Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zmena

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Potrebovala by som poradiť s antikoncepciu, na koľko Yadine prestali vyrábať, dostala som Maitalon .Pondelok mam dostať menstruaciu, mam hneď pokračovať, alebo len na 8.den.
    Dakujem

Podobné otázky

  • Padanie vlasov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Mistra a veľmi mi padajú vlasy. Pomohla by zmena na Jeanine alebo za antikoncepciu z iným zložením hormónov? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri antikoncepcii môže mať rast vlasov troche zmenené fázy a naraz môže vypadávať viacero vlasov, stav je však prechodný a mal by sa upraviť, podobne je to aj v tehotnosti.

  • Zmena antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať na Váš názor ohľadom častej zmeny antikoncepcie. Začala som pred pár mesiacmi užívať antikoncepciu Zoely. Nakoľko som trpela strasnymi bolesťami hlavy, po prvom mesiaci užívania mi ju môj gynekológ zmenil antikoncepciu na Lydely. Túto som užívala dva mesiace, ale požiadala som gynekológa o zmenu pretože som mala dojem že mi nerobí dobre na pleť. Do tretice mi predpísal Softine, ktorú som užívala tri mesiace, ale pociťujem aj mimo menštruácie bolesti v podbrušku, akoby som mala menzes. Nakoľko sa mi teraz antikoncepcia Lydely javí ako najlepšia možnosť z tých čo som mala, myslíte že je bezpečné meniť zase druh antikoncepcie späť na Lydely? Alebo je lepšie zostať už pri Softine? Nerada by som si privodila týmito zmenami nejaké problémy. A ak by som menila antikoncepciu, platí že som plne chránená? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno môžete sa vrátiť k preparátu, ktorý Vám najviac vyhovoval. Čo sa týka bolestí hlavy, ak trpíte migrénami aj mimo antikoncepcie, nemala by ste ju užívať.

  • Zmena HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Prechádzam z náplaste Evra na Belaru kvôli spineniu počas užívania náplasti aj mávam stále bolesti počas menzesu + má trápi ochlpenie tak mi doktor navrhol ....v letáku sa píše ,že zmena pri ďalšom odstránení no ja som akurát v pauze a dok mi povedal ,že ju mám brať v 1 deň menzesu...dneska som začala špiniť kúsok už krv tak som si nasadila v 5.den pauzy keďže vždy mi pri náplasti chodil skoro ku koncu výmene.Tetaz ale neviem čo bolo správne ako ju nasadiť ? Máme sa pre zmenu chrániť ?a aky máte názor na ochlpenie a užívanie antikoncepcie ? Od puberty ma trápi ochlpenie a v 35 rokoch sa mi to zhoršilo som po 2 pôrodoch . Dok na štítnej ma odmietla vyšetriť keďže užívam antikoncepciu a navrhla mi tiež skúsiť zmenu na Belaru ak by nepomohlo mám vysadiť na 3 mesiace a prísť na odbery krvy no ja mám po 2 pôrode hrozne nepravidelný menzes a každých 18 dní preto sa bojím aj vysadiť .ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to v podstate jedno či to lieky začnete užívať medzi 1. a 7. dňom pauzy, účinnosť ostane zachovaná. Čo sa týka ochlpenia, antikoncepcia čiastočne tento problém rieši, lebo potláča aktivitu mužských pohlavných hormónov u ženy. Belara obsahuje chlormadinon, ktorý má pomerne vysokú aktivitu proti mužským hormónom a preto je aj v tejto indikácii vhodná.

  • Špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Na začiatku tohto mesiaca užívania HAK som zabudla hneď na prvú tabletku. Užívala som bežne o 14:00. Oneskorila som sa o viac ako 12 hodín v porovnaní s užívaním v minulom mesiaci. V deň keď som tabletku zabudla užiť som mala nechránený styk s partnerom, no partner nevyvrcholil do mňa.
    Prvú tabletku som teda užila až nesledujuci deň ráno a ďalej som pokračovala v užívaní celý mesiac okolo 22:00. Teoreticky som sa tak tento mesiac neoneskorila s prvou tabletkou o viac ako 12 hodín. Druhu tabletku som zobrala v ten istý deň večer ako mi poradil môj gynekológ.
    Celý mesiac sme s partnerom používali doplnkovú ochranu pri styku.
    Dnes mi malo prísť krvácanie z vynechania avšak dostavilo sa len slabé spinenie ako mávam v posledný deň krvácania. Urobila som si aj tehotenský test, ktorý je negatívny.
    Myslite si, že by som mohla byt tehotná, alebo je absencia krvácania spôsobená zmenou casu užívania tabliet?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte test negatívny, tak je tehotenstvo takmer vylúčené, okrem toho ste bola myslím dostatočne chránená, napriek pochybeniu v braní. Zmena menštruačného cyklu naozaj môže súvisieť so smenou v užívaní tabliet.

  • Zmena začiatku menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam HAK Lunytta a chcela by som si zmeniť deň začiatku užívania. Môžem to urobiť tak že si skratim 7 dňovu prestávku o dva dni, čiže prestávku budem mať 5 dni a potom budem pokračovať v užívaní ? Bude potrebné sa potom doplnkovo chrániť alebo účinok antikoncepcie nebude znížený. Ďakujem