Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,944 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • tromboza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcela by som sa spytat...Mama mi az nedavno prezradila ze v minulosti prekonala trombozu dolnej koncatiny. Vedela som o tom ze mala krcove ale ze aj trombozu to som nevedela. Gynekologicka ktora mi predpisovala HA mi urobila iba pecenove testy, medikalnu historiu nezistovala. Kedze teraz som rizikovym pacientom, mam Belaru vysadit? Mam 26 rokov a uzivam ju dva a pol roka. Existuju nejake krvne testy ktore by som mohla zabsolvovat pre zistenie zrazanlivosti krvi a ci je pritomna zrazenina? Momentalne som v zahranici a ozaj ma z toho chytila panika.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak mama mala vo veku pod 50 rokov trombozu bez príčiny (operácia, úraz) tak je vhodné u Vás previesť vyšetrenie na trombofilné mutácie, vyšetruje sa to z krvi.

Podobné otázky

  • HAK v predcasnej menopauze

    , Autor: Momi

    Dobry den prajem,
    Velmi pekne Dakujem za Vase odpovede,rozhodla som sa,ze Maitalon brat budem,Mam cerstvo absolvovanu preventivnu prehliadku,je v poriadku a hormonalny profil je pre Mna hrozny
    Neberiem ho 2 mesiace,Maitalon
    Nespavam,placlivost,unava,ako keby som uz isla,,zomriet,,nic nevladzem,co je pre Mna neskutocne ubijajuce,priberanie
    Som rozhodnuta,len Ma desia 2 veci..tromboza..a priberanie
    Hoci,nemam,zatial krcove zily
    Dakujem za kazdu radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ nefajčíte a nemáte v rodine výskyt trombozy v mladom veku, tak je riziko minimálne. Vrámci všeobecnej prevencie sa odporúča dostatok tekutín a pri dlhších jazdách autom (autobusom, lietadlom) prestávky s prechádzkou.
    Pri antikoncepcii sa zvyšuje váha kvôli zadržaniu vody v tele, maitalon však obsahuje progesteron s miernym močopudným účinkom, takže toto nehrozí.
    Musím poznamenať, že na klimakterický syndróm existujú aj iné lieky, tzv. hormonálna substitučná liečba, takže sa poraďte so svojim gynekologom. Maitalon je možné podať, aj v tejto indikácii, ale nehradí ho žiaľ poisťovňa

  • tromboza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor

    chcela by som sa poradiť aj s vami. Pre podozrenie trombozy som musela vysadiť Yadin. Po testoch na hematologii mi bola zistena Heterozygotná mutácia MTHFR /A1298C/ ale bez hyperhomocysteinémie. Bolo mi povedané, že trombozu som neprekonala. Tento mesiac som si zaviedla Nuvaring a zaroven to tak vyslo, že som bola na kontrole na hematologii, kde D-dimer :358ng/ml. Pani doktorka mi odporucala radsej antikoncepciu 2.generacie. A práve na nu sa vás chcem opýtať, môžem ju brať? Nehrozi mi niečo?

    Ďakujem

  • Trombóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den ... potrebovala by som súrne poradiť ... Včera vo večerných hodinách som náhle začala pociťovať silnú bolesť v hrudníku a v chrbte nemohla som sa normálne nadýchnuť lebo ma pritom bolelo do hrudníka trvalo to asi desať minúť potom sa bolesť pomalí stratila ... tri mesiace užívam Gestodette pretím Cilest mala by som ho hneť vysadiť? .... je možnosť aby to boli prejaví krvnej zrazeniny trombózy? ...znamená to že už nebudem mohla užívať hormo. antik.? .. za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tento príznak skutočne na emboliu nevyzerá, skor na zaseknutý nerv v hrudníku, ale bez vyšetrenia sa to nedá poznať, ani neviem, čo Vám mám poradiť, ak nemáte teraz žiadne potiaže, užívajte antikoncecpiu ďalej, ak máte problém s dychom, je potrené vyšetrenie.

  • Trombóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor
    užívam Yadin, v stredu mi opuchlo lýtko a dosť aj bolelo. V piatok som bola na chirurgii, vraj je to trombóza dostala som Clexane injekcie a Detralex. Mala som hned prestať užívať Yadin ale gynekologička povedala, že nie lebo by sa dostavila menštruácia a v kombinácii s injekciami by som veľmi krvácala a bol by veľký problém. Tak beriem Yadin ďalej, v nedeľu 27.3. poslednú tabletu.Clexane doberiem 28.3. Hrozí mi niečo, ak užívam antokoncepciu aj Clexane? Ako sa ináč zisťuje, či je to ozaj tromóza. Nebol mi robený ani ultrazvuk.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    okamžite vysaďte Yadine, antikoncepcia je pre Vás teraz veľmi nebezpečná. Zmeňte gynekológa, a trvajte na dokladnom vyšetrení ciev a krvi, asi máte trombofilnú mutáciu.
    Je to veľmi naliehavé !!!

  • patentex oval

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, neviete mi poradit aka je asi ucinna antikoncepcia Patentex oval? nechcem uzivat klasicku hormonalnu antikoncepciu, vzhladom k tomu, ze sa bojim jej vedlajsich ucinkov (tromboza, atd.) Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    patentex v kombinácii s prezervatívom je vysoko účinný, samotný má pomerne malú účinnosť, zo 100 žien, ktoré ho používajú rok asi 18 otehotnie.