu ďalej (a tým vyhovela brožúrke)? Prípadne či možem nakombinovať antikoncepciu 21+16 v rade za sebou a tým si menzes naštelovať ešte pred operáciou (posledná tableta tak bude užitá 12 pred zákrokom)?

    Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zmetok o ktorom píšete je úplne reálny a nielen na internety. Čo pracovisko, to iný názor, keď som pracoval v Bratislave, tak sme nevysadzovali pred krátkou operáciou nič, operovali sme aj počas menštruácie bez závažnejších komplikácii.
    Teraz počase menštruácie neoperujeme a antiikoncepciu doporučujeme vysadiť.
    Avšak nie sú na to nejaké relevantné štúdie.
    Osobne si myslím, že operácia čeľuste, po ktorej budete hneď mobilná a budete mocť chodiť nie je dovod na vysadenie antikoncepcie, ale hlavné slovo má operatér, informujte sa na čelustnej chirurgii.

  • Sterilizácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem chcela by som sa spytať .V juni budem rodit druhe dietatko sekciou .Mam 25 rokov som astmatička rozmyslala som že si počas sekcie dam urobit sterilizaciu?Chcela by som sa opytat ake su rizika?Či nemože mat nejake vedlajšie učinky?Myslite že by sa to dalo aj v mojom veku?Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziká sú minimálne, operácia sa predlži o cca. 10 minút.
    Osobne si myslím, že ste na to príliš mladá a neviete ako sa bude Váš život ďalej vyvíjať.

  • Vhodná antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť pri výbere antikoncepcie.Som 4 mesiace po operacii krčových žíl a potrebovala by som poradiť ohladom antikoncepcie, vyskúšala so Pharmatex a žial u mna vyvolal nežiadúce účinky, teliesko by som nechcela z dovodu, že sa dáva na dlhšiu dobu a my s manželom o taký 11/2-2 plánujeme ešte dietatko.Chcela by som sa opýtať či je niaka antikoncepcia v tabletkách, ktorú by som mohla užívať.Ďakujem za odpove

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne sa nazdávam, že operácia krčových žíl nie je kontraindikácia k nízkodávkovanej antikoncepcii. Určite je to výrazne nižšia záťaž na žily ako plánovaná tehotnosť. Takže si dajte napísať antikoncepciu s dobrým silným gestagénom a nízkou hladinou estrogénov.