Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,238 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zmena antikoncepcie

    , Autor: Elunda

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať na Váš názor ohľadom častej zmeny antikoncepcie. Začala som pred pár mesiacmi užívať antikoncepciu Zoely. Nakoľko som trpela strasnymi bolesťami hlavy, po prvom mesiaci užívania mi ju môj gynekológ zmenil antikoncepciu na Lydely. Túto som užívala dva mesiace, ale požiadala som gynekológa o zmenu pretože som mala dojem že mi nerobí dobre na pleť. Do tretice mi predpísal Softine, ktorú som užívala tri mesiace, ale pociťujem aj mimo menštruácie bolesti v podbrušku, akoby som mala menzes. Nakoľko sa mi teraz antikoncepcia Lydely javí ako najlepšia možnosť z tých čo som mala, myslíte že je bezpečné meniť zase druh antikoncepcie späť na Lydely? Alebo je lepšie zostať už pri Softine? Nerada by som si privodila týmito zmenami nejaké problémy. A ak by som menila antikoncepciu, platí že som plne chránená? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno môžete sa vrátiť k preparátu, ktorý Vám najviac vyhovoval. Čo sa týka bolestí hlavy, ak trpíte migrénami aj mimo antikoncepcie, nemala by ste ju užívať.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia vs. cholesterol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    uzivam antikoncepciu Diane 35, 1 a pol roka, pricom po zacati uzivania mi zistili zvyseny cholesterol, ale neprikladali tomu vacsiu dolezitost. Pred mesiacom mi boli robene dalsie krvne vysetrenia a cholesterol je stale vysoky. Pred zacatim uzivania som nikdy nemala problemy s cholesterolom ani krvnym tlakom a nie je to ani dedicne. V posledej dobe som pribrala 7 kil, a popritom sa stravujem stale rovnako a zijem zdravym zivotnym stylom. Teraz, sa preto u Vas chcem informovat, co by malo nasledne pokracovat...zmena antikoncepcie??

    Za Vasu odpoved vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tých 7 kg nie je z antikoncepcie. Čo sa týka cholesterolu sú na to rozne štúdie, ale vačšinou sa užívanie nepovažuje za rizikové.
    Vhodná je zmena stravy, diéta a šport. Zmena antikoncepcie podľa mňa nie je potrebná.

  • zmena antikoncepcie - aku mi poradite?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Uzivam takmer rok HAK chloe, v poslednom case vsak mavam caste zmeny nalad, slabsie depresie, placem bez dovodu, rovnako ma trapi trochu problematicka plet. Chloe beriem aj kvoli pleti (ale hlavne kvoli antikoncepcnemu ucinku), posledne 2 mesiace vsak nevidim zlepsenie, je to rovnake, ako ked som nebrala. Rada by som teda nejaku antikoncepciu s pozitivnym ucinkom na plet, s ktorou sa da cas od casu predlzovat. Som inak zdrava, mozno trochu chuda, nefajcim, mam 19 a som studentka, takze si nemozem dovolit vydobytky doby ako je yaz. Rozhodne nechcem diane35 ani minervu, to je to iste. Co by ste mi teda poradili? chcem nazor viacerych doktorov. Mozete pripisat aj pribliznu cenu?
    A este otazka k tomu, teraz s chloe mi menzes trva 5-6 dni, nie je to privela? (bez HAK mi trval 6-7 dni) a na zaciatku je trochu bolestivy (bez HAK bol velmi).
    Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    je to bežný nežiadúci účinok antiknocepcie, antikoncepcia obsahuje gestgény, ktoré zhoršujú náladu, rovnako ako u tehotných.
    :)
    Diane 35 je úplne rovnaká ako chloe :) ale máte pravdu rozhodne nie Diane !
    Zostante pri chloe, nemeňte, Vaše nálady sa postupne upravia.